Kommunalbanken er eid av staten, og er den største långiveren til norske kommuner. Våre kriterier for grønne lån er rettet mot klimavennlige tiltak og klimatilpasning. Siden april 2024 har kriteriene også tatt hensyn til naturen i nye byggeprosjekter. Med de nye kriteriene kan byggeprosjekter som oppfyller alle klimakrav likevel få avslag på grønt lån, dersom de innebærer bygging på bestemte naturtyper.
Sånn vurderer vi prosjekter etter naturpåvirkning
Når vi evaluerer et prosjekt etter naturkriteriene, bruker vi kartdata fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO Kilden).
– Bygg som er planlagt på myr eller dyrket mark vil som regel ikke kvalifisere til grønt lån. Om bygg- og anleggsplassen plasseres på naturtypene skog eller dyrkbar mark vurderer vi å ekskludere prosjektet, forklarer Fredrik Veggeland, som er rådgiver grønn Finans i KBN.
Da vurderer vi blant annet grad av bonitet, miljøregistreringer, nøkkelbiotoper og livsmiljø. Er prosjektet lagt til et sårbart område ønsker vi dokumentasjon på hvordan den potensielle naturpåvirkningen vurderes og hensyntas av kunden.
– Vi er opptatt av å få til en god dialog, og er ikke ute etter å ta noen. Det vi ønsker er å få oversikt over naturverdiene, og vurderingene som er tatt i kommunen.
Dokumentasjonen kan for eksempel være ROS-analyse for planområdet og/eller bygget, eller annen relevant dokumentasjon. Fra januar 2025 gjelder kriteriene også for vann- og avløpsanlegg.
Avslo tre prosjekter i 2024 pga. naturhensyn
I 2024 ble tre prosjekter avvist på grunn av hensyn til natur. Ett av prosjektene var planlagt på et areal som tidligere var brukt som beite. Et annet prosjekt var planlagt på skog av høy bonitet. Det tredje prosjektet var planlagt på sumpskog.
Hva med prosjektene som ble godkjent?
Etter at vi innførte naturkriteriene i april 2024 har 16 kunder fått grønt lån til nye grønne prosjekter i bygg-kategorien. 11 nye bygg på eksisterende tomter, som allerede var nedbygd. Disse hadde ingen eller ubetydelig påvirkning på naturen. Tre var rehabiliteringsprosjekter. Disse hadde ingen negativ påvirkning på naturen. I ett prosjekt ble et eksisterende bygg utvidet noe. Utbyggingen var på et lite område med det som sannsynligvis var skog. Effekten er svært usikker. 1 nybygg ble bygget på natur. Prosjektet ble plassert i skog med lav bonitet uten kjente nøkkelbiotoper.
Nedbygging har mange negative effekter for naturen, som i varierende grad er målbare. En negativ effekt er utslipp av klimagasser. Vi bruker metodikk fra Miljødirektoratet for å vurdere klimagassutslippene som vil slippes ut som følge av arealbruken vi har finansiert i 2024.
De finansierte arealbruksendringene vi fant ga følgende netto CO₂-utslipp over 75 år:
- Skogstomt: 8810 m² – 529 tonn CO₂
- Utvidelse av eksisterende tomt: 0- 317 m² – 0–27 tonn CO₂
Veggeland er glad for at det store flertallet av prosjekter KBN finansierte i 2024 ikke innebar nedbygging av natur.
– Vi ser at klimaeffektene av de arealbruksendringene vi har finansiert er betydelig. Framover vil vi jobbe med å forbedre rapportering og vurderingen av prosjekters naturpåvirkning, i tråd med internasjonale standarder.