EU-korrespondenten13. september 2023Von der Leyen: EU vil bruke mer markedsmakt mot høye priserEU-kommisjonens president Ursula von der Leyen understreker at EUs grønne kurs ligger fast, men beroliger skeptikere om at det selvsagt skal tas sosiale hensyn. Hun rakte ut en forsiktig forsonende hånd til EUs demonstrerende bønder.
EU-korrespondenten21. august 2023Turbulent klima-innspurt for EU-kommisjonenDet kan bli en tøff høst og vinter for EU: Den folkelige motstanden mot EUs klimapolitikk øker i mange land. EUs klimasjef hopper av for å kjempe om statsminister-jobben i Nederland, og politisk kaos i Spania svekker EU-formannskapet.
EU-korrespondenten3. juli 2023Klimapolitisk u-sving i EU – strid om restaurering av naturEU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, kan lide et stort klimapolitisk nederlag i Europaparlamentet i midten av juli.
EU-korrespondenten20. juni 2023EU legger frem strategi for økonomisk sikkerhet: Skal kutte bånd til KinaEU-kommisjonen la tirsdag frem en økonomisk sikkerhetsstrategi for EU. Målet er å hindre lekkasjer av viktige teknologier og sikre at EU-landene ikke blir for ensidig avhengig av import av metaller til det grønne skiftet fra land som Kina.
EU-korrespondenten24. april 2023Nordsjøen skal bli verdens største fornybare kraftverk, og nå vil Norge hekte seg påStorbritannia, Nederland og Danmark er i front når det gjelder havvind i Europa. Men statsminister Jonas Gahr Støre avviser at Norge er akterutseilt. – Vi hekter oss nå på, understreket han under Nordsjøtoppmøte om havvind i Oostende i Belgia.
EU-korrespondenten19. april 2023EU-ambassadørene sa ja til grønn allianse med NorgeEU-landenes ambassadører sa i dag ja til avtalen om en grønn allianse med Norge. Det betyr at den trolig undertegnes når statsminister Jonas Gahr Støre møter EU-kommisjonens president i Brussel mandag.
EU-korrespondenten17. januar 2023Splittet EU skal svare på USAs kjempepakkeI løpet av januar vil EU-kommisjonen legge frem en ny lovpakke som skal stimulere til grønne investeringer. I tillegg varsler EU-kommisjonen et nytt fond som skal hjelpe land som ikke har råd til å betale ut mer statsstøtte.
EU-korrespondenten18. oktober 2022EU-kommisjonen foreslår: «Flytende» pristak på gass og økt bruk av markedsmaktEU-kommisjonen foreslår å la europeiske energiselskaper inngå i et omfattende innkjøpssamarbeid for å sikre EU-landene gass til fordelaktige priser neste år. Det betyr at Equinor og andre selskaper på norsk sokkel vil møte tøffere kjøpere.
EU-korrespondenten7. oktober 2022Tysk energipakke fikk kritikk på EU-toppmøte – øker sjansen for pristak på gassTysklands enorme støttepakke for å dempe energiprisene, skaper strid i EU. Økonomisk svakere EU-land advarer mot at tyske subsidier fører til at det ikke lenger er like konkurransevilkår i det indre markedet.
EU-korrespondenten5. oktober 2022EU vil ha midlertidig pristak på gass – økt press på Støre når han møter EU-toppene i PrahaPresident i EU-kommisjonen Ursula von der Leyen åpner nå for at EU innfører et midlertidig pristak for gass. Det opplyste hun om i en tale til Europaparlamentet onsdag.
#Klimalederen24. september 2022Klimakampen om virkelighetsforståelsenDet pågår en intens kamp om virkelighetsforståelsen i energi- og klimapolitikken. Godt lederskap nå er å holde fast på kunnskapsbasert politikk og gjøre det som er rett både på kort og lang sikt.
Europas grønne skifte15. september 2022Holder solidariteten?EU har en ny energikriseplan – hvordan skal Norge forholde seg til den? Og det aller viktigste – vil det demokratiske Europa fortsette å stå solidarisk med Ukraina?
#Klimavalg14. september 2022Krisepakke foran vinteren: Norge bør følge i EUs sporNorge bør følge EU-kommisjonens forslag både når det gjelder strømsparing og inndragning av energiselskapenes superprofitt. Det er alvor nå – og vi er alle i samme europeiske båt.
EU-korrespondenten14. september 2022Krisetiltak er ikke nok, hele Europas strømmarked skal reformeresEU-kommisjonens president Ursula von der Leyen varsler at EU skal gjennomføre en dyptgripende reform av Europas marked for strøm.
EU-korrespondenten28. august 2022Strømstøtte er ikke nok: Økt press i EU for makspris på gassBelgias statsminister Alexander De Croo sier han vil jobbe for at det innføres makspris på gass så raskt som mulig. Dette øker presset for at EU-kommisjonen kommer opp med konkrete forslag.
EU-korrespondenten27. april 2022Von der Leyen: Russisk stopp i gasseksporten skader bare RusslandRusslands stans i gasseksport til Polen og Bulgaria øker sjansene for at EU samler seg om en oljeboikott.
Podkast3. januar 2022– Et av de største nederlagene for Ursula von der Leyen om dette ikke går igjennomPODKAST: Tyskland bjeffer og Østerrike truer med å trekke EU-kommisjonen for retten. – Det står mye politisk prestisje på spill for EU-kommisjonens president i striden om atom- og gasskraft, sier Brussel-korrespondent Alf Ole Ask.
Nyhet21. desember 2021EUs grønne giv: – Politikerne er for en gangs skyld i forkantFra pandemi til prissjokk på energi – EU har så langt klart å holde fast ved sin grønne storsatsing. Den hardeste delen av jobben gjenstår.
EU-korrespondenten6. oktober 2021Energikrisen: EUs oppskrift virker ikke på kort siktHøye energipriser skaper frykt for et tilbakeslag for det grønne skiftet i EU. På kort sikt er det lite EU kan gjøre for å hindre at krisen forverres i vinter.
EU-korrespondenten15. september 2021EU-kommisjonen forsikrer at det grønne skiftet skal være sosialt rettferdigEU-kommisjonens president Ursula von der Leyen brukte sin årlige tale til parlamentet til å forsikre kritikerne om at det grønne skiftet skal ha høye sosiale ambisjoner.
Europas grønne skifte26. mai 2021Strengere klimakrav i vente fra EUNytt klimamål i EU betyr tøffere krav til utslippskutt for medlemslandene – og trolig må også den norske klimaplanen skjerpes. Les også om karbontoll, skatt på flybensin og tyske klimatiltak.
Grønn skipsfart4. mars 2021#Grønnskipsfart: Tre spørsmål må avklares før skipsfarten kan inkluderes i EUs kvotemarked• Skal bare skip som seiler internt i EU/EØS eller også skip som reiser til og fra EU/EØS inkluderes i kvotemarkedet? • Skal markedet kun være for store skip eller også de mindre? • Skal skipsfarten ha sitt eget parallelle marked eller inkluderes i det eksisterende kvotemarkedet?
Europas grønne skifte16. september 2020Skjerpet klimamål: EU vil raskere ut av kull, olje og gassEUs nye klimamål bør være 55 prosent kutt i klimagassutslipp innen 2030, mener Europakommisjonen. Norge må innstille seg på fallende gasseksport og tøffere klimakutt hjemme.
Fem på fredag23. januar 2020EU truer Kina med CO₂-tollEU truer Kina med CO₂-toll på importvarer. Men Kina og andre land kan unngå toll ved å innføre CO₂-prising på linje med EU. Les ellers om muligheter for grønn og billig hydrogen – og om oljeselskaper som investerer nesten ingenting i fornybar energi.
Nyhet18. desember 2019Reaksjoner på EUs Green Deal: Djerv plan som må følges av konkret handling“Ambisiøst grunnlag”: EU-kommisjonens forslag om en storstilt grønn europeisk omstilling har utløst mange positive reaksjoner – og krav om hurtig handling.
Nyhet11. desember 2019Grønn EU-visjon: Mange tiltak, mye uavklartEU-kommisjonen vil gjøre EU klimanøytral innen 2050. Med sin “European Green Deal” foreslår kommisjonen et stort antall tiltak som skal gjøre det ambisiøse målet mulig – men den bestemmer ikke over alt dette alene.
Nyhet27. november 2019EU-ekspert: Stor utfordring for EU å klare skjerpet klimamål for 2030En skjerping av klimamålet for 2030 fra 40 til 50–55 prosent utslippskutt vil være en stor utfordring for EU, mener klima- og EU-ekspert Oliver Geden. Han tror spørsmålet om kjøp av kvoter fra land utenfor EU vil komme på bordet igjen.
Fem på fredag31. oktober 2019CO₂-toll i EU?EU kan komme til å innføre CO₂-toll for å beskytte europeisk industri mot produkter fra land med dårlig eller manglende klimapolitikk. Les også om at Saudi-Arabia vil innføre klimakvoter og søksmålet mot Exxon i New York.
Fem på fredag13. september 2019Ny kommisjon skal gjere klima til EUs kjennemerkeUrsula von der Leyen har denne veka fordelt oppgåver og posisjonar i den ny EU-kommisjonen ho skal leie fram mot 2024. Den påtroppande presidenten har plassert klima øvst på dagsorden.