California brenner – skader for 135-150 milliarder dollar
Donald Trump bruker usanne påstander for å hisse opp folk mot Californias guvernør Gavin Newsom mens katastrofen utspiller seg. Klimaendringer øker risikoen for branner som de som nå pågår i Los Angeles.
Hver fredag presenterer Energi og Klima viktige energi- og klimanyheter fra uken som har gått. Her er mine utvalgte.
Hollywood i flammer
Det er en klimakatastrofe som utspiller seg «live». Brannene i California er drevet av værforhold som forsterkes av klimaendringer. De ødelegger for mange titalls milliarder dollar og både kjendiser og vanlige folk mister hus og hjem. Løgnhalsen som snart overtar makten i Washington angriper statens guvernør, mens stakkars Joe Biden dropper et besøk hos paven for å utøve sitt embete til siste dag.
Det er ikke et filmmanus. Det er dette som skjer akkurat nå.
Donald Trump retter sterke og ubegrunnede anklager mot Californias guvernør Gavin Newsom. Dette er hans metode for å hisse opp folk som er rammet av katastrofen. Som Steven Collinson skriver i en analyse på CNN; i desinformasjonsspillet Trump holder på med, spiller det ingen rolle hva som er sant – hvis han kan få mange nok til å tro på noe som kan skade hans politiske motstander.
Fem på fredag – et nyhetsbrev med internasjonale klima- og energinyheter
I Nyhetsbrevet Fem på fredag velger redaksjonen i Energi og Klima ut fem ferske saker fra internasjonale medier som vi synes er verd å få med seg. Nyhetsbrevet får du gratis, rett i innboksen din hver fredag klokka 07:00. Er du ikke abonnent ennå, kan du melde deg på nyhetsbrevet her:
En faktasjekk viser at påstandene Trump leverer om Californias vannsystem og Newsoms håndtering av dette ikke er sannferdige.
Klimaendringer er en viktig driver for økningen i skogbranner i California de siste tiårene, sier professor Stefan Doerr, som leder senteret for skogbrannforskning på Swansea-universitetet til BBC.
Med klimaforskernes sedvanlige forsiktighet legger han til at det er for tidlig å si i hvilken grad klimaendringer har gjort de nylige brannene mer ekstreme. Det må bli evaluert i mer detaljerte attribusjonsstudier.
Denne saken fra AP oppsummerer godt hva som foregår.
Det er ikke nytt at California er plaget av skogbranner, men at de slår til vinterstid er mer sjeldent. De siste månedene har det nesten ikke vært regn. Når så svært kraftige vinder slår til, er brannene nesten ustoppelige. Samtidig har befolkningsvekst og husbygging i bratte lier gjort naturen mer sårbar og skapt større risiko for ødeleggende branner.
For mange av de rammede er det usikkert hva som dekkes av forsikringer. Mange forsikringsselskaper i California har sluttet å forsikre hus mot branner, etter den voldsomme økningen i skader de siste årene.
Accu Weather anslo først skadene til mellom 52 og 57 milliarder dollar, men oppgraderte natt til fredag til mellom 135 og 150 milliarder dollar.
Orkaner, branner og andre katastrofer ga på verdensbasis tap på 320 milliarder dollar i 2024, ifølge reassuranseselskapet Munich Re.
Tesla selger færre biler i USA og EU
Tesla hadde et dårlig år både i USA og Europa i 2024 og solgte færre biler enn året før, ifølge tall presentert i Electrek. I Kina økte imidlertid Tesla salget i 2024. Teslas egne tall er ikke brutt ned på region.
I Europa hadde Tesla synkende salg gjennom 2024. Fjoråret var et dårlig elbil-år i Tyskland, men særlig for Tesla. Selskapet solgte bare 38 000 biler og markedsandelen falt fra 2,2 til 1,3 prosent.
Det er grunn til å anta at svært mange potensielle Tesla-kunder er lite tilfredse med hvordan Elon Musk nå oppfører seg. Får dette betydning for salget av nye biler?
Teslas aksjekurs har steget etter at Trump vant valget, men mange analytikere mener at aksjen er kraftig overvurdert.
Kanskje Tesla og Musk er en boble som sprekker?
Men inntil europeiske bilfabrikanter får mer fart på elbilsalget kan Tesla tjene noen millioner euro på å selge CO₂-kreditter til Stellantis og andre som ikke oppfyller EUs krav.
Mer falske nyheter og desinformasjon på Facebook
At Mark Zuckerberg avlyser faktasjekking på Metas sosiale medieplattformer kan gi rom for mer desinformasjon og fornektelse av klimavitenskapen, skriver Politico.
Å stoppe feilinformasjon og falske nyheter om klima har vært en av oppgavene for faktasjekking-gruppene Meta har hatt avtaler med.
For en mer omfattende analyse av samme fenomen, les Anne Applebaums nyeste tekst i The Atlantic.
Se også dette innlegget fra Stian Eisentrãger, ansvarlig redaktør i Faktisk.no, om Zuckerbergs nye grep.
USAs utslipp sto stille i 2024
USAs klimagassutslipp falt ikke i 2024 – tross nedgang i bruken av kullkraft. Strømproduksjon basert på kullkraft i USA har i reelle tall ikke vært lavere siden 1967. Dette skriver Carbon Brief, basert på en analyse fra Rhodium Group. Vekst i sol- og vindkraft gjør kraftproduksjonen renere, men strømforbruket øker. Flere varmere dager gir mer behov for luftkjøling (air condition). Veksten i strømforbruk til datasentre er ennå ingen veldig stor faktor, heter det. Ifølge Rhodium Group vil omfanget på reverseringen av ulike klimapolitiske tiltak under Trump avgjøre trenden videre. USA ligger ikke an til å nå sitt mål om å kutte utslippene i takt med løftene landet har gitt i sin plan under Parisavtalen.
«Alt» om Tyskland
Tysklands energi- og klimapolitikk er mye diskutert og kritisert. Kildegrunnlaget kan ofte være så som så, men her er det ingen mangel på data – for de av oss som bryr seg om slikt. Nå har Agora Energiewende gitt ut sin rapport om «alt» knyttet til Tysklands energiproduksjon og -forbruk i 2024. Rapporten er på tysk, men det er mye tall og grafer som gjør innholdet lett forståelig.
Noen hovedpunkter: Klimagassutslippene gikk ned med 3 prosent, fornybarandelen i kraftproduksjonen er oppe i 55 prosent – men Tyskland er nå nettoimportør av strøm. Tidligere – da kjernekraften var i drift – var landet stort sett nettoeksportør.