Derfor vil prisen for EUs klimakvoter fortsette å stige
Podkast: Karbonanalytiker Ingvild Sørhus om kvotepris, innfasing av maritim sektor og hvordan nye klimamål vil påvirke kvoteprisen.
Om lag halvparten av norske klimagassutslipp kommer fra kilder som omfattes av EUs kvotesystem – såkalt kvotepliktig sektor – hvor man må kjøpe klimakvoter for å kompensere for utslipp. Ved kjøp av en kvote får man rett til å slippe ut ett tonn med CO₂-ekvivalenter.
Dersom kvoteprisen er høyere enn den alternative kostnaden ved å redusere utslipp, lønner det seg å gjøre tiltak. De siste årene har kvoteprisen steget jevnt og trutt og nådde en foreløpig rekord på 35,12 euro i midten av januar.
Den stigende priskurven tror karbonanalytiker Ingvild Sørhus fra Refinitiv vil fortsette. – Rammeverket for EUs kvotesystem må endres for at man skal nå et mål om 55 prosent utslippskutt, sier hun i podkasten Energi og Klima, med referanse til at EU like før jul forsterket sine klimamål.
Til sommeren vil EU-kommisjonen legge frem et forslag til endring, og selv om den politiske prosessen vil rulle og gå en stund, vet man allerede nå hvilken retning det går. – Man vet det kommer til å bli en innstramming på kvotetaket – på hvor mange kvoter som er tilgjengelige i markedet – selv om det foreløpig er litt usikkert fra hvilket år det vil gjelde.
Hør mer i podkasten om:
- de grunnleggende mekanismene i EUs kvotemarked
- hvordan EUs nye klimamål om 55 prosent utslipp påvirker kvoteprisen
- hvilke mekanismer som finnes for å redusere antall kvoter i markedet for å unngå store overskudd
- hvor langt unna shipping er å bli inkludert i kvotepliktig sektor
- hvordan en mulig karbontoll i EU kan påvirke kvoteprisen
Ukens anbefalinger
Ingvild Sørhus: For å reklamere litt for oss selv, så gav Refinitiv ut vår årlige analyse av globale karbonmarked for 2020 denne uken.
Martin Larsen Hirth: Sjefredaktør Angus McCrone hos analysebyrået BloombergNEF skriver hvert år en spalte med 10 spådommer for året, og vurderer hvor godt han traff med fjoråret. I år tror han f.eks at elbiler får sitt globale gjennombrudd.
Abonner på Energi og Klima som podkast
Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis!
Det gjør du enten i iTunes, Google Podcast, PocketCast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.