Fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord står klimapartnerne på for å redusere egne utslipp og fremme grønn næringsutvikling. Virksomheter fra et bredt utvalg bransjer i både privat og offentlig sektor er med i regioner i hele Norge. Konsernpådriverne Asko, Asplan Viak og Norengros har vært ekstra avgjørende for de nye etableringene.

– Stor suksess

Norengros K.J. Brusdal har vært med i Klimapartner Vestland siden 2018, og nå har også flere andre Norengros medlemmer meldt seg inn rundt omkring i ulike regioner.

– Vi vil trekke frem nettverket til Klimapartner som en stor suksess. Her har dere klart å samle en stor og viktig masse av private og offentlige bedrifter, som sammen bidrar til kunnskapsheving, inspirasjon, bærekraftig og målrettet arbeid mot redusert klimafot-avtrykk, sier Ruth Brusdal, daglig leder i Norengros K.J. Brusdal.

PÅDRIVER I PARTNERSKAPET: Ruth Brusdal, daglig leder i NorEngros K.J. Brusdal AS. (Foto: NorEngros K.J. Brusdal)

– Vi har som overordnet strategi å ha et bevisst forhold til ansvarlig næringsliv, samfunnsansvar og transformasjonell bærekraft- altså hvordan vi skal endre vår måte å arbeide med bærekraft fra en «metodisk måte» til å bli «en måte å være på». Her har Klimapartnere vært en viktig bidragsyter for oss, sier Brusdal.

Viktig å være tett på

Også Asplan Viak har vært en langvarig partner. Asplan Viak leverer også den nåværende klimaregnskapsløsningen, Klimakost.

– Vi har vært med helt siden oppstarten av Klimapartnere i Agder, og er nå med i alle regionene. Det vi liker med Klimapartnere er hvordan det å jobbe både lokalt og nasjonalt sammenfaller med vår måte å jobbe med, sier Bente Haukland Næss i Asplan Viak.

MED SIDEN OPPSTARTEN: – Vi er nå med som klimapartnere i alle regioner, sier Bente Haukland Næss i Asplan Viak.
(Foto: Cecilie Bannow)

– For oss i Asplan Viak er det viktig å være tett på mennesker og prosesser der det skjer. Da kan vi gjøre en forskjell – og vi har et helhjertet ønske om å kunne bidra. Vi er spesielt stolt av at vi har så mange prosjekt som kvalifiserer til å ligge i Den grønne løsningsbanken til Klimapartnere, fortsetter Næss.

– Fra første utvidelse har de har vært uvurderlige støttespillere og utfordrer egne regionskontor om å bli med der Klimapartnere starter opp, forteller strategisk prosjektleder i Klimapartnere, Helene Frihammer.

Resultatorientert partnerskap

– Det har alltid vært viktig at Klimapartnere ikke er en prateklubb. Partnerskapet forplikter til konkret og systematisk klimaarbeid. Samtidig er vi ambisiøse i våre utfordringer til partnerne våre, sier Frihammer.

I fjorårets klimaregnskap var 25 % av partnerne fossilfri, 15 % karbonnøytrale og halvparten hadde satt seg mål om å bli fossilfri innen 2030. I tillegg ligger det over 150 løsninger i Den grønne løsningsbanken fra klimapartnere i hele landet.

– Vi gleder oss veldig til å lansere årets klimaregnskap under Arendalsuka i august og ser stadig at løsningsbanken fylles med stadig flere grønne løsninger, sier Frihammer.

Tar konkrete grep

Blant partnerne som har tatt konkrete grep er Asko Vest. De vil i sommer får sine første elektriske lastebiler i bergensområder.

– Vi har bestilt ni elektriske lastebiler som kommer i høst. På grunn av rekkevidde skal disse i første omgang brukes til distribusjon av varer til våre kunder i Bergen og omegn. Vi følger utviklingen på rekkevidde, og vil øke flåten med ytterligere lastebiler om noen år, når rekkevidden har økt betraktelig, sier direktør i Asko Vest, Trond Eikeland.

– Vi er nødt til å få ned våre egne utslipp. Det starter i egen bakgård går deretter utover i eksterne prosjekter. Vi ser en sammenheng mellom klima og matproduksjon og har i Asko en vilje og evne til å strekke oss langt. Hvis vi kan vise at det mulig vil andre vil komme etter. Det er viktig at alle tar grep etter evne, sier  Eikeland videre.

Foto: Asko

Hvis vi kan vise at det er mulig, vil andre komme etter. Det er viktig at alle tar grep etter evne.

Trond Eikeland, direktør Asko Vest

Fossilfri varelevering

Norengros K.J. Brusdal får levert sin første elektriske lastebil i juli måned, en 16 tonns Volvo FL 42. Denne skal gå i Bergensområdet sammen med de andre elektriske varebilene, samt alle lastebilene som i dag kjører på biodiesel.

– Vi har i dag store offentlige – og private kunder som både ønsker og etter hvert krever fossilfrie leveranser på sine varekjøp. Dette ønsket vil vi i Norengros kunne innfri, og det er også i tråd med hele kjeden Norengros overordnede bærekraftsstrateg, sier daglig leder, Ruth Brusdal i Norengros K.J. Brusdal AS.

Norengros satser også elektrisk i resten av landet.

– Vårt Norengros-medlem i Rogaland har allerede fått levert sin første helelektriske lastebil, og flere andre har i bestilling- og etter hvert som kjøreavstand/rekkevidden øker på masseproduserte lastebiler vil denne bilparken ytterlig økes opp. Utover dette har Norengros-kjeden en stor flåte med elektriske varebiler, sier Brusdal.

De tre konsernpådrivere har vært viktige i etableringen av partnerskapet i hele Norge. Nå har flere partnere tatt kontakt for å ta større ansvar nasjonalt.

– Vi hadde ikke stått så sterkt uten våre konsernpådrivere. Vi er derfor veldig glad for at flere har kontaktet oss og ønsker å bidra til å løfte oss ytterligere, avslutter Frihammer.