Hva gjør vi når naturen slutter å ta opp karbon?
– Håpet og motivasjonen er at hvis vi tar vare på intakt natur, restaurerer ødelagt natur og slutter å bulldose gjennom nye områder, vil det monne og effekten er mye nærmere i tid og rom enn effekten av klimatiltak, sier klimaforsker og økolog, Siri Vatsø Haugum.
I møte med klimaendringene er naturen vår beste hjelper.
Naturen tar opp mer enn halvparten av karbonet som vi mennesker slipper ut i atmosfæren. Men noe har endret seg.
– Vi ser et veldig stort skifte de siste ti årene. Naturens karbonopptak svinger mer fra år til år, sier Haugum, som i tillegg til å være klimaforsker og økolog, også er fagansvarlig kystlynghei ved Lyngheisenteret på Lygra i Nordhordland.
Store naturområder som tidligere fungerte som store karbonsluk, har sluttet å ta opp karbon. I noen tilfeller skyldes det kun klimaendringer. Andre steder skyldes det en kombinasjon av klimaendringer og areal-endringer.
Tørke og barkbilleangrep. Branner. Styrtregn. Alt har betydning for naturens karbonopptak.
– Det er ikke den gjennomsnittlige temperaturøkningen naturen reagerer på. Det er de store utslagene – som veldig våte år eller veldig tørre år, forklarer Haugum.
I denne podkast-episoden forklarer hun hvorfor naturens karbonopptak endrer seg og hva vi kan gjøre med det.
Lytt her i nettleseren eller i din foretrukne podkast-applikasjon.
Abonner på Energi og Klima som podkast
Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, Podme, Podbean eller via RSS. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.