Grønne + konservative = sant?
En uvant koalisjon kan få makten i Tyskland til høsten, med klimapolitikk som sentralt samarbeidsfelt. Også om: Kritikk av EU-pakke, grønne finansregler i trøbbel, modne frukter i byggsektoren.

En uvant koalisjon kan få makten i Tyskland til høsten, med klimapolitikk som sentralt samarbeidsfelt. Også om: Kritikk av EU-pakke, grønne finansregler i trøbbel, modne frukter i byggsektoren.
Tøffere klimapolitikk i EU vil ikke føre til utflytting av selskaper – tvert imot tror et stort flertall av tyske bedrifter at klimasatsingen vil være lønnsom og gi økte eksportmuligheter.
I flere europeiske land blir debatten om fornybar energi stadig mer polarisert. I Tyskland har tankesmien Agora Energiewende forsøkt å finne ut hvorfor det skjærer seg og hva som kan gjøre debatten mer konstruktiv.
Den største elbilveksten skjer no i dei største bilmarknadene i Europa. Les også: Bilprodusentar blir bedt om å skilje ut elbilsatsinga si som eigne selskap, og i Storbritannia skal bilbatteri koplast til straumnettet.
Hvis det er ett EU-land som kan lose gjennom skjerpede klimamål, så er det Tyskland, sier ekspert i forkant av at tyskerne tar over formannskapet i unionen. Les også om: Grønn omstart i fare, åpne markeder og klimaløsninger, biomangfold og mat.
Mens grønne redningspakker står høyt på agendaen, fyrer Tyskland opp et nytt kullkraftverk – til protester. Les også: IEA-sjefen kaller manglende investeringer «dypt urovekkende» og grønn hydrogenfabrikk planlegges i København.
Hjulpet av dyre CO2-kvoter og billig gass klarte Tyskland å kutte 54 millioner tonn av sine klimagassutslipp i 2019. Men flere sektorer enn kraft og industri må bidra hvis 2030-målet skal nås.
EU skal lovfeste å bli klimanøytral innen 2050. Les i denne utgaven også om: Danmarks biomasseproblem, Tysklands hydrogenjakt, rettferdig klimaomstilling og en faktapakke om fornybar energi i Europa.
Tyskland har vedtatt en ny klimalov og en omfattende pakke med klimatiltak. Landet må øke farten på utslippskuttene for å nå sitt eget klimamål for 2030.
Varslene om oppsigelser har alt begynt å komme, og leverandørindustrien er mest utsatt. Hundretusener av arbeidsplasser i tysk bilindustri vil forsvinne i overgangen til elbiler.
Kraftfull mobilisering foran klimatoppmøtet i New York neste uke med FNs generalsekretær Antonio Guterres som vertskap. Les også om skjerpet klimapolitikk i Tyskland, Greta Thunberg, twitter-troll og store planer for havvind i Storbritannia.
Kullkraft skiftes nå ut med gass og fornybar i høyt tempo i Europa. Dyrere utslippskvoter er mye av årsaken – og CO2-prisen kan holde seg høy lenge.
Kraften i de streikende skoleungdommenes budskap gir Europa en ny sjanse til å skaffe seg en klimapolitikk i stil med oppgaven. Fredag demonstrerte hundretusener bare i Tyskland.
En artikkel fra det tyske IFO-instituttet har fått mye oppmerksomhet i norske medier i påskeuka. Forfatterne hevder at en Tesla Model 3 står for større livsløpsutslipp av CO2 enn en Mercedes 220 med dieselmotor. Men rapporten er basert på nærmest absurd tendensiøse forutsetninger.
Ferske utsleppsdata for kvotepliktig sektor i EU viser ein samla reduksjon på 3,3 prosent i 2018, men også store sektorvise skilnader. Les også: Tyskland med største utsleppskutt på ti år og investeringsgigant åtvarar mot feilprising av klimaendringar.
På vei mot nullutslipp: Tyskland skal stenge alle kullkraftverk innen 2038. Her er hovedpunktene i kullkommisjonens forslag.
Kraftselskap søker konkursbeskyttelse, investorer presser for klimahandling og kullet skal utfases i Tyskland. Les også om den ferske IEA-rapporten som fremhever togets potensiale og folkestøtte for ny klimalov i Danmark.
Den amerikanske politikken til støtte for biodrivstoff har ført til store ødeleggelser av regnskog i Indonesia. Ellers om hydrogen i Storbritannia og klimasøksmål underveis.
En dommer i California har gitt Exxon, Chevron, Shell og BP medhold i klimasøksmålet fra San Fransisco og Oakland. Ellers om store tap for indisk kullindustri, trist nytt om avskoging – og fotball-extra!
Økonomisk vekst trumfer fortsatt klima i Kina, og sånt blir det økte utslipp av. Ellers: klimabevisste aksjonærer sliper knivene, Canada kjøper omstridt rørledning, EU-kommisjonen snur om palmeolje men vil til gjengjeld forby engangsplast. Og den tyske kullkommisjonen? Startvansker. Igjen.