Equinor legger vekk planene om eksport av blått hydrogen til Europa

– Verken rammevilkårene eller markedet er tilstede. Vi velger derfor å legge vekk prosjektet, sier Magnus Frantzen Eidsvold, pressetalsperson i Equinor.

Produksjon av blått hydrogen for eksport til Europa er pekt på som en potensiell interessant ny forretningsmulighet for Norge.

 – Gitt at det er et marked for hydrogen, ser vi det som realistisk at det kan eksporteres mellom en halv og én million tonn hydrogen fra Norge i 2030 og at eksporten kan øke til mellom 2,5 og 3 millioner tonn over en tiårsperiode, sa programleder for bærekraftig utvikling i Gassco, Svein-Erik Losnegård, til Energi og Klima i januar 2023.

Equinor har vært en av aktørene som har utforsket muligheten for både produksjon og rørtransport av blått hydrogen til Europa. Nå legger de prosjektet vekk.

– Som hele vår hydrogenportefølje har også dette vært et tidligfaseprosjekt. Når vi nå ser at verken rammevilkårene er tilstede, tilbudssiden, og etterspørselssiden mangler, så klarer vi ikke å løfte en så stor investering som rør for transport av blått hydrogen til Europa vil være, sier Eidsvold til Energi og Klima.

5. januar 2023 undertegnet Equinor og tyske RWE en intensjonsavtale om felles utvikling av storskala verdikjeder for lavkarbon og fornybar energiproduksjon. Produksjon av blått hydrogen for eksport til Tyskland inngikk i denne intensjonsavtalen. Nå er denne delen av avtalen lagt vekk.

– Samarbeidet med RWE videreføres. Samarbeidet inneholder flere elementer. Men det blir ikke hydrogenproduksjon i Norge for eksport til Tyskland gjennom dette konkrete prosjektet, sier Eidsvold.

– Vil få konsekvenser

Gassco, som har operatøransvaret for dagens gassrørtransport, utførte en mulighetsstudie sammen med tyske Dena i fjor. Studien konkluderte med at det er teknisk mulig å realisere en verdikjede for blått hydrogen til Tyskland.
Det ble likevel pekt på en rekke utfordringer. At Equinor velger å ikke gå videre med prosjektet gjør det ikke lettere.

– Dette er en beslutning Equinor har tatt på egne ben. Vi tar beslutningen til etterretning. Vi må vurdere hva vi gjør på vår side, men når en så stor aktør velger å ikke gå videre med prosjektet vil det også påvirke vårt arbeid, sier Pål Rasmussen, ansvarlig for eksterne relasjoner i Gassco.

Mange barrierer

I en podkast-episode fra Energi og Klima i desember i fjor fortalte prosjektleder i Shell, Eirin Sandberg at selskapet så mange barrierer som kunne hindre en etablering av en norsk-tysk verdikjede for hydrogen.

Fredag ettermiddag kunne ikke Shell kommentere om Equinors beslutning vil ha konsekvenser for hva de gjør videre.