– Globale CO₂-utslipp øker også i 2024
Utslippene fra fossil gass øker kraftig, mens kull og olje er ganske stabilt, viser foreløpige beregninger for 2024. Kina er et usikkerhetsmoment – det største utslippslandet kan ha nådd utslippstoppen i fjor.
Forsker Glen Peters ved Cicero Senter for klimaforskning har utarbeidet tallene som han presenterte under Arendalsuka tirsdag.
Ifølge beregningene vil de globale CO₂-utslippene fra fossil energi øke med om lag 0,6 prosent i 2024 sammenlignet med 2023 (se figur). Estimatet er basert på tall fra Det internasjonale energibyrået (IEA) og USAs energibyrå (EIA) og ble laget i august 2024.
Utslippene i 2023 var på 37,6 milliarder tonn CO₂, opp 1,3 prosent fra året før. Utslippene ser altså ut til å øke mindre i 2024, men det vil fortsatt være en økning til et nytt rekordnivå. Den etterlengtede utslippstoppen lar vente på seg.
Peters er tilknyttet Global Carbon Project, et stort internasjonalt forskningsprosjekt som utarbeider årlige tall på globale og nasjonale CO₂-utslipp.
Har Kina nådd utslippstoppen?
Etter en flat utvikling de siste årene gjør utslippene fra gass et hopp oppover igjen med rundt 2 prosent i 2024. Utslippene fra kull og olje viser en svak økning.
Det er størst usikkerhet rundt utslippene fra kull, ifølge Peters. Dette har hovedsakelig med utviklingen i Kina å gjøre. Analytikeren Lauri Myllyvirta mener Kina kan være på vei mot en nedgang i utslippene i 2024, avhengig av utviklingen i etterspørselen etter energi i andre halvår.
Peters sier Kinas utslipp «kanskje» kan falle, men poengterer usikkerheten – de kan også ende med en svak oppgang.
Peters peker på at Kina opplever et rekordår for vannkraft i år etter svært dårlige år i 2022-23.
– Mer bruk av vannkraft betyr mindre bruk av kull. Hvis Kinas utslipp nådde en topp i fjor, vil dette i stor grad være på grunn av vannkraft, sier Peters.
Kina, USA, India og EU står til sammen for rundt 60 prosent av globale utslipp. De store utslippslandene ser ut til å utvikle seg slik i 2024:
- USA: På vei mot en svak økning på rundt 0,4 prosent. Dette skyldes hovedsakelig flere varme dager hvor kraftforbruket til kjøling øker. Den langvarige trenden med nedgang i kull-utslipp og økning i gass fortsetter, og det er også en kraftig økning i fornybar.
- India: På vei mot økning på hele 6 prosent dersom trenden fra første halvår holder seg. India opplever sterk økning i energietterspørsel. Noe av dette dekkes av ny sol- og vindkraft, men ikke alt. Derfor vokser også utslippene fra kull kraftig.
- EU: På vei mot nedgang på rundt 7 prosent dersom trenden fra første halvår holder seg. Som i USA faller kull-utslipp svært raskt, men EU klarer å kutte utslippene fra gass også. Fornybar energi dekker mye av bortfallet av strøm fra kullkraftverk.
For verden for øvrig fremhever Peters at utslippene fra internasjonal skips- og luftfart øker kraftig i 2024 og er på vei tilbake til nivåene fra før koronapandemien. Særlig utslipp fra internasjonal flytrafikk øker sterkt.
COP29
Et nyhetsbrev som holder deg oppdatert på de viktigste nyhetene frem mot klimatoppmøtet i Baku i november 2024.
Øker presset på klimaforhandlerne
Utslippstallene vil legge ytterligere press på klimaforhandlerne som skal møtes til klimatoppmøtet COP29 i Baku i november. Hovedtemaet der er klimafinansiering – hvordan verden skal mobilisere den nødvendige kapitalen til energiomstilling og klimatilpasning.
Den negative utslippsutviklingen bør også gi ytterligere motivasjon til arbeidet med de nye nasjonalt fastsatte bidragene under Parisavtalen, de såkalte NDC-ene. Innen februar neste år skal landene levere ny NDC som dekker perioden frem til 2035. Disse planene skal denne gang dekke utslipp fra hele økonomien – alle sektorer og alle klimagasser.
(Red.anm.: Artikkelen ble først publisert 14. august 2024. Oppdatert 16. august med detaljer om USA).