Fem på fredag12. august 2022Ekstremhete og tørke – ein aukande klimarisikoÅrets sommar har vist at hetebølgjer og tørke kan ramme alle sektorar. Les også: Amerikansk klimaavtale vil gi kraftig vekst i fornybar energi. Tyskland skal bruke milliardar på energieffektivisering.
EU-korrespondenten8. juli 2022Ambassaden i Berlin om havvind: Norge kan bli stående utenfor en viktig europeisk fornybarsatsingManglende havvindsatsing i Norge kan få langsiktige konsekvenser for posisjonering av Norge som uunnværlig energipartner i Europa. Det fremkommer i en rapport fra ambassaden i Berlin.
Europas grønne skifte30. juni 2022Grønn kurs, mørke skyerMed nye beslutninger i parlamentet og rådet holder EU god fart på den grønne omstillingen. Men varsellampene blinker rødt før høsten og vinteren – gassknapphet og skyhøye energipriser truer.
Kommentar24. juni 2022Gassmangel, prishopp og regndans: Hva kan vi vente oss i energimarkedene?Det er ikke kjedelig i energimarkedene om dagen, ei heller i kraftmarkedet. Andreas T. Aasheim ser på hva som har skjedd de siste ukene – og hva resten av året kan komme til å by på.
Fem på fredag24. juni 2022Om 13 år kan Europas strømproduksjon være nesten uten utslippEn ny analyse fra Ember viser at Europa kan kutte utslippene fra kraftsektoren til nær null innen 2035, men på kort sikt handler alt om å klare seg uten russergass. Les også om hvordan sammenbrudd i økosystemer gir risiko for finansiell kollaps.
EU-korrespondenten21. juni 2022EU-land fyrer opp kullkraft for å dekke bortfall av russisk gassFlere EU-land med Tyskland i spissen øker nå bruken av kullkraft for å redusere avhengigheten av russisk gass. EU-kommisjonens president er bekymret og ber landene øke investeringene i fornybar kraft.
Europas grønne skifte4. mai 2022Lettere sagt enn gjortFra søknader på 36000 A4-sider til fagfolk som ikke finnes. Det er alt annet enn enkelt å øke tempoet i Europas energiomstilling. Også om Ukrainas gjenoppbygging og tysk karbonfangst.
Nyhet28. april 2022Tyskland betaler fortsatt Putin – men er i gang med avvenningenTyskland har senket avhengigheten av russisk gass fra 55 til 35 prosent under Ukraina-krigen. Landet har kjøpt fossil energi fra Russland for 90 milliarder kroner i de to månedene, ifølge ny rapport.
EU-korrespondenten22. april 2022Vestre skryter av industripartnerskap med EU som ennå ikke finnesNæringsminister Jan Christian Vestre skryter av at regjeringen har inngått industrielle partnerskap med EU og Tyskland. Men så langt er det bare snakk om samtaler.
EU-korrespondenten21. april 2022EUs oljeembargo av Russland vil få smutthullDet er ventet at EU-kommisjonen alt neste uke legger frem forslag om å stanse import av olje fra Russland. I tillegg vurderer Kommisjonen å foreslå at EU skal ha 45 prosent fornybar energi i 2030, mot 40 prosent i de nåværende planene.
Nyhet13. april 2022– Tysk industri har gjort seg avhengig av russisk gass og forsømt forholdet til NorgeDet er ikke lenger mulig å gjøre forretninger med Russland. Gasskranen må skrus igjen, og mer gass fra Norge er en viktig del av løsningen, sier den tyske energieksperten Claudia Kemfert.
Europas grønne skifte1. april 2022GassangstRasering av industrien? Totalt økonomisk kaos? Angsten for leveringsstopp av russisk gass nærmer seg et høydepunkt. Også om: Offensiv for bærekraftige produkter, regulering av energimarkedene.
Fem på fredag1. april 2022Vil erstatte russisk gass med grønt hydrogen frå AustraliaJakta på erstatningar for russisk gass er i full gang: Tyske E.On planlegg storstilt import av grønt hydrogen frå Australia, mens danske Ørsted vil doble havvindkapasiteten til energiøy i Nordsjøen.
Nyhet16. mars 2022Sol og vind blir dyrere, men tempoet kan fortsatt øke i EuropaDyrere råmaterialer presser opp prisene på sol- og vindkraft. Krigen i Ukraina øker usikkerheten. Eksperter og bransjefolk venter likevel høyere utbyggingstakt i Europa.
Podkast3. mars 2022Krig og energisikkerhet: Selv atomkraft i Tyskland er lov å diskutere Verden møter Russlands brutale krig i Ukraina med kraftig fordømmelse og sanksjoner. I Tyskland og EU kan behovet for sikker energiforsyning få konsekvenser for kull, gass, atomkraft og fornybar energi.
Europas grønne skifte28. februar 2022Tid for handlingKrigen i Ukraina tvinger frem store og hurtige beslutninger, også på energiområdet. Les om EUs avhengighet av russisk gass og Tysklands planer om å gjøre noe med den – blant annet ved å sette ekstra fart på sin grønne omstilling.
Fem på fredag24. februar 2022“Uavhengighet av fossil energi er et sikkerhetspolitisk spørsmål”Hva blir konsekvensene for energiomstilling og klimapolitikk av overfallet på Ukraina? Et fremskyndet grønt skifte må være en viktig del av svaret, mener Tysklands klimaminister. Et utvalg av de første analysene.
EU-korrespondenten22. februar 2022Olje- og gassektoren kan bli hardt rammet av sanksjoner mot RusslandEquinor har de siste årene utvidet virksomheten i Russland. Nye sanksjoner kan ramme vestlige energiselskaper i landet hardt.
Nyhet19. januar 2022Støre vil selge blått hydrogen – Tyskland vil ha grøntStatsminister Jonas Gahr Støre vil ha Tyskland med på partnerskap for blått hydrogen og karbonfangst og -lagring. Men den tyske regjeringen vil bare investere i grønt hydrogen.
#Klimalederen15. januar 2022Energikrisen er en gasskrise – gassen var visst hverken pålitelig eller rimeligGass er solgt inn som en «affordable» og «reliable» energikilde som kan hjelpe til i avkarboniseringen, men viser seg å være det motsatte – ekstremt kostbar og et redskap i Putins hender. Hva får det å bety for gassens omdømme og fremtidige rolle?