Havet langtidslagrer varmen - Energi og Klima

Havet langtidslagrer varmen

Havet fanger varme og reduserer den globale temperaturveksten. Men samtidig blir varmen lagret. Lenge.

Denne artikkelen er over 2 år gammel.

DEN GODE NYHETEN FØRST:
Klimamodellene viser at temperaturendring over landområder vil bli markant større enn den gjennomsnittlige, globale temperaturendringen. Dette skyldes en svært viktig bidragsyter i klimapuslespillet: Vannets store kapasitet til å ta opp og lagre varme. Forskjellen mellom varmeopptak på land og i havet, er en viktig årsak til forskjellene i temperaturstigninger i ulike deler av verden. Den nordlige halvkulen vil eksempelvis oppleve størst temperaturstigning siden mesteparten av landområdene er å finne her.

For klimaet på kloden er de enorme vannmassene i havet en innebygget bremse. I perioder med global oppvarming har havet en nedkjølende effekt. I perioder med global nedkjøling bidrar havet til å bremse nedkjølingen. Vannets evne til å ta opp og avgi varme fungerer som en buff er mot plutselige, store globale temperatursvingninger.

endringer_vareminnhold

HVA ER DEN DÅRLIGE NYHETEN?
Det er ikke slik at varmen forsvinner. Den tas opp av vannmassene, og bidrar til en langsom oppvarming av verdenshavene. Mesteparten – mer enn 90 prosent – av jordens oppvarming de siste 60 år, er lagret i havet, som betyr at menneskeskapt klimaendring vil vare i lang tid framover, og lenge etter at klimagassutslippene er under kontroll, grunnet den store, magasinerte varmen i verdenshavene.

Bli abonnent!

<2°C eies av

I samarbeid med