
Så mye fornybar energi
produserte norske selskap utenfor Norge i 2020
I fjor foregikk mesteparten i Europa og innenfor vannkraft, men det ligger an å til å endre seg de neste årene.
I fjor foregikk mesteparten i Europa og innenfor vannkraft, men det ligger an å til å endre seg de neste årene.
261 GW med ny fornybar energi ble installert i fjor. Over halvparten av det kom i Kina, viser ferske tall fra det internasjonale byrået for fornybar energi, IRENA.
Rask utbygging av store mengder sol- og vindkraft er det viktigste tiltaket for å nå målene i Parisavtalen. Les også: India kan bli neste gigant som vedtar mål om netto null utslipp, og trålfiske frigjør like mye CO2 som den globale flytrafikken.
Kina på vei mot ny vindrekord i 2021. Og: Saudi-Arabia vil bli verdens største eksportør av grønt hydrogen, ni EU-land krever sluttdato for bensin- og dieselbiler og kvoteprisen har nådd 41 euro.
Finansiering av lavkarbonteknologi.
Kart: Kraftproduksjon og CO2-utslipp.
Stortingsmeldingen om «Langsiktig verdiskapning av norske energiressurser» må inkludere solkraft på en slik måte at man kan bygge videre på det som allerede er Norges nest største fornybareksport.
Gjennom oppkjøp og nye samarbeid, rigger norske selskap seg for fornybar vekst.
Podkast: – Vi har partnerbedrifter som allerede jobber med dette, sier Trine Kopstad Berentsen fra Solenergiklyngen.
Bedre effektivitet, storskalaeffekter og politisk vilje gir gode vekstforhold i tiåret som kommer.
Les også om: Norges første elektriske tippebil, IKEAs bruktsatsing, nytt liv for brukte bilbatteri og mobile hurtiglader for tunge kjøretøy.
Podkast: – Jeg ville vært flau om jeg var politiker, sier Andreas Thorsheim i Otovo om vekstvilkårene for fornybar energi i Norge.
Kombinasjonen av vann- og solkraft har potensial internasjonalt. Staten kan sørge for betydelige utslippskutt med nytt utviklingsfond for grønn energi.
Solenergi er mye smidigere og mindre «politisk» enn offshore vind og karbonfangst.
Podkast: Omsetningen vokser med nesten 30 prosent til 45,1 milliarder kroner, viser ny analyse. Hva er trendene og vil oppgangen fortsette i koronaåret 2020?
Med overtakelsen av SN Power blir Scatec Solar en enda mer attraktiv oppkjøpskandidat.
IEAs nye rapport viser i et «netto null i 2050-scenario» hvilke massive endringer det vil kreve å nå et slikt mål – både i tempo og omfang.
Norske prosjekter kan få mer fart på teknologiutviklingen i sektorer som IEA mener er avgjørende for å få til nødvendige klimakutt. Utslippsfri skipsfart, karbonfangst og hydrogen er felt hvor teknologiutviklingen henger etter.
IEA lanserer ny «teknologibibel» og slår fast at vi har dårlig tid. Les også om oljeselskapenes børsfall, egyptiske ambisjoner, pyramider truet av ekstremvær og dårlig nytt for kullbransjen.
Det må bygges mye mer vind- og solenergi enn nåværende planer tilsier om Paris-målene skal være innenfor rekkevidde, viser ny rapport. Les ellers om Tysklands hydrogenstrategi og fallende gassforbruk.