28. oktober 2018Ekspertintervjuet: Når tipper det over?Faren for å passere kritiske «Vippepunkter» kan slå inn hvis kloden varmes mer enn halvannen grader, advarer FNs klimapanel. Hva betyr det?
27. august 2018Ny forskning: Mer CO₂ kan føre til feilernæringAlle planter trenger CO₂, men forskning viser at økt CO₂ i atmosfæren gjør matvekster mindre næringsrike. I en ny artikkel viser forskere at slikt næringstap kan forårsake feilernæring.
8. august 2018Stillehavet påvirker Arktis mer enn ventetLea Svendsen ble først overrasket over hvordan Stillehavet påvirker temperaturen i Arktis om vinteren. Nå er resultatene publisert i Nature Climate Change, samtidig som Stillehavet igjen er på vei inn i en ny varmeperiode.
21. juni 2018Gode klimadata gir betre forståing av utslepp og tiltakBåde forsking og forvaltning tener på kvalitetssikra målingar av karbonkrinsløpet.
4. juni 2018De misforståtte byeneNøkkelen til klimaomstillingen ligger i byene. Men vi har en forenklet forståelse av hvordan det kompliserte samspillet i byer fungerer. Virkeligheten er ikke som et dataspill, der vi må følge reglene som produsenten har bestemt. For å lykkes med klimaomstilling i virkeligheten må vi forandre spillereglene også, skriver Jakob Grandin.
29. mai 2018En misforståelse oppklart – med Non StopEt tilbakevendende argument blant klimaskeptikere er at bare 4,2 prosent av CO₂ i atmosfæren er menneskeskapt. Men de som fremmer det argumentet glemmer noe helt avgjørende, skriver Siv Kari Lauvset.
25. mai 2018Hvem er solpionerene i Norge?Sammen med forskerkolleger fra CICERO, FNI og SINTEF Energiforskning, har Tanja Winther gjennom prosjektet Strøm fra folket funnet ut mer om hvem de norske solpionerene er.
12. mai 2018To grader oppvarming kan gi mer tørke rundt MiddelhavetEn ny studie viser at Middelhavsområdet er sårbart for global oppvarming på to grader. Ved 1,5 grader gir ikke klimamodellene særlig utslag.
3. mai 2018En innføring i CCSCCS er et akronym som står for «Carbon Capture and Storage» som direkte oversatt til norsk blir karbonfangst og -lagring. Det er et tema mange har en mening om både teknologisk og politisk. Men hva innebærer det egentlig? Øystein Jonassen fra NTNU forklarer.
30. april 2018Milde vintre kan gi mindre strømbehovEt varmere klima i Norge vil minske behovet for oppvarming, og dermed behovet for strøm. For resten av Europa er ikke sluttresultatet like opplagt, viser en ny konsekvensstudie.
23. april 2018Kan norsk silisiumproduksjon bli utslippsfri?Under produksjon av silisium dannes det CO₂-gass som slippes ut i atmosfæren. Dette er ikke bærekraftig, og det forskes i dag på flere spennende løsninger som kan skape en nullutslipps-produksjon.
11. april 2018Lite sjøis i Arktis i år – Barentshavet kan bli isfritt hele året i 2050Vinteren 2018 blir det fjerde året på rad med svært lite is i Arktis. Ny forskning viser hvor isen i Arktis smelter om sommeren og om vinteren.
3. april 2018Ferskvannet som forsvinnerFerskvann er en begrenset ressurs, og mange storbyer sliter med å skaffe nok rent vann til innbyggerne sine. Klimaendringene kan bidra til å gjøre problemene verre. Hva kan vi gjøre?
18. desember 2017Arktis smeltar frå undersidaHavisen i Arktis er i endring, og dei siste tiåra har ein sett at isen har minka i utstrekning, men isen har også blitt tynnare. Varmt vatn som strøymer opp frå undersida bidreg til smeltinga, og indre bølgjer bidreg til å blande opp varme frå djupet.
6. desember 2017Årets 2°C-magasin – Operasjon nullutslipp!Gjennom ekspertintervjuer med forskere og oppdatert faktainformasjon forteller 2°C om klimatrusselens alvor og hvilke grep som må gjøres for å kutte utslippene.
28. august 2017Er Harvey et resultat av global oppvarming?Global oppvarming gjør orkaner som den som traff Texas i helgen sterkere.
28. august 2017Politikk: Den glemte klimadriverenNår vi beskriver mulige fremtidsscenarier for klimaet på jorden, er dette basert på modeller som forutsetter bestemte konsentrasjoner av klimagasser i atmosfæren. Det disse modellene ikke tar høyde for, er endringer i politikken.
6. april 2017Utslippskutt bedrer forholdene i havetI havet blir alt fra de minste organismene til de største pattedyrene påvirket av klimaendringer. Men utslippskutt vil gjøre livet lettere i havet, viser en ny studie.
16. februar 2017Hardangerjøkulen kan smelte vekk i løpet av dette århundretDet tar lengre tid å bygge opp en bre enn å smelte den ned. En ny studie ledet av Henning Åkesson ved Bjerknessenteret viser at Hardangerjøkulen er eksepsjonelt følsom for klimaendringer.
4. januar 2017Fem veivalg mot nullutslippHer er fem strategiske virkemidler som må gjennomføres hvis vi skal klare å nå togradersmålet innen 2050.