Om klimafornektelse, klimaskepsis og motstand mot klimatiltak
– Det finnes ikke data som plasserer Norge i verdenstoppen i andel klimafornektere. Men sammenliknet med Tyskland, USA og Australia er vi i Norge mindre positive til klimatiltak, sier forsker ved Cicero, Marianne Aasen.

Marianne Aasen, forsker I ved Cicero Senter for klimaforskning (t.v.) forsker på menneskers meninger om og holdninger til klimaendringer og klimapolitikk.
For fem år siden skapte en spørreundersøkelse overskrifter. Det internasjonale analyseselskapet Yougov hadde spurt et representativt utvalg mennesker i 28 land om de mente klimaet endret seg og om klimaendringene skyldes menneskelig aktivitet. Av 28 land var det Norge som hadde den laveste andelen – kun 35 prosent – som svarte at «menneskelig aktivitet var hovedårsaken til klimaendringene».
Også i en undersøkelse fra 2022 av seks europeiske land, skilte Norge seg ut. Norge hadde høyest andel (24 prosent) som svarte at de var uenig i at «Klimaendringer hovedsakelig skyldes menneskelig aktivitet»
Disse undersøkelsene har ført til medieoppslag om at Norge er i verdenstoppen i klimafornektelse og at hver fjerde nordmann er klimaskeptiker.
Det finnes ingen data som plasserer Norge i verdenstoppen i klimafornektelse. Når det gjelder andelen klimaskeptikere gir ulike undersøkelser ulike resultater. Det har en god del å si hvordan spørsmålet eller påstanden er formulert, og antallet svaralternativer.
– Når vi i våre undersøkelser ber folk ta stilling til påstanden «Menneskelig aktivitet påvirker ikke klimaet», svarer i overkant av 10 prosent i Norge at de er enige i det, sier Marianne Aasen, forsker I ved Cicero Senter for klimaforskning.
Hun forsker på menneskers meninger om og holdninger til klimaendringer og klimatiltak. I denne ukas podkastepisode forteller hun hva vi vet og hva vi ikke vet om folks oppfatninger og holdninger.
Lytt til Marianne Aasen her i nettleseren eller i din foretrukne podkast-applikasjon.
Vil du gå dypere inn i Ciceros klimaundersøkelse og se på trender over tid, finner du resultatene her: Ciceros klimaundersøkelse.
Abonner på Energi og Klima som podkast
Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, Podme, Podbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.