Grønn IT: Langt mer enn å redusere Netflix-bruken

Podkast: Norske bedrifter bør som et minimum benytte datasentre som bruker grønn strøm, mener bærekraftsansvarlig i ATEA, Elisabeth Nissen Eide.

Debatten om hvor energikrevende det faktisk er å streame en halvtime på Netflix har avdekket at det ikke e lett å kvantifisere hvor stor påvirkning våre digitale liv har.

Men en konklusjon synes alle å være enige om – digitaliseringen øker både antall enheter knyttet til internett og lagringsbehovet for data dramatisk. Er det mulig å koble denne veksten fra energiforbruket?

– Siden 2015 til 2020 har vi tredoblet internettbruken vår, men vi bruker ikke mer energi på datasentre nå enn vi gjorde i 2015, forteller Elisabeth Nissen Eide, bærekraftsjef i Atea.

Men der effektivisering av serverparker og datasentre har ført til at forbruket har holdt seg stabilt, er beskjeden fra leverandørene nå en annen. – Nå har man gjort så mye at man ikke lenger klarer å holde tritt med utviklingen i digitaliseringen og fremdeles effektivisere.

Med vekst i antall datasentre blir det dermed viktigere å ha så fornybar og sirkulær drift som mulig, f.eks med å utnytte spillvarme til oppvarmingsformål.

Grønn strøm som et minimum

For norske små- og mellomstore bedrifter som er opptatt av sitt digitale fotavtrykk, er det noen minimumsmål de bør sette seg, mener Nissen Eide.

– Som minimum bør man sette seg et mål, for å finne ut hva utslippet for vår datalagring er i dag? Og hva er målet vårt fremover? Og da bør man stille krav til datasentrene om å bruke grønn strøm.

Lytt til hele samtalen som podkast

I samtalen mellom Nissen Eide, journalist Martin Larsen Hirth i Energi og Klima og Julian Hentschel, manager i Thema Consulting kan du høre mer om:

  • hva man egentlig vet om energiforbruket til datasenter i dag – og i fremtiden – og hvorfor det kan være utfordrende å få oversikten
  • hvilken teknologi og løsninger er det som driver energibehovet?
  • hvorvidt det er mulig å frakoble vekstkurvene for antall enheter som kobles til internett og energiforbruk?
  • hvordan debatten om datasenter skiller seg mellom Norge og Storbritannia?
  • viktigheten av å resirkulere e-waste og hvilke regulatoriske barrierer som må fjernes
Elisabeth Nissen Eide og Julian Hentschel.
Foto: Atea og Thema Consulting

Ukens anbefalinger

Julian Hentschel: Energi Norge har en serie på tre webinarer om Brexit og innvirkninger for norsk kraftnæring – som ligger åpent tilgjengelig i opptak – Del 1Del 2 og Del 3.

Martin Larsen Hirth: Rapporten «How COP26 Climate Pledges Compare in Run-up to Earth Day» fra BloombergNEF. Her lærer du hvordan ulike type klimaløfter kan sammenlignes og hvem som foreløpig har de mest ambisiøse utslippskuttene.

Elisabeth Nissen Eide: Jeg vil rett og slett anbefale folk om å se hva de har av gamle telefoner og annet utstyr liggende hjemme i skuffene og levere det i retur.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcast, PocketCast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.