Krig og energisikkerhet: Selv atomkraft i Tyskland er lov å diskutere
Verden møter Russlands brutale krig i Ukraina med kraftig fordømmelse og sanksjoner. I Tyskland og EU kan behovet for sikker energiforsyning få konsekvenser for kull, gass, atomkraft og fornybar energi.
I denne ukas podkast forteller Brussel-korrespondent Alf Ole Ask om hvordan EU står samlet mot Russland og legger enda mer vekt på energisikkerhet, omstilling og behovet for raskere utbygging av fornybar energi.
Alf Ole Ask (t.v.) og Olav A. Øvrebø
Redaktør i Energi og Klima, Olav A. Øvrebø følger den tyske energi- og klimapolitikken.
Sosialdemokraten Olaf Scholz tok over som forbundskansler etter Angela Merkel i fjor høst.
Sammen med De grønne og Fridemokratene presenterte regjeringen et offensivt politisk program. Men så har det gått trått.
Scholz er kritisert for å være usynlig, utydelig og lite handlekraft.
Men etter at Russland gikk til krig mot Ukraina har vi sett en annen Scholz.
I tiår har Tyskland holdt fast på linjen om å ikke sende våpen til områder i krig eller i områder der krig truer. Denne linjen er nå brutt. Tyskland vil støtter Ukraina med våpen, de er villige til å bruke en større del av budsjettet på forsvar og de er enda tydeligere på at energipolitikk også er sikkerhetspolitikk.
Det er særlig fire momenter som er interessant å legge merke fra den tyske regjeringens kommunikasjon om klima og energi den siste uken:
- Det ene er hvor raskt og hvor kraftig Tyskland vil satse på fornybar energi
- Det andre er at de åpner for mer bruk av kullkraft i en overgangsperiode
- Det tredje er at de ønsker mottaksanlegg for LNG
- Og det fjerde spørsmålet er om Tyskland kan komme til å utsette nedstengningen av et eller flere av de gjenværende atomkraftverkene som etter planen skal stenges i år
Podcast-vert er Kirsten Å. Øystese.
Abonner på Energi og Klima som podkast
Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, Podme, Podbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.