#Klimavalg31. mai 2023Regningen for havvind bør sendes til oljesektoren og industrienSatsingen på bygging av havvind er ulønnsom og vil kreve store subsidier. Noen må betale. Oljesektoren og industrien peker seg ut som naturlige mottakere av regningen.
Fem på fredag28. april 2023Ikke noe kull-comeback i EUBåde kull- og gassforbruket i EUs kraftsektor har gått vesentlig i ned i vinter. Også om nye initiativ for klimadiplomati mellom USA og Kina og at Equinors Rosebank-prosjekt i Storbritannia møter motstand fra konservativ politiker.
Debatt29. mars 2023Mangel på fornybar energi har store konsekvenser for sjømatnæringenI dag må mange sjømatbedrifter stoppe nyinvesteringer og nødvendige klimatiltak. Årsak: Mangel på nett-tilknytning og fornybar energi lokalt, skriver fagsjef Øyvind Hilmarsen.
Debatt27. mars 2023Kven skal få kraft?Vi bør prioritere etablerte konkurransedyktige bedrifter som satsar på klimatiltak, og nye klimavennlege bedrifter som bygger på norsk industritradisjon, skriv Alf Holmelid.
Nyhet22. mars 2023I 18 EU-land står sol og vind for mer enn 15 prosent av strøm-produksjonenI 2010 var det kun i Danmark, Spania og Portugal at sol- og vindkraft sto for mer enn 15 prosent av strømproduksjonen. I 2022 er det 18 land på listen.
Podkast3. februar 2023– Norsk økonomi blir ikke avkarbonisert av en ny batterifabrikkPODKAST: – I en situasjon der Norge kan komme til å mangle kraft for å kutte utslipp, er det uheldig å ha mål om vekst i ny, grønn industri. Enda mindre bør vi kaste penger etter den, mener leder av Energikommisjonen, Lars Sørgard.
Fem på fredag3. februar 2023Slik var EUs kraftproduksjon i 2022Energikrisa gir ingen ny vår for kolkraft i Europa, men solenergi blir stadig viktigare. Les også: Britisk tankesmie har sett på alternative prismodellar for straum.
Ekspertintervju17. januar 2023Kraftutveksling og strømpriserDet norske kraftsystemet er designet for utveksling. Dermed blir også kraftprisen i Norge en funksjon av prisen i utlandet, sier leder for markedsanalyse i Statnett, Anders Kringstad.
#Klimavalg15. november 2022«Kontroll med krafta» fordrer mer fornybar energiStrømprisen har falt kraftig de siste ukene. Det betyr at regningene blir mindre tyngende, men kanskje også at energidebatten kan dreies inn i mer konstruktive spor: Hvordan utforme politikk som leverer faktiske resultater?
Nyhet29. september 2022Solenergi: Grafene som viser hvordan det norske markedet nå virkelig tar avUtbyggingstakten for solenergi i Norge har økt svært kraftig i 2022, viser nye tall. Men Danmark og Sverige ligger langt foran.
Ekspertintervju30. august 2022Blir strømmen billigere om vi frikopler gassen?De høye strømprisene skyldes høye gasspriser, blir vi fortalt. Hvorfor er det egentlig sånn, og kan vi gjøre noe med det? Vi spør NHH-professor og leder i energikommisjonen Lars Sørgard.
Fem på fredag26. august 2022Fransk kjernekraft som kriseforsterkerAvhengighet av russisk gass er ille nok. Fransk kjernekraft i ulage har bidratt til å skape antydning til panikk i kraftmarkedene denne uken.
EU-korrespondenten19. august 2022Tørr sommer forsterker Europas energikriseDet er ikke bare den uberegnelige russiske presidenten Vladimir Putin som skaper energikrise i Europa. Tørkesommeren vil forsterke den.
Fem på fredag19. august 2022Bidens klimalov tar USA et stort steg mot utslippsfri strøm81 prosent av USAs strømproduksjon kan være utslippsfri i 2030. Les også: Texas og Florida risikerer 70 dager på rad med over 37 grader. Og: Er Norge tjent med å senke prisen på gass?
Fem på fredag24. juni 2022Om 13 år kan Europas strømproduksjon være nesten uten utslippEn ny analyse fra Ember viser at Europa kan kutte utslippene fra kraftsektoren til nær null innen 2035, men på kort sikt handler alt om å klare seg uten russergass. Les også om hvordan sammenbrudd i økosystemer gir risiko for finansiell kollaps.
Ekspertintervju28. april 2022Ekspertintervjuet: Ikke bekymret for kraftproduksjonenTørke på Østlandet og Sørlandet til tross: Det er ikke akutt fare for at vannkraftproduksjonen i Norge skal bli rammet, ifølge NVE.
EU-korrespondenten23. mars 2022Putin har et fast grep om EUs atomkraftverkEU-toppene diskuterer boikott av russisk olje og gass. Men det kan bli tøffere å få russerne ut av Europas atomkraftverk.
Datakilder14. mars 2022Vind sto for 7,5 prosent av norsk kraftproduksjon i 2021Produksjonen av vindkraft økte til 11,8 TWh i 2021, og sto for 7,5 prosent av kraftproduksjonen.
Fem på fredag18. februar 2022Australias største kolkraftverk blir batteriparkMarknadskreftene strenger ned kolkraftverk i Australia. Les også: Europaparlamentet støttar femdobling av havvindkapasiteten innan 2030, mens ny rapport kritiserer Helge Lunds BP for grønvasking.
EU-korrespondenten17. februar 2022Økt bruk av kullkraft setter utslippsrekord fra EUs kraftsektorFor første gang på 30 år økte klimagassutslippene fra EUs elektrisitetssektor, skriver energibyrået Acer i en rapport.