Det er ikke over ennå

Ekstremvær har preget august over store deler av verden, og mer er etter alt å dømme i vente. Les også om seilskip, hydrogen i Kina og tretopper som blir for varme for fotosyntese.

I Fem på fredag finner du hver uke internasjonale nyheter fra uken som er gått. Her er mine utvalgte saker:

Rekordvarm juli fulgt av ekstremvær-august

I juli ble varmerekorder sprengt mange steder i verden, mens august har stått i ekstremværets tegn, melder New York Times:

  • Forrige uke døde minst 72 mennesker i nordvest-India, etter at kraftig monsunregn forårsaket flom og jordskred, melder AP.

Samtidig er det tegn til at det begynner å roe seg noen steder:

  • Skogbrannene på Tenerife begynner å komme under kontroll. 8000 av totalt 11000 evakuerte har fått vende hjem.
  • I Canada begynner de verste brannene i British Columbia også å komme under kontroll, melder BBC.

Denne uken slo klimaattribusjonsforskerne i World Weather Attribution fast at de voldsomme skogbrannene i Canada i mai og juni i år ble dobbelt så sannsynlige på grunn av menneskeskapte klimagassutslipp. Se også Financial Times’ oppsummering av katastrofesommeren i Nord-Amerika.

Verdens meteorologiorganisasjon slår fast at ekstremvær er den nye normalen, og ramser opp flere varmerekorder satt i det siste: Marokko, Japan og Tyrkia er blant landene som har satt nye varmerekorder i august – i Marokko viste termometeret for første gang i det landet over 50 grader. Verdensrekorden er fortsatt fra 1913, i Death Valley i California, med 56,7 grader, men denne uken var det stedet preget av etterdønningene av stormen Hilary, som har dynket det sørvestlige USA med store mengder regn.

Mer ekstremvær kan være på vei: Det kan ventes flere tropiske stormer og orkaner i Atlanterhavet enn normalt. Hvor og når ekstremvær slår til, er umulig å vite nøyaktig, men en ny studie i Nature viser hvordan eksisterende klimamodeller kan brukes til å forutse når hetebølger kan inntreffe. Mer i Washington Post.

Kina: Fare for overproduksjon av hydrogen

Hydrogenproduksjonen kan se ut til å ville stige langt raskere enn etterspørselen, melder South China Morning Post. Etter at Kinas første nasjonale hydrogenstrategi ble lagt frem i mars, har provinsmyndigheter kastet seg rundt og annonsert egne mål. Nokså åpenbart uten sentral koordinering. For eksempel: Det nasjonale målet for grønt hydrogen: 250.000 tonn for 2025. Produksjonsmålene for tre provinser alene – Indre Mongolia, Qinghai og Gansu: 740.000 tonn. 13 provinser planlegger for øvrig også produksjon av 111.000 hydrogenkjøretøy i 2025, mot det nasjonale målet på 50.000.

Apropos kjøretøyer i Kina, og uten sammenlikning for øvrig: Bloomberg viste for en uke siden frem bilder fra kinesiske elbilkirkegårder. En åpenbart uønsket konsekvens av kinesisk subsidiedrevet elbilpolitikk. Guffen og god fotoreportasje som bør leses.

Seiler fra utslippene

Pyxis Ocean, et fem år gammelt bulkskip som har fått ettermontert stive seil, er på en slags andre jomfrutur denne uken, melder Bloomberg og Al Jazeera. Seilene, kalt WindWings, er utviklet av BAR Technologies i samarbeid med fiskefôrgiganten Cargill, og bygget av Yara Marine Technologies med pengestøtte fra EU. Vingeseilene strekker seg 37,5 meter opp, og skal alene kunne redusere skipets klimagassutslipp med opptil 30 prosent.

Shipping står i dag for nesten 3 prosent av globale CO₂-utslipp, og håpet er at ulike typer mer eller mindre nymotens seilteknologi skal være et supplement til å avkarbonisere verdens handelsflåte. Rotorseil er allerede i bruk på flere skip, og skal kunne gi en drivstoffbesparelse på 15-20 prosent. Men mer banebrytende og klimavennlige design er underveis: Hurtigruten vil installere seil med innebygde solceller på nullutslippsskip. Michelin vil lage gigantiske oppblåsbare seil. Airbus jobber med sin Seawing, for å nevne tre. Om alt går bra, seiler Pyxis Ocean med korn i lasten fra Brasil til Danmark om noen uker, ifølge Reuters.

Kan bli for varmt for fotosyntese i tretoppene

En ny studie i Nature viser at tropiske skoger kan bli så varme at fotosyntesen i bladene i tretoppene stopper opp. Forskerne studerte hvordan bladene oppførte seg ved ekstremtemperaturer. De oppdaget at ved en kritisk temperaturgrense gjennomgikk noen enzymer som er helt nødvendige for fotosyntesen, såkalt denaturering. Altså omtrent det samme som skjer når du varmer opp eggehvite. Forskerne fant at dette rammet bare en liten andel av bladene 0,01 prosent. Men det overrasket dem at det skjedde overhodet ved temperaturene de målte. Nå frykter de at blader kan dø i stort antall med økt global oppvarming og dermed økte ekstremtemperaturer. Les mer i The Guardian, CNN eller Scientific American.

Ny rekord i fornybarinvesteringer

Globale fornybarinvesteringer ble på 358 milliarder dollar (3,8 billioner kroner) i første halvår av 2023, melder BloombergNEF. Kina leder igjen an, med snaut halvparten av investeringene – 177 milliarder dollar. USA på andreplass et godt stykke bak, 36 milliarder dollar, og Tyskland etter det igjen, snaut 12 milliarder dollar.

Det er først og fremst kraftig vekst i solprosjekter som driver oppgangen, totalt 239 milliarder dollar i smått og stort. Også her er Kina størst, med rundt regnet halvparten av investeringene. Vindkraft er ned 8 prosent fra første halvår 2022. Noe av det skyldes lavere kostnader, som får hver dollar investert til å strekke litt lengre. Havvind er imidlertid i kraftig vekst – opp 47 prosent fra første halvår i 2022. Her er Europa driveren.