– Vi er helt elendige på klimatilpasning

– Sommerens varme, tørke og skogbranner i Europa og flommen i Pakistan er innenfor prognosene som ble laget for 10-15 år siden. Vi vet at værrekordene kommer hyppigere. Likevel er vi elendige på å tilpasse oss, sier forsker I ved NORCE, Erik Kolstad.

--:--
--:--

Sommeren 2003 var en vekker for Europa. Temperaturen nådde rekorder vi ikke hadde sett før. Mange trodde den ville bli stående lenge. Men det tok bare ti år. Og i 2018 ble varmerekorden slått på nytt. Og i 2021. Og kanskje vil vi se det igjen i Europa i år.  

– Vi vet at det vil komme nye rekorder. Og rekordene kommer hyppigere. Vi har visst det lenge, men vi klarer ikke helt å ta det inn over oss, sier Kolstad.

Erik Kolstad, Forsker I ved NORCE Klima. Foto: NORCE/ Andreas R. Graven

Han er Forsker I ved NORCE Klima og også tilknyttet Bjerknessenteret for klimaforskning. Kolstad forsker blant annet på sesongvarsling og på effektene av klimaendringer i forskningssenteret Climate Futures.

– Vi har god matematisk forståelse av hvordan atmosfæren fungerer. Vi kan mate inn data i en ligning og beregne hvordan været blir fremover i tid. Vi kan ikke si nøyaktig hvordan været blir søndag om 4 uker, men vi kan kjøre opp mot 300 scenarier og se etter tendensene i scenariene, sier Kolstad.

Slike simuleringer at hvordan været blir lages også for lange tidshorisonter mot år 2100.

I denne podkast-episoden forteller Kolstad om hva vi vet om hvor ekstremt ekstremvær blir fremover. Han forteller hvordan ekstremvær-hendelser vil ramme ulikt og han forklarer hvorfor det er lite sannsynlig at temperaturen i Norge vil passere 40 grader – slik den gjorde i Storbritannia i år.

Somrene blir varmere


I samtalen kommer vi inn på en grafisk fremstilling av somrene i Europa fra 1950 til 2021. Grafen viser hvordan somrene har blitt varmere de siste tiårene. Du kan lese mer om datagrunnlaget her: The Copernicus Climate Change Service.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, Podme eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.