– Mye av energien Europa trenger, kan komme fra norsk havvind
Podkast: Aker Offshore Wind-sjef Astrid Skarheim Onsum om selskapets første år, utviklingen av havvind på norsk sokkel og fremtiden for flytende havvind.
Siden Aker Offshore Wind formelt så dagens lys i 2020 har åpningen for havvind på norsk sokkel preget arbeidshverdagen til administrerende direktør Astrid Skarheim Onsum og hennes nå 70 ansatte.
I podkasten Energi og Klima bekrefter hun at både Utsira Nord og Sørlige Nordsjø 2 er interessante for selskapet.
– De er absolutt begge dype nok til at de er innenfor vårt strategiske satsingsområde, selv om det ikke er noen tvil om at vårt hovedfokus globalt er innenfor flytende havvind.
I snart ett år har man jobbet med prosjektkonsept tilpasset områdenes geografi og arealstørrelse, og ikke minst hvor strømmen skal leveres.
– Det er viktig å ta med seg at kraftmengden vi snakker om fra havvind virkelig kan redefinere Norge som kraftprodusent. Det å ha en god plan for hva kraftproduksjonen skal brukes til er helt sentralt, både på selskapsnivå og nasjonalt.
Nordsjønett blir viktig
Aker er blant deltakerne i «Havvind-alliansen», sammen med blant andre Equinor, Statkraft, som råder regjeringen til å prioritere utbyggingen av et eget strømnett mellom nordsjølandene.
Onsum mener det er viktig at Norge henger med i den utviklingen som allerede er i ferd med å skje i Nordsjø-bassenget.
– Det er ingen grunn til at ikke en stor del av hundrevis av gigawattene med ny energiproduksjon EU mener må komme fra Nordsjø-bassenget, skal komme fra norsk sokkel. Men det krever et samarbeid rundt infrastruktur og at man tenker at det over tid vil gå strøm i flere retninger. Man må også ta hensyn til at Norge kommer til å være et lite strømmarked, ikke fordi vi ikke skal elektrifisere, men at vi er små sammenlignet med andre land.
Hør resten av samtalen om:
- hva som har vært prioritert arbeid siden opprettelsen i fjor sommer?
- hva regjeringens veileder for havvind må inneholde når de legges frem i mai?
- hvilke rammebetingelser som er fornuftige for norsk sokkel?
- status for prosjektene i Sør-Korea, USA, Skottland og den nye samarbeidsavtalen med Hexicon om flytende havvind i Sverige?
- hvorfor flere områder enn Utsira Nord og Sørlige Nordsjø 2 må åpnes for å oppnå skalaeffekter?
- hvordan Aker Offshore Wind mener er mulig å presse prisen for flytende havvind ned til 50 euro/MWh i 2030?
- hvor selskapet skal være i 2030 for å kunne si man har lykkes?
Abonner på Energi og Klima som podkast
Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis!
Det gjør du enten i iTunes, Google Podcast, PocketCast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.