Nettavisen Energi og Klima ønsker å knytte til seg en erfaren og selvgående journalist som korrespondent i Brussel. Stillingen er treårig – med oppstart 1.august 2025. Søknadsfrist: 15.november.

Norsk klimastiftelses nettavis Energi og Klima har siden sommeren 2021 hatt en egen korrespondent i Brussel som følger det europeiske klima- og energifeltet. Sommeren 2025 flytter han hjem igjen til Norge, og vi er derfor på utkikk etter en arvtager.

Vi ønsker å komme i kontakt med mulige kandidater til en meget spennende og utfordrende journaliststilling i et prosjekt som i utgangspunktet har tre års varighet.

Om stillingen

Norge er svært sterkt knyttet til EU på klima- og energipolitikkens område – vi er langt på vei «klimamedlem».

  • Norge tar del i kvotemarkedet (ETS) og målene om kutt i de såkalt ikke-kvotepliktige sektorene skal også nås i samarbeid med EU.
  • EUs vei mot nullutslipp forandrer den europeiske økonomien grunnleggende, samtidig som utslippene gradvis kuttes.
  • Klimamålene setter rammene også for andre politikkområder, enten vi snakker landbruk, industri eller regler for finanssektoren.
  • EØS-avtalen og norsk deltakelse i øvrige deler av EUs klimasamarbeid betyr at EUs klimapolitikk og alt den favner har store konsekvenser for norsk politikk, næringsliv og arbeidsplasser.
  • Markedsbetingelsene for norsk eksportrettet næringsliv blir definert gjennom EUs klimapolitikk og #fitfor55.
  • Russlands angrep på Ukraina påvirker både energifeltet i betydelig grad – både i Europa og her i landet.

Spørsmålene er mange – fra utenrikspolitikk og Norges plassering i en verden der det regelstyrte multilaterale samarbeidet trues – til detaljer i støtteordninger og markedsreguleringer som har stor betydning for norsk næringsliv og arbeidsplasser.

Da vi etablerte prosjektet Brussel-korrespondent i 2021 konstaterte vi at de største norske selskapene og næringsorganisasjonene bruker store ressurser på å være til stede i Brussel – for å fremme sine interesser og påvirke politiske prosesser. For dem er EU en avgjørende arena når viktige rammebetingelser fastsettes, fordi disse omfatter Norge gjennom EØS-avtalen. Også norske myndigheter er sterkt engasjerte i EU-institusjonenes arbeid på klima- og energifeltet, men de som ikke er til stede i samme grad i Brussel er «norsk offentlighet» representert gjennom redaktørstyrte medier.  Det er et demokratisk problem, særlig fordi EU vedtar lover som så blir en del av EØS-avtalen.

Gjennom Energi og Klimas tilstedeværelse i Brussel og løpende rapportering, har vi gjort noe med dette. Vi har på egne – og samarbeidende mediers flater – bidratt til betydelig større og mer omfattende dekning av Norges forhold til EU på klima- og energiområdet.

Målet vårt med klimakorrespondent-stillingen i Brussel er «å gi den norske allmennheten tilgang på en strøm av nyhets- og bakgrunnsstoff som forteller og forklarer om det som skjer innen klima- og energifeltet i EU og i viktige europeiske land».

Klimakorrespondenten skal dekke implementeringen av EUs grønne giv i EU og i EØS.  Vedkommende skal også følge klima- og energipolitikken i sentrale medlemsland og dekke store og viktige næringers respons på politikken. Kritisk dekning av norske næringsinteresser og myndigheters aktiviteter overfor EU-institusjonene er en annen viktig del av arbeidet.

Vi ser for oss en jevn leveranse som kombinerer kortere nyhetssaker med større bakgrunnsartikler.

Det er en nyhetsjournalist vi skal ansette, ikke en klima-kommentator. Vedkommende må kunne arbeide multimedialt: tekster vil utgjøre hovedtyngden av leveransen, men også deltakelse i podkaster og presentasjon av innhold på webinarer og arrangementer vil inngå i arbeidsoppgavene.

Innholdet som produseres skal publiseres på Energi og Klima, og det er Energi og Klima som vil stå for den daglige reportasjeledelsen. Materialet skal imidlertid stilles til rådighet for andre redaktørstyrte norske medier etter avtale. I dag har vi slike avtale med Teknisk Ukeblad, Dagsavisen og Nationen.

Kvalifikasjoner

Journalisten vi leter etter må ha:

  • Meget god kunnskap om europeiske forhold og EU.
  • God innsikt i Norges forhold til EU.
  • Interesse for og kunnskap om energi- og klimapolitikk.
  • God oversikt over norsk politikk og næringsliv.
  • Evne til å arbeide godt med egne prosjekter, med både kort og lang tidshorisont.

Bred erfaring som skrivende medarbeider, gjerne også med lyd og bilde.

Arbeidssted er Brussel.

Korrespondenten vil bruke arbeidsstasjoner som finnes i tilknytning til EU-institusjonene, og som akkrediterte journalister har gratis tilgang til.

Vi tilbyr

En spennende og utfordrende journaliststilling i Brussel.

Stillingen vil være en treårig prosjektstilling.

Lønn og øvrige arbeidsvilkår etter avtale.

Korrespondenten i Brussel vil rapportere til Energi og Klimas ansvarlige redaktør.

Tiltredelse etter avtale.

Søknadsfrist

Send CV og kortfattet søknad til post@energiogklima.no

Søknadsfrist: 15. november 2024

Vil du vite mer, ta kontakt med:

Om oss:


Energi og Klima

Nettavisen Energi og Klima ble startet i 2011 og har som samfunnsoppdrag å gi beslutningstakere i politikk, næringsliv, akademia og sivilsamfunn kunnskap som setter dem bedre i stand til å gjennomføre det grønne skiftet. Energi og Klima er medlem i Fagpressen og redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten. Ansvarlig redaktør er Anders Bjartnes. Energi og Klima eies av Norsk klimastiftelse.