Tidligere vinnere
På grunn av pandemien ble det ikke delt ut SPIR-pris i 2020-22.
2019: Evoy
SPIR-vinneren 2019 ble Evoy. Selskapet har utviklet et hel-elektrisk fremdriftssystem for båter, og jobber videre mot sin visjon: Å eliminere utslipp fra alle båter verden rundt.
- Les mer om Evoy: Evoy.no
- Les mer om prisutdelingen 2019: Evoy vinner SPIR-prisen 2019
2018: Flying Foil
Flying Foil vant SPIR 2018. Selskapet har utviklet en teknologi som kan halvere hurtigbåters energiforbruk. Teknologien er basert på hydrofoiler – det vil si vinger under vann. Dette reduserer motstanden fra vannet på båten.
- Les mer om Flying Foil: flyingfoil.no
- Les mer om pristildelingen: Flying Foil vant Spir-prisen
2017: Bergen Carbon Solutions
Bergen Carbon Solutions vant SPIR 2017. Selskapet har utviklet en metode for å bryte karbonet av i CO₂-molekylet. Dermed sitter man igjen med karbon-nanofiber og O2-gass. Begge produktene er salgbare. CO₂-gassen som benyttes er konsentrert og kommer fra eksisterende karbonfangst-anlegg.
- Les mer om Bergen Carbon Solutions: Bergencarbonsolutions.com
- Les mer om pristildelingen: SPIR-prisen 2017 til Bergen Carbon Solutions
2015: Cambi
Cambi vant SPIR-prisen 2015. Asker-selskapet har utviklet en teknologi som gjør det mulig å produsere biogass fra kloakk- og industrislam, samt mat-, slakteri- og fiskeriavfall.
- Les mer om Cambi: Cambi.com
- Les mer om pristildelingen: SPIR-prisen 2015 til Cambi
2014: Urban Water Shuttle
Vinner av SPIR 2014 var Urban Water Suttle – en «bybane» til sjøs utviklet av næringsklyngen Maritime Cleantech West. Urban Water Shuttle utnytter kjent og utprøvd nullutslippsteknologi med de siste hybridteknologier, med bl.a. kombinasjon av batteri og brenselcelle. Fartøyet skal inngå i et helhetlig kollektivt transportsystem i byer lokalisert nær sjø.
- Les mer om næringsklyngen: Maritimecleantech.no
- Les mer om pristildelingen: SPIR-prisen 2014 til Urban Water Shuttle
2013: CO₂BIO
CO₂Bio vant SPIR 2013. Selskapet har utviklet et konsept som tillater utnyttelse av store mengder fanget CO₂. Gjennom å utnytte CO₂ fanget på Mongstad vil CO₂Bio hjelpe havbruksnæringen med å få bukt med mangelen på omega-3 fettsyrer som brukes i fiskefôr. Ideen hadde sitt utspring i et arbeid i Nordhordland Handverk- og Industrilag (NHIL) hvor spørsmålet ble stilt: Hvorfor pumpe CO₂ ned i Nordsjøen når den har en egenverdi som en ressurs? CO₂BIO eies av Salmon Group, Grieg Seafood, EWOS, BTO og NHIL.
- Les mer om selskapet: CO₂bio.no
- Les mer om pristildelingen: Prisvinner vil bruke, ikke kaste CO₂