Aktuelt24. februar 2020Ekspertintervjuet: Iskanten beveger seg søroverMens diskusjonen går om hvordan iskanten skal defineres i forvaltningsplanen, flytter den virkelige iskanten seg sørover. Det viser målinger fra Havforskningsinstituttet.
Aktuelt11. februar 2020Ekspertintervjuet: 30 prosent isfrekvens gir økt risiko hvis klimamålene nåsHvordan iskanten skal defineres politisk er omdiskutert. Tor Eldevik fra Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret forklarer hvorfor han mener regjeringen har lagt opp til en risikabel måte å beregne den på.
Aktuelt6. februar 2020Ekspertintervjuet: Det usannsynlige skrekkscenarietI årevis har klimamodeller blitt kjørt med en bestemt utviklingsbane som det verst tenkelige utfallet for klimaet. Den er gjerne blitt fremstilt som det vi vil oppleve om vi ikke foretar oss noe. Men det blir heldigvis stadig mer misvisende, sier Glen Peters.
Aktuelt5. februar 2020Kunnskap mobiliserer bredtHalvannengraders-rapporten bevisstgjorde en stor andel av befolkningen om klimaproblemet, viser en ny studie. Effekten går på tvers av politiske holdninger, med unntak av ytterste høyre fløy. Men mer kunnskap er ikke nok alene, advarer hovedforfatter Charles Ogunbode.
Aktuelt22. januar 2020Ekspertintervjuet: Kan tare bremse oppvarmingen?Tare vokser raskt, er relativt lett å dyrke, binder mye CO₂ og har mange bruksområder. Men kan vi dyrke nok tare til at det monner som karbonfangst og -lagring? Kasper Hancke fra NIVA svarer.
Aktuelt9. januar 2020Ny forskning: Avsmeltingen skulle vært på retur nåAvsmeltingen som nå gjør vannet ferskere i Arktis kan ha startet på 1940-tallet på grunn av naturlige klimasvingninger. Men nå har disse faktorene vært på retur lenge. Likevel øker smeltingen og oppvarmingen, ifølge en ny artikkel i Nature Scientific Reports. En av forfatterne bak studien forklarer hvorfor.
Aktuelt6. januar 2020Ekspertintervjuet: Der nasjonale klimakutt teller mestSom verdens største utslippsland teller nasjonale kutt ekstra mye i Kina. Kina-ekspert Gørild Merethe Heggelund tror Kinas innsats kan ha stor betydning for klimagassutslippene i resten av verden.
Aktuelt26. desember 2019Modellene som viser veiKlimaet på jorden endrer seg over tid, normalt over tusenvis av år. Akkurat nå endres det unormalt raskt. Flere og enda mer dramatiske endringer kommer. Dette vet vi fordi klimamodellene blir stadig bedre og mer nøyaktige.
Aktuelt19. desember 2019Ny forskning: Mer CO₂ slippes ut fra permafrost enn antattCO₂-utslipp fra permafrost-områder om vinteren utgjør dobbelt så mye som tidligere anslag, ifølge forskning publisert i Nature Climate Change. De kan nå overgå det de samme områdene binder av CO₂ om sommeren, forklarer medforfatter Casper Christiansen.
Aktuelt16. desember 2019Ekspertintervjuet: Hva skjedde egentlig i Madrid?COP25 i Madrid er over, landene kom ikke i mål med mange viktige punkter, og FNs generalsekretær sier rett ut at han er skuffet over utfallet. Vi har spurt Steffen Kallbekken i CICERO hvorfor det gikk som det gikk.
Aktuelt4. desember 2019CO₂-utslippene i 2019: Havet er fremdeles et effektivt karbonslukVeksten i globale CO₂-utslipp fortsetter, men i lavere takt i 2019 enn de siste årene. Havet har tatt opp nær en fjerdedel av CO₂-utslippene det siste tiåret.
Aktuelt3. desember 2019Permafrosten – den langsomme karbonbomben som tinerEnorme mengder karbon ligger frosset fast i permafrosten verden over. Når den slipper ut, kan den globale oppvarmingen akselerere over mange hundre år.
Aktuelt25. november 2019Ekspertintervjuet: Vi må endre bruken av jordens landarealNesten halvparten av de isfrie arealene på kloden vår brukes til å mate dyr og ikke mennesker. Ved å endre på dette forholdet kan vi sikre nok mat og frigjøre arealer til treplanting og andre klimaløsninger, sier NTNU-professor Francesco Cherubini.
Aktuelt19. november 2019Ekspertintervjuet: Er batterier i ferd med å endre verden?Batteriteknologi blir billigere og bedre.
Aktuelt13. november 2019Ekspertintervjuet: Kloden er allerede 1 °C varmereJordkloden blir varmere. Sammenliknet med gjennomsnittet fra 1880–1930, er kloden allerede 1 °C varmere. Det merkes, forteller Rasmus Benestad fra Meteorologisk institutt. Men ikke alt ekstremvær kan tolkes som tegn på økt oppvarming, understreker han.
Aktuelt6. november 2019Ekspertintervjuet: Dette styrer klimaetHva er det egentlig som gir oss klimaet vi har på jorden? Og hvordan vet vi at det er nettopp CO2 som er den store synderen?
Aktuelt24. oktober 2019Ekspertintervjuet: De store ismassene smelter rasktInnlandsisen på Grønland og isbremmer i Antarktis smelter raskere enn antatt. Samtidig er det mindre havis rundt polene enn vi noensinne har målt tidligere.
16. oktober 2019Ekspertintervjuet: Kan vi spise alger?– Sukkertare, havsalat og rødalgen søl, alle disse tre havalgene er spiselige for mennesker. Men alger er særlig egnet som mat til dyr, sier professor Margareth Øverland i Foods of Norway.
16. oktober 2019Ny forskning: Regional CO₂-skatt på skipsfart – fungerer det?Forskere fra NHH og NTNU har bygget en modell som har testet ulike utslippsskatteregimer for internasjonal skipsfart. I noen scenarier fungerer skattene etter hensikten. Andre ganger jukser shippingselskapene – med økte utslipp som resultat.
3. oktober 2019Ekspertintervjuet: Identitetspolitikk og klimaIdentitetspolitikken har inntatt klimadebatten. Det er en farlig utvikling, advarer professor Espen Moe ved NTNU.