Kommentar19. januar 2023Vil Afrika tape det globale kappløpet om fornybar energi?Solenergi vokser med stor fart, men ikke i Afrika – der har investeringene falt. Terje Osmundsen belyser årsakene til den negative trenden og hva som kan gjøres for å snu den.
EU-korrespondenten30. desember 2022EU-landene avviser nytt ambisiøst mål for fornybar energiEt flertall av EUs medlemsland vendte nylig tommelen ned for å øke målet for andelen fornybar energi fra 40 til 45 prosent innen 2030. Nå skal det forhandles med Europaparlamentet som vil ha 45 prosent.
EU-korrespondenten12. desember 2022EU må bygge enda mer fornybar enn planlagt for å unngå gasskrise neste årEU-landene må bla opp 100 milliarder euro ekstra i investeringer i blant annet energiøkonomisering og fornybar energi. Dette må til om de skal dekke et gap i gassbehovet som IEA i en fersk rapport mener vil være på 27 milliarder kubikkmeter vinteren 2023-24.
Fem på fredag9. desember 2022IEA: Mye mer fornybar i vente enn tidligere anslåttRusslands krig mot Ukraina og energikrisen vil gi svært rask vekst i fornybar energi de kommende årene, ifølge IEA. Les også om CO2-avgift på dansk landbruk og at det kanskje blir (gjen)åpning for vindkraft på land i Storbritannia.
Nyhet8. desember 2022Rystad: Vi kan fortsatt klare 1,5 °CSol, vind og elektrifisering: Teknologiutviklingen går så fort at det ennå er innenfor rekkevidde å begrense global oppvarming til 1,5 grader, mener Jarand Rystad.
#Klimavalg6. desember 2022Storsatsing på enøk – en sjanse Støre gir fra seg?Det er underlig at regjeringen avstår fra en storsatsing på energieffektivisering. Enøk-tiltak virker raskt, møter behovene til folk flest – og kan gjøre regjeringen mer populær.
EU-korrespondenten25. november 2022EU vil overkjøre protester for å bygge ut mer vind- og solkraftNaboprotester og miljøaktivister må vike. EUs energiministre er enige om hurtigbehanding av visse fornybarprosjekter.
#Klimavalg24. november 2022For lite strøm = politisk bråk og brems i det grønne skiftetAlle gode tiltak det snakkes om på Zero-konferansen, krever mye ny grønn strøm. Men Norge styrer mot kraftunderskudd. Det er oppskrift på høye strømpriser, politisk bråk – og kraftig brems i det grønne skiftet.
EU-korrespondenten24. november 2022Stor uenighet mellom EU-landene om pristiltak for gass – nytt krisemøte nesteFlere EU-land ønsker seg tøffere grep for å få ned gassprisene enn det EU-kommisjonen har foreslått. Kommisjonen vil at «taket» skal være på over 275 euro, mens flere EU-land vil ha den rundt 200 euro.
Kommentar17. november 2022Grønn kapital gir grønt håp for AfrikaAfrika ligger etter i det grønne skiftet – privat grønn kapital vil være en stor del av løsningen for kontinentet, mener solenergigründer Terje Osmundsen. Svein Tveitdal har møtt ham på COP27 i Egypt.
EU-korrespondenten28. oktober 2022Acer advarer mot å ta «en Aasland» og begrense eksporten av strømSverige får ikke lov av EU-organet Acer til å strupe strømeksporten for å sikre egen forsyning. I en generell pressemelding advarer Acer også mot at EU-land skal begrense eksport av energi i disse krisetider.
Fem på fredag28. oktober 2022For sakte, for lite, for sent – rapport-bunken foran COP27 er dyster lesningInvesteringene i fornybar energi øker – men ikke på langt nær nok til å holde tritt med Paris-avtalens mål. Det er dystre beskjeder i en rekke rapporter som kommer nå før høstens klimatoppmøte i Egypt.
#Klimalederen22. oktober 2022Det er en mørk og dyster høst i årFNs klimatoppmøte (COP27) i Sharm El-Sheik vil foregå i den svarteste internasjonale atmosfæren på svært lenge. Ukraina-krigen kaster lange skygger. Heller ikke Norge slipper unna økonomisk nedgang. Klarer næringslivet å finne en vei ut av krisen som gir varige utslippskutt?
Nyhet29. september 2022Solenergi: Grafene som viser hvordan det norske markedet nå virkelig tar avUtbyggingstakten for solenergi i Norge har økt svært kraftig i 2022, viser nye tall. Men Danmark og Sverige ligger langt foran.
#Klimavalg27. september 2022Strøm(pris)krisen: Det trengs en reform som gir mer til folk med dårlig rådDet er folk med lave inntekter som treffes hardest av de høye strømprisene. Det er nødvendig med reformer som gir både bedre fordeling og riktige insentiver til investering og sparing.
#Klimalederen24. september 2022Klimakampen om virkelighetsforståelsenDet pågår en intens kamp om virkelighetsforståelsen i energi- og klimapolitikken. Godt lederskap nå er å holde fast på kunnskapsbasert politikk og gjøre det som er rett både på kort og lang sikt.
EU-korrespondenten14. september 2022Lynhurtig behandling av EUs krisepakkeAllerede 30. september kan EUs energiministre møtes for å vedta krisepakken som vil trekke inn 140 milliarder euro fra superprofitten til energiselskapene.
EU-korrespondenten12. september 2022EU-kommisjonen jakter på olje- og gass-selskapenes superprofittEU-kommisjonen kommer ikke til å foreslå et tak på gassprisen. Derimot foreslår den at olje, gass og kullindustri skal ilegges en egen «solidaritetsavgift.»
#Klimalederen10. september 2022Krise på alle kanter: Holder Støre-regjeringen, eller vinker Sp farvel?Strid om innføring av nye EU-regler kan skape krise internt i Støre-regjeringen. Les også om at gass neppe blir «great again» i Europa og om hvor meningsløst det er å gi klimapolitikk og fornybar energi ansvar for energikrisen.
#Klimalederen27. august 2022Energikrisen: Det trengs en felles kraftinnsats – vi har ikke råd til å sløse med ressurseneLedere i næringsliv og offentlige virksomheter må rette blikket mot seg selv og spørre: Hva kan vi i vår virksomhet nå gjøre for å bidra mest mulig til å dempe energikrisen Norge står i?
EU-korrespondenten30. juni 2022EU «overhaler» klimapolitikken: Her er oversikten over de viktigste sakene som skal avgjøres til høstenEU-landene og Europaparlamentet har vedtatt sine posisjoner. Nå skal det forhandles bak lukkede dører om hva som blir EUs nye klimapolitikk i praksis.
Kommentar22. juni 2022Dobbelt farevarsel fra IEA – energikrise og klimakrise blir utfallet uten kraftig løft i grønne investeringerDet trengs svært rask opptrapping i investeringer som tar ned etterspørselen etter olje og gass. Uten dette vil verden styre mot både energikrise og klimakrise – med økende risiko for uro og konflikter som resultat.
EU-korrespondenten20. juni 2022EUs innføring av karbontoll kan gi dramatisk karbonlekkasje og økte CO2-utslipp, frykter HydroCO2-utslippene fra verdens aluminiumsindustri har økt med omkring 10 millioner tonn i år. Grunnen er at produksjon flyttes fra Europa til særlig land i Asia, viser en beregning fra European Aluminium.
EU-korrespondenten9. juni 2022Støre-regjeringen sender Repower EU-pakken på høringSkal Norge slutte seg til EUs regler om hurtigbehandling av konsesjoner for vindkraft og solkraft? Skal vi påby solpanel på alle nybygg? Dette er noen av de EU-forslagene som regjeringen nå har sendt ut på høring.
EU-korrespondenten31. mai 2022EU freder russisk gass – inntil videreEtter en opprivende strid om oljeboikotten, er det i det blå om og når EU vil innføre sanksjoner mot russisk gass.
Fem på fredag20. mai 2022Solenergikrise i USAStraffetoll på kinesiske solceller skulle få fart på den amerikanske solindustrien, men har resultert i det motsette. Solenergiprosjekt over heile USA blir no kansellert eller utsett.
EU-korrespondenten18. mai 2022EU har kriseplanen klar om Russland stenger gassenPristak på gass, felles innkjøp og en mer samordnet kriseplan over landegrensene. Det er de kortsiktige tiltakene som EU-kommisjonen peker på dersom Russland stanser gass-eksporten.
EU-korrespondenten18. mai 2022EU-kommisjonen foreslår å heve fornybarmålet til 45 prosentMer fornybar energi er nøkkelen for EU til å gjøre seg uavhengig av russisk gass og nå klimamålene. Nå vil EU-kommisjonen gjøre det lettere å bygge ut sol- og vindkraft i EU-landene.
EU-korrespondenten11. mai 2022Naturhensyn må vike når EU skal hastebehandle fornybarprosjekterI et utkast til nytt direktiv åpnes det for at EU-landene skal øremerke områder som egner seg for fornybar energi. Konsesjonene skal så hurtigbehandles.
Kommentar5. mai 2022Vi kan vinne krigen mot Putin og klimakrisenGrønt flydrivstoff, biokull, solkraft til havs og Afrika-investeringer bortenfor nettet. Terje Osmundsen om fire unike oppstartsselskaper og hvordan de vil kutte vår avhengighet av Russland og fossil energi.