Debatt11. januar 2023Avveininger i vindkraftutbygging på landRegjeringen legger opp til økt landbasert vindkraftproduksjon og innføring av grunnrenteskatt. Det kan gi gode inntekter, men også store konflikter, skriver fem forskere.
Debatt10. januar 2023Nå må norsk næringsliv rapportere på naturDen ferske globale naturavtalen setter oss på en ny kurs: Det vil bli obligatorisk for bedrifter å måtte rapportere på hva virksomheten deres betyr for naturen, skriver Anne Karin Sæther og Benedicte Bjerknes.
Ekspertintervju19. desember 2022Mye glede, litt skuffelse i MontrealDet ble en avtale. Men noen mål ble filt ned etter forhandlinger. Professor Vigdis Vandvik fra FNs naturpanel oppsummerer COP 15 i Montreal.
Ekspertintervju5. september 2022– Skal vi fikse klimaet, må vi spille på lag med naturenKlimakrisen krever handling. Men den henger nøye sammen med en naturkrise som vi først nylig har forstått rekkevidden av, og som setter klare grenser for hva vi kan gjøre for å fikse klimaet, forklarer professor Vigdis Vandvik.
Podkast12. mai 2022– Iskanten er Norges lille regnskogNår forvaltningsplanen for Barentshavet skal behandles i 2024 vil Norsk Polarinstitutt anbefale at iskanten flyttes sørover. – Iskanten, eller iskantsonen som det i realiteten er, er Norges lille regnskog, sier assisterende direktør ved Norsk Polarinstitutt, Ellen Øseth.
EU-korrespondenten11. mai 2022Naturhensyn må vike når EU skal hastebehandle fornybarprosjekterI et utkast til nytt direktiv åpnes det for at EU-landene skal øremerke områder som egner seg for fornybar energi. Konsesjonene skal så hurtigbehandles.
Podkast29. mars 2022Moddi: – Livredd for hva vi gjør med landet og kloden vårPODKAST: Visesanger og miljøforkjemper Pål Moddi Knutsen er skremt over hvordan vi har lært oss å gå frem med naturen for å bygge hyttefelt, veier, fiskeoppdrett, vindkraft og industri.
Podkast20. januar 2022NVE-sjef Kjetil Lund: Vi har krevende avveininger foran ossPODKAST: – Vi vil gjerne ha god tilgang på kraft til elektrifisering og til ny industri. Vi vil ha lave kraftpriser. Og i tillegg vil vi helst unngå nye natur-inngrep. Vi kan få to av disse tre ønskene oppfylt, sier NVE-sjefen.
Ekspertintervju12. januar 2022Ekspertintervjuet: Klimakrisen er en del av naturkrisenVi kan ikke løse klimakrisen først og så ordne alt det andre med naturen etterpå, advarer klimaforsker Siri Vatsø Haugum.
Ekspertintervju17. august 2021Ekspertintervjuet: Hva gjør vi med ødelagt natur?Nedbygging av natur kan også være ødeleggende for klima. Samtidig kan mange ødeleggende naturinngrep repareres. – Men det er ingen «quick fix», sier seniorforsker Dagmar Hagen i NINA.
Fem på fredag3. juni 2021Nå starter FNs tiår for restaurering av økosystemer – det må investeres massivt i natur«Reimagine, recreate, restore»: Nå starter FNs tiår for restaurering av økosystemer. Les også om G7-landenes klima-initiativ, arbeidet med karbonmarkeder for næringslivet – og at big oil bruker bare 4 prosent av sine investeringer i år på fornybar energi.
Kommentar19. mai 2021Ja til havvind – på naturens premisserVerdifull natur ble ofret da vindkraft ble bygget på land. For å unngå å gjøre samme tabbe med havvind, må politikerne sørge for at rammeverket oppfyller seks minstekrav, skriver generalsekretær Karoline Andaur i WWF.
Fem på fredag6. mai 2021Må ha store mengder ny vindkraft, mener Naturvernforbundet i SverigeNaturvernforbundet i Sverige vil ha massiv utbygging av vindkraft på land. Og: 11 EU-land krever stopp i bruk av EU-midler til blant annet gassrørledninger. Tyskland skjerper klimamålene til netto null i 2045.
Debatt17. desember 2020Her er årets klimabøkerEnergi og Klimas redaksjon har sett på de fleste av årets klimabøker. Det er mye å velge mellom.
Debatt1. september 2020Akkurat nå holder vi på å gjøre noe skikkelig dumtVindturbinene på Stadlandet vil, hvis de bygges, bli ruvende monumenter over sveiseblindhet i politikk og forvaltning.
Debatt5. mars 2020Vindkraft: Bør vi ofre Stadlandet?Jeg vil gjerne at flere tilhengere av vindenergi stiller seg dette kontrollspørsmålet, før det er for sent.
Debatt16. mai 2019Vi må skjerme mer natur!Vi må ha mye høyere ambisjoner om å ta vare på norsk natur i det grønne skiftet, og ikke bygge den ned med vindkraftindustri. Kraftselskaper og utbyggere bør lete etter områder som ikke berører friluftsinteresser og urørt natur.
Kommentar27. november 2018Norske myndigheter må støtte marint vern i praksis, ikke bare i festtalerNorge var nylig med på å blokkere viktig marint vern i Antarktis. Da hjelper det lite at myndighetene sier at de støtter slikt vern.
Kommentar20. november 2018Antarktis, klima, Greenpeace og sitatjuksI debatten om vern i Antarktis er Greenpeace inkonsekvente, uetterrettelige og konspiratoriske. Det er uforståelig hva organisasjonen forventer å oppnå med denne oppførselen.
Debatt30. oktober 2018Natur og klima: Hva slags spor setter maten vår?Ved siden av kutt i bruken av fossil energi er endringer i matsystemet det viktigste vi kan gjøre for klima. Og akkurat som når det gjelder fossil energi, må etterspørselen etter varene som driver klimaendringene ned.