#Klimalederen14. mai 2022Ny oljeboom i Norge – låser vi fast for mye kompetanse og kapital i fossil energi?2022 blir et rekordår for olje og gass. Nye planer for utbygging – PUDer – kommer på rekke og rad, mens vi trenger en POD – en Plan for Omstilling og Dekarbonisering. Les også om hvordan Ukraina-krigen og klimaendringene truer matsikkerheten.
Fem på fredag13. mai 2022Matkrise under oppseilingAlvorlige krisetegn: Tørke rammer kornavlingene i viktige land – på toppen av Ukraina-krigen. Les ellers om Spania og Portugal som innfører makspris på gass. Også om Fords nye elektriske monster-truck – kanskje noe for Trygve Slagsvold Vedum?
Europas grønne skifte4. mai 2022Lettere sagt enn gjortFra søknader på 36000 A4-sider til fagfolk som ikke finnes. Det er alt annet enn enkelt å øke tempoet i Europas energiomstilling. Også om Ukrainas gjenoppbygging og tysk karbonfangst.
Nyhet28. april 2022Tyskland betaler fortsatt Putin – men er i gang med avvenningenTyskland har senket avhengigheten av russisk gass fra 55 til 35 prosent under Ukraina-krigen. Landet har kjøpt fossil energi fra Russland for 90 milliarder kroner i de to månedene, ifølge ny rapport.
Debatt25. april 2022Se #Klimafrokost: Kan Norge bidra til omstillingen i et Europa i krig og klimakrise?For å nå Paris-målene må utfasingen av fossil energi i EU holde høyt tempo. Samtidig skal EU kvitte seg med Putins gass. Kan Norge bidra? Se opptak av #Klimafrokost.
EU-korrespondenten21. april 2022EUs oljeembargo av Russland vil få smutthullDet er ventet at EU-kommisjonen alt neste uke legger frem forslag om å stanse import av olje fra Russland. I tillegg vurderer Kommisjonen å foreslå at EU skal ha 45 prosent fornybar energi i 2030, mot 40 prosent i de nåværende planene.
#Klimavalg19. april 2022Norge tjener ekstremt mye på gasseksporten til Europa nåStatsminister Jonas Gahr Støre har ledet Norge stødig under Ukraina-krigens første to måneder, men det er på sin plass å etterlyse mer kraftfulle bidrag for å frigjøre Europa fra russisk olje og gass – og etter hvert fra all olje og gass.
Nyhet13. april 2022– Tysk industri har gjort seg avhengig av russisk gass og forsømt forholdet til NorgeDet er ikke lenger mulig å gjøre forretninger med Russland. Gasskranen må skrus igjen, og mer gass fra Norge er en viktig del av løsningen, sier den tyske energieksperten Claudia Kemfert.
#Klimalederen10. april 2022Ukraina-krigen betyr at ressurser og penger må prioriteres bedreUkraina-krigen tvinger oss til å prioritere hardere hva vi bruker penger og ressurser på. Ledere i politikk og næringsliv må spørre seg: Hvordan kan vi redusere ressursforbruket og dempe klimaavtrykket?
EU-korrespondenten7. april 2022Handlekraften fra Ukraina-tiltak må videreføres i klimapolitikkenI en uttalelse krever 11 medlemsland at EU viderefører samholdet og besluttsomheten fra Russland-sanksjonene til klimapolitikken. Dette for raskest mulig å gjøre seg uavhengig av russisk gass.
Europas grønne skifte1. april 2022GassangstRasering av industrien? Totalt økonomisk kaos? Angsten for leveringsstopp av russisk gass nærmer seg et høydepunkt. Også om: Offensiv for bærekraftige produkter, regulering av energimarkedene.
Nyhet31. mars 2022Slik kan norsk «krigsprofitt» redusere EUs avhengighet av RusslandBør Norge bruke av de enorme ekstrainntektene fra gasseksport til å fremskynde EUs grønne skifte – og dermed kutte gass- og oljeimport fra Russland? Et nytt EU-verktøy åpner en snarvei til raske resultater.
Nyhet28. mars 2022Produserer solenergi i krigsområdeFlere av Scatecs solenergiparker i Ukraina ligger i områder med krigshandlinger, men selskapet kan fortsatt fjernstyre anleggene og levere strøm til nettet.
Fem på fredag25. mars 2022Krigen forverrer et ødelagt matsystemUkraina-krigen gjør behovet for et bærekraftig matsystem mer akutt. Les også: Storbritannia vil satse stort på kjernekraft og havvind. Forskning sier at rike land må slutte å produsere olje og gass innen 2034.
EU-korrespondenten23. mars 2022Putin har et fast grep om EUs atomkraftverkEU-toppene diskuterer boikott av russisk olje og gass. Men det kan bli tøffere å få russerne ut av Europas atomkraftverk.
EU-korrespondenten21. mars 2022Boikott av russisk olje og gass er på EU-toppenes bordTyskland bremser, mens blant andre Sverige, Polen og de baltiske landene presser på for at EU skal stanse import av olje og gass fra Russland.
Fem på fredag18. mars 2022Energikrisen er her – enkle sparetriks kan hentes fra syttitalletUkraina-krigen gir skyhøye energipriser. Svaret er subsidier – og en massiv satsing på effektivisering og sparing. Les også om store metanutslipp fra kullproduksjon og hvor trått det går med ny vindkraft i Polen og Danmark.
Ekspertintervju17. mars 2022Ekspertintervjuet: Krigen i Ukraina og klimaforhandlingeneRussland har demonstrert tidligere at de er villige til å sabotere klimaforhandlinger for å oppnå andre politiske mål, forklarer Steffen Kallbekken i CICERO.
Podkast16. mars 2022Connie Hedegaard: Vi kan ikke fortsette å finansiere Putins krig– Hver dag sender vi ca. fire milliarder kroner til Putins regime. Det kan ikke fortsette. Når vi ikke går inn militært, har vi kun økonomiske våpen, og jeg mener vi er nødt til å bruke dem, sier Connie Hedegaard.
#Klimavalg15. mars 2022Matsikkerhet: Klimaendringene kommer – Ukraina-krigen bør være en vekkerUkraina-krigen setter den globale matsikkerheten i fare. Det må få konsekvenser for hvordan vi tenker om mat og landbruk her i landet – også fordi klimaendringene kommer nærmere.