16. oktober 2019Ny forskning: Regional CO₂-skatt på skipsfart – fungerer det?Forskere fra NHH og NTNU har bygget en modell som har testet ulike utslippsskatteregimer for internasjonal skipsfart. I noen scenarier fungerer skattene etter hensikten. Andre ganger jukser shippingselskapene – med økte utslipp som resultat.
3. oktober 2019Ekspertintervjuet: Identitetspolitikk og klimaIdentitetspolitikken har inntatt klimadebatten. Det er en farlig utvikling, advarer professor Espen Moe ved NTNU.
25. september 2019Ekspertintervjuet: Store endringer i polare strøk, viser ny IPCC-rapportKlimaendringene er spesielt store i polare strøk, slår en ny rapport fra FNs klimapanel (IPCC) fast. Professor Lars H. Smedsrud er en av forfatterne bak rapporten som ble offentliggjort 25. september.
29. august 2019Ekspertintervjuet: Historien bak Keeling-kurvenI over 50 år har den såkalte Keeling-kurven vist hvordan CO₂-innholdet i atmosfæren øker. Vi har snakket med Ralph Keeling, sønnen til mannen kurven er oppkalt etter.
13. august 2019Ekspertintervjuet: Åtte klimaløsninger for jordbruk og matsystemHvordan kan vi produsere nok, sunn mat til alle på jorda – uten at matsystemet vårt bidrar til klimaproblemet?
4. juni 2019Ekspertintervjuet: Store gevinster ved kabler og vindkraftNorge kan oppnå en stor økonomisk gevinst ved å bygge ut vindkraft og kabler. Vi kan velge å ta i bruk denne muligheten som både gir økt verdiskaping og reduserte klimagassutslipp, og så kan konfliktene dempes ved å fordele verdiene som skapes på en god måte, sier professor Torjus Folsland Bolkesjø ved NMBU.
19. mai 2019Ny forskning: Hvorfor får vi ikke fart på havvind?Famlende politikk og nærhet til olje- og gassbransjen kan hemme utviklingen av norsk havvind, viser en ny forskningsrapport.
9. mai 2019Ekspertintervjuet: Klimaet og naturmangfoldet henger sammenÉn million arter står i fare for å dø ut om vi ikke redder økosystemene vi lever i, advarer FNs naturpanel. Svekkelsen i naturmangfoldet og klimaendringene har mange av de samme bakenforliggende årsakene, sier Ivar Baste.
11. februar 2019Ekspertintervjuet: Kjøttet og ossHvorfor øker kjøttforbruket når vi får mer velstand? Hva kan vi gjøre med det før problemet blir for stort? Og hvorfor er det så vanskelig å snakke om kjøttforbruket vårt?
4. februar 2019Ny rapport: Svalbard blir 4–10 grader varmere i 2100På Svalbard har oppvarmingen allerede gått vesentlig raskere enn i fastlands-Norge. Og det er ikke slutt ennå, ifølge rapporten «Climate in Svalbard 2100».
28. januar 2019Ekspertintervjuet: Permafrosten vil tine over hundrevis av år– Det er ikke permafrost som kommer til å få verden til å gå under, forsikrer klimaforsker Håvard Kristiansen. Det betyr imidlertid ikke at permafrosten ikke er noe problem.
23. januar 2019Ekspertintervjuet: Trenger landbruket å kutte utslipp?Etter at EAT-Lancet-rapporten kom forrige uke, har diskusjonen om mat og klima blusset opp igjen. Kan vi nå klimamålene uten å røre landbruket? Og hva skjer med maten vår når kloden blir enda varmere?
22. januar 2019Ekspertintervjuet: Er vi godt nok rustet?Hva har skjedd med klimaet når vi kommer til 2100? Og hva har skjedd med det norske samfunnet? En ny rapport om klimaet i Norge i 2100 ble lagt frem 22. januar i år.
7. januar 2019Bygger ut målenettverk for Asias vannlagreNær en femtedel av verdens befolkning er avhengig av elver fra Himalaya og Det tibetanske platå. Isbreene krymper, og overvåkningsanlegg for å planlegge for klimaendringer mangler, viser Hans Christian Steen-Larsen og kollegaer i en kommentar i Nature.
2. januar 2019Ekspertintervjuet: Status etter to år med TrumpTorsdag 3. januar var første møtedag for den nye Kongressen i USA, det største landet i verden med en klimafornekter i det øverste politiske vervet. Hvor mye vil det bety for Donald Trump? Og hva har egentlig skjedd med USAs klimapolitikk siden han overtok?
28. desember 2018Ekspertintervjuet: 2018 – året da alvoret satte inn2018 ble et av historiens varmeste år, preget av skogbranner, ekstremvær, en av IPCCs viktigste rapporter og avsluttet med et av historiens viktigste klimatoppmøter. Tore Furevik fra Bjerknessenteret gjør opp status. Og ser litt fremover.
19. desember 2018Ekspertintervjuet: Dette skjedde i KatowiceCOP24 i Katowice er over, men har noen grunn til å juble over det? I så fall, hvem? Guri Bang fra CICERO oppsummerer og vurderer utfallet.
9. desember 2018Ekspertintervjuet: Kan klimaendringer føre til krig?– Klima er ikke blant de viktigste konfliktdriverne. Men at befolkningen i konfliktområder er mer sårbare for konsekvensene av klimaendringer, er helt uomtvistelig, sier konfliktforsker Halvard Buhaug i PRIO.
2. desember 2018Ekspertintervjuet: Viktig forhandlingsrundeEn ny runde med klimaforhandlinger er i gang i Polen. Og mye står på spill på COP24 i Katowice, forteller Steffen Kallbekken.
21. november 2018Ekspertintervjuet: 1,5-gradersrapporten, 1,5 måneder etterI starten av oktober kom FNs klimapanel med en rapport som skapte store bølger. Snart starter neste runde med klimaforhandlinger, og mye står på spill. Der blir rapporten sentral.