Shell: – Ikke tilstrekkelig interesse for blått hydrogen

– Vi registrerer at Equinor ser det samme som oss. Markedet er der ikke for blått hydrogen, sier Jan Soppeland, kommunikasjonsdirektør i Shell. Også Shell har lagt sine planer om å produsere opp mot 450 000 tonn blått hydrogen i Norge i 2030, på is.

Forrige uke ble det kjent at Equinor legger vekk planene om å produsere blått hydrogen i Norge for eksport til Europa. Shell har gjort det samme.

Middelaldrende mann med kort grått hår og et lite smil, iført mørk dressjakke og lys skjorte, stående innendørs med uskarp bakgrunn.
Jan Soppeland, direktør for kommunikasjon og myndighetskontakt, A/S Norske Shell Foto: Norske Shell

– Det er ikke regningssvarende å gå videre med prosjektet. Markedet for blått hydrogen er ikke der, og det er heller ikke tegn til at markedet er på vei til å modnes. Grønt hydrogen er tydelig favorisert, sier Soppeland.

Shells hydrogenprosjekt innebar å bruke gass fra Nyhamna-anlegget på Aukra og strøm fra kraftnettet til å produsere blått hydrogen. Fra produksjonen skulle CO₂ fanges og lagres i geologiske reservoarer. Planen var å produserer 1200 tonn hydrogen per dag – eller opp mot 450 000 tonn i året i 2030.

– Både grønt og blått hydrogen trenger langsiktige rammebetingelser

Soppeland peker først og fremst på den manglende etterspørselen fra industrielle kunder som årsaken til at Shell har lagt prosjektet i skuffen.

– For enhver industriaktør er det viktig med trygghet for valgene de tar. Å gå over til hydrogen er for mange industriaktører en stor investering. Både grønt og blått hydrogen trenger langsiktige rammebetingelser, sier Soppeland.