Klima kampsak for venstresiden foran valgene i Nederland og Storbritannia
Labours statsministerkandidat Keir Starmer sier han vil øke farten i den grønne omstillingen, ikke dempe den. Frans Timmermans, de rødgrønnes mann foran valget i Nederland, ber venstresiden samle seg mot forsøk på å rulle klimapolitikken tilbake.
Hver uke presenterer Energi og Klima viktige nyheter fra uken som er gått. Her er mine utvalgte.
Klimavalgkamp i Nederland og Storbritannia
Både i Nederland og Storbritannia rykker klima opp som en sak som skiller høyre og venstre i kampen om regjeringsmakten.
EUs nylig avgåtte «klima-tsar» Frans Timmermans er statsministerkandidat for en rødgrønn allianse foran valget i Nederland senere i høst. Sosialdemokraten Timmermans vil gjøre klima til sin sak i kamp mot en konservativ bølge der klimapolitikken kan bli rullet tilbake.
Fem på fredag – et nyhetsbrev med internasjonale klima- og energinyheter
I Nyhetsbrevet Fem på fredag velger redaksjonen i Energi og Klima ut fem ferske saker fra internasjonale medier som vi synes er verd å få med seg. Nyhetsbrevet får du gratis, rett i innboksen din hver fredag klokka 07:00. Er du ikke abonnent ennå, kan du melde deg på nyhetsbrevet her:
I et intervju med The Guardian ber Timmermans om at Europas venstreside samler seg og mobiliserer mot forsøk fra høyresiden på å bruke klimapolitikken som agn overfor folk med lave inntekter.
- Jeg håper vi på en overbevisende måte kan vise våre borgere at jo lenger vi utsetter klimatiltak, jo dyrere blir de, og jo mer krevende blir det å få til forandring, sier han.
Det er Storbritannias statsminister Rishi Sunaks kuvending i klimapolitikken Timmermans bruker som eksempel på høyresidens endrede kurs.
Labour har hatt partikongress denne uken og partiets leder Keir Starmer lover en annen retning enn statsminister Rishi Sunak. Den konservative regjeringen varslet ikke bare kutt i klimasatsingen, men la også opp til en retorisk vending der klimapolitikken fremstilles som et angrep på vanlige folks økonomi og frihet i dagliglivet.
Taler på Labours landsmøte tolkes som at partiet vil gjøre klima til en viktig sak foran neste års valg, ifølge The Guardians rapport. Starmer sa at han vil øke farten mot netto null, ikke dempe den – slik Sunak ønsker. Skyggeministeren for energispørsmål, Ed Miliband, sa at Sunak «ønsker en krangel om en ren energi-fremtid er bra for landet eller ikke. La ham få den. Fordi det han sier er ikke bare «anti-grønt, det er anti-velstand, anti-business og anti-ungdom».
Labour har tidligere lovet å øke de grønne investeringene til 28 milliarder pund i året, penger som skal gå til isolering av hus, avkarbonisering av industrien og mer grønn energi. Men Labours løfte om pengebruk i denne størrelsen i ferd med å bli dempet, ifølge Financial Times.
Britenes «klimavaktbikkje», Climate Change Committee, har akkurat sluppet nye analyser som viser at Rishi Sunaks slappere klimapolitikk kan gjøre det vanskeligere å nå 2030-målene.
- Få også med dere fakta om energiomstillingen i Polen. I Polen er det valg nå på søndag.
Verdens vannsystemer i ulage
Klimaendringer gjør at verdens vannsystemer ikke oppfører seg i tråd med «normalen», viser en ny rapport som Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) publiserte denne uken.
Rapporten viser at over halvparten av verdens vassdrag i 2022 opplevde tilstander utenfor «normalen», altså slik at nedbørsfeltet ble tilført vesentlig mer eller mindre vann enn det som har vært vanlig. De fleste vassdrag var tørrere enn normalt, og Kinas Yangtze ble fremholdt som eksempel. I den andre enden var flommene i Pakistan et eksempel på mye mer nedbør enn normalt.
WMOs generalsekretær Petteri Taalas sier at det observeres flere episoder med intens nedbør og flom, og på den andre «ekstremen»; mer fordamping og intens tørke.
Et eksempel på det siste beskrives i denne artikkelen i FT om hvordan tørken i fem år nå har rammet marokkansk landbruk.
WMO mener bedre overvåkingsystemer kan gjøre det lettere å følge med på hva som skjer «på bakken» i store vassdrag verden over.
Nikkelgruver tar regnskog i Indonesia
Indonesia har mistet mye regnskog til plantasjer for dyrking av palmeolje. Nå truer utbygging av nikkelgruver områder med stort biologisk mangfold.
Nikkel brukes blant annet i elbil-batterier. I Indonesia har store områder med regnskog blitt ryddet for å gi plass for nye gruver. FT omtaler en ny rapport fra miljøorganisasjonen Mighty Earth som hevder at det er økt etterspørsel fra elbil-industrien som driver avskogingen. Ifølge US Geological Survey sto Indonesia i fjor for omkring halvparten av verdens nikkelproduksjon.
Indonesias president Joko Widodo har sagt at Indonesia vil forsterke reguleringen av denne sektoren og be selskapene sørge for at områder der nikkelen er utvunnet, blir tilplantet med ny skog. Det brasilianske gruveselskapet Vale er blant de største aktørene, sammen med kinesiske selskaper og Ford.
IEAs EV Outlook har mye informasjon om behovet for ulike metaller og råvarer til elbil-produksjon. IEA har også laget en egen rapport om kritiske mineralers rolle i energiomstillingen.
Kullgruver trenger færre folk
En halv million gruvearbeidere i verdens kullgruver vil miste jobben det neste tiåret, viser en analyse fra Global Energy Monitor (GEM). Flest jobber vil bli borte i Kina og India, heter det i omtalen i South China Morning Post.
Overgangen til fornybar energi betyr at etterspørselen etter kull går ned, og mange kullgruver blir stengt ned. Det er nå 2,7 millioner arbeidere i verdens kullgruver, ved 4300 eksisterende og planlagte anlegg verden rundt. Tallene som er analysert i rapporten, omfatter mer enn 90 prosent av den globale kullproduksjonen.
Ifølge GEM må kullselskapene verden rundt gjøre mer for å sikre sine ansatte annet arbeid når kullgruvene stenges ned. «Just-transition»-strategier må utvikles. At gruver blir stengt ned, er uunngåelig, men det er ikke økonomisk og sosial nedtur for de ansatte, slår GEM-rapporten fast.
Saudi-Arabia vil bygge mye vind- og solenergi
Saudi-Arabia vil dekke halvparten av strømforbruket sitt fra fornybare kilder i 2030, ifølge Munef Al-Muneef, som er generaldirektør for fornybar energi i Saudi-Arabias energidepartement. Landet har nå prosjekter på 22,8 GW i forskjellige stadier av planlegging og utvikling. 2,8 GW vil bli koblet opp før årsskiftet.
Denne uken har det vært en klimauke i Riyadh, som en del av forberedelsene til COP28 i Dubai senere i høst.
Blant annet har India og Saudi-Arabia blitt enige om å forsterke sitt energisamarbeid.
Det mangler ikke på investeringsmuskler hos oljelandene i Midtøsten, og både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE) vil bistå sine naboland med å nå klimamål, heter det.
Men oljelandene vil også ivareta sine interesser som store petroleumsprodusenter. De vil ikke ha «stigmatisering» av olje og gass, erklærte representanter for OPEC-landene da ukens møter ble innledet.