Fem på fredag14. september 2023Viktig milepæl: Mer installert vindkraft enn gasskraft i StorbritanniaBritenes vindkraftkapasitet har gått forbi gassen. EU skal undersøke om elbiler importert fra Kina er subsidierte. Og: Tragedien i Libya en kombinasjon av elendig infrastruktur og varmere klima, sier forskere.
Aktuelt5. september 2023Vil bygge kjernekraft i NorgeNorsk kjernekraft AS vil gjerne bygge mange små modulære kjernekraftverk i Norge. Uten subsidier, men gjerne med staten som deltaker på eiersiden, forteller direktør Jonny Hesthammer.
Europas grønne skifte30. august 2023Usikkerhet på alle bauger og kanterUtsiktene for europeisk klimapolitikk høsten 2023 – det blir spennende nok. Også om polske søksmål mot EU, grønnere kraft og fallende utslipp.
Ekspertintervju30. august 2023Neste generasjons kjernekraftDagens kjernekraftverk er bygget på den samme, grunnleggende teknologien som har eksistert i over 70 år. Men ny og mer radikal teknologi er på vei.
Ekspertintervju20. juni 2023Kan kjernekraft bli lønnsomt?Hvor billig må det i så fall bli? Vi spør Asgeir Tomasgard og Goran Durakovic ved NTNU.
#Klimavalg31. mai 2023Regningen for havvind bør sendes til oljesektoren og industrienSatsingen på bygging av havvind er ulønnsom og vil kreve store subsidier. Noen må betale. Oljesektoren og industrien peker seg ut som naturlige mottakere av regningen.
Fem på fredag28. april 2023Ikke noe kull-comeback i EUBåde kull- og gassforbruket i EUs kraftsektor har gått vesentlig i ned i vinter. Også om nye initiativ for klimadiplomati mellom USA og Kina og at Equinors Rosebank-prosjekt i Storbritannia møter motstand fra konservativ politiker.
Debatt29. mars 2023Mangel på fornybar energi har store konsekvenser for sjømatnæringenI dag må mange sjømatbedrifter stoppe nyinvesteringer og nødvendige klimatiltak. Årsak: Mangel på nett-tilknytning og fornybar energi lokalt, skriver fagsjef Øyvind Hilmarsen.
Debatt27. mars 2023Kven skal få kraft?Vi bør prioritere etablerte konkurransedyktige bedrifter som satsar på klimatiltak, og nye klimavennlege bedrifter som bygger på norsk industritradisjon, skriv Alf Holmelid.
Nyhet22. mars 2023I 18 EU-land står sol og vind for mer enn 15 prosent av strøm-produksjonenI 2010 var det kun i Danmark, Spania og Portugal at sol- og vindkraft sto for mer enn 15 prosent av strømproduksjonen. I 2022 er det 18 land på listen.
Podkast3. februar 2023– Norsk økonomi blir ikke avkarbonisert av en ny batterifabrikkPODKAST: – I en situasjon der Norge kan komme til å mangle kraft for å kutte utslipp, er det uheldig å ha mål om vekst i ny, grønn industri. Enda mindre bør vi kaste penger etter den, mener leder av Energikommisjonen, Lars Sørgard.
Fem på fredag3. februar 2023Slik var EUs kraftproduksjon i 2022Energikrisa gir ingen ny vår for kolkraft i Europa, men solenergi blir stadig viktigare. Les også: Britisk tankesmie har sett på alternative prismodellar for straum.
Ekspertintervju17. januar 2023Kraftutveksling og strømpriserDet norske kraftsystemet er designet for utveksling. Dermed blir også kraftprisen i Norge en funksjon av prisen i utlandet, sier leder for markedsanalyse i Statnett, Anders Kringstad.
#Klimavalg15. november 2022«Kontroll med krafta» fordrer mer fornybar energiStrømprisen har falt kraftig de siste ukene. Det betyr at regningene blir mindre tyngende, men kanskje også at energidebatten kan dreies inn i mer konstruktive spor: Hvordan utforme politikk som leverer faktiske resultater?
Nyhet29. september 2022Solenergi: Grafene som viser hvordan det norske markedet nå virkelig tar avUtbyggingstakten for solenergi i Norge har økt svært kraftig i 2022, viser nye tall. Men Danmark og Sverige ligger langt foran.
Ekspertintervju30. august 2022Blir strømmen billigere om vi frikopler gassen?De høye strømprisene skyldes høye gasspriser, blir vi fortalt. Hvorfor er det egentlig sånn, og kan vi gjøre noe med det? Vi spør NHH-professor og leder i energikommisjonen Lars Sørgard.
Fem på fredag26. august 2022Fransk kjernekraft som kriseforsterkerAvhengighet av russisk gass er ille nok. Fransk kjernekraft i ulage har bidratt til å skape antydning til panikk i kraftmarkedene denne uken.
EU-korrespondenten19. august 2022Tørr sommer forsterker Europas energikriseDet er ikke bare den uberegnelige russiske presidenten Vladimir Putin som skaper energikrise i Europa. Tørkesommeren vil forsterke den.
Fem på fredag19. august 2022Bidens klimalov tar USA et stort steg mot utslippsfri strøm81 prosent av USAs strømproduksjon kan være utslippsfri i 2030. Les også: Texas og Florida risikerer 70 dager på rad med over 37 grader. Og: Er Norge tjent med å senke prisen på gass?
Fem på fredag24. juni 2022Om 13 år kan Europas strømproduksjon være nesten uten utslippEn ny analyse fra Ember viser at Europa kan kutte utslippene fra kraftsektoren til nær null innen 2035, men på kort sikt handler alt om å klare seg uten russergass. Les også om hvordan sammenbrudd i økosystemer gir risiko for finansiell kollaps.
Ekspertintervju28. april 2022Ekspertintervjuet: Ikke bekymret for kraftproduksjonenTørke på Østlandet og Sørlandet til tross: Det er ikke akutt fare for at vannkraftproduksjonen i Norge skal bli rammet, ifølge NVE.
EU-korrespondenten23. mars 2022Putin har et fast grep om EUs atomkraftverkEU-toppene diskuterer boikott av russisk olje og gass. Men det kan bli tøffere å få russerne ut av Europas atomkraftverk.
Datakilder14. mars 2022Vind sto for 7,5 prosent av norsk kraftproduksjon i 2021Produksjonen av vindkraft økte til 11,8 TWh i 2021, og sto for 7,5 prosent av kraftproduksjonen.
Fem på fredag18. februar 2022Australias største kolkraftverk blir batteriparkMarknadskreftene strenger ned kolkraftverk i Australia. Les også: Europaparlamentet støttar femdobling av havvindkapasiteten innan 2030, mens ny rapport kritiserer Helge Lunds BP for grønvasking.
EU-korrespondenten17. februar 2022Økt bruk av kullkraft setter utslippsrekord fra EUs kraftsektorFor første gang på 30 år økte klimagassutslippene fra EUs elektrisitetssektor, skriver energibyrået Acer i en rapport.
Fem på fredag10. februar 2022Atomkraft? Ja takk, sier MacronDu nucléaire? Oui merci! Frankrike inngår et stort veddemål på atomkraft som fremtidens karbonfrie energi. Også om: US Armys klimastrategi, mindre is i breene, dansk CO₂-avgift og klimaeffekt på velgere.
Podkast20. januar 2022NVE-sjef Kjetil Lund: Vi har krevende avveininger foran ossPODKAST: – Vi vil gjerne ha god tilgang på kraft til elektrifisering og til ny industri. Vi vil ha lave kraftpriser. Og i tillegg vil vi helst unngå nye natur-inngrep. Vi kan få to av disse tre ønskene oppfylt, sier NVE-sjefen.
#Klimavalg18. januar 2022Norge må komme i gang med havvind – her er en skisse til løsningHavvind: Støre-regjeringen må nå sørge for å komme raskt videre med bygging av havvind, hvis ikke fisler hele «eventyret» fort bort i intern strid og byråkratisk motvilje. Her er en skisse til løsning.
Nyhet10. januar 2022Økende trykk på utbygging av havvind og nye kabler i NordsjøenNorges naboland legger stadig mer omfattende planer om havvindparker og energiøyer i Nordsjøen, der nye kabler skal knytte landene enda tettere sammen.
Kommentar27. desember 2021Vi må forberede energisystemet på elektrifiseringsbølgenElektrifisering av energibruk til transport, industri og oppvarming er hovedgrepet for utslippskutt i Norge og Europa. Oppvarming skiller seg ut som en særlig vanskelig nøtt, skriver forskere ved NorENS-prosjektet, NMBU.
Fem på fredag16. desember 2021Ny EU-rekord i solenergi er bare begynnelsenSolenergi i EU vil bygges ut i høyt tempo mot 2030. Også om klimavennlig mat i danske kantiner, letestopp for gass i Israel og økonomisk attraktive elbiler i Tyskland.
Ekspertintervju6. desember 2021Ekspertintervjuet: Slik virker kraftmarkedetVisste du at strømprisen du betaler egentlig er bestemt av en algoritme? Og at når den skyter i været, er det gjerne fordi vannkraftprodusenter prøver å spare på vannet? Professor Mette Bjørndal forklarer.
EU-korrespondenten20. oktober 2021Støre-regjeringen ypper til strømstrid med EURegjeringen vil fjerne ordningen med opprinnelsesgarantier for strøm og prioritere industriens kraftbehov. Det kan skape trøbbel i forholdet til EU.
Nyhet30. september 2021Statnett planlegger utenlandskabel for havvindHavvindparken i Sørlige Nordsjø II bør kobles til både Norge og et annet Nordsjø-land innen 2030, mener Statnett, som alt er i gang med planleggingen. Kabelen vil også brukes til vanlig eksport og import av strøm.
Debatt28. september 2021«Kabelen til Tyskland ble stengt. Gjett hva som skjedde med kraftprisen!?»Det er ingenting som tyder på at dagens ekstraordinære kraftpriser kan forklares med krafteksport, skriver SV-politiker Ådne Naper.
#Klimavalg24. august 2021Politisk «strømsjokk» til vinteren?Strømprisene er rekordhøye. Norges neste regjering må forberede seg på at det kan bli opprør.
Fem på fredag20. august 2021USAs sanksjoner lager trøbbel for amerikansk solcelleindustriUSA kan få 40 prosent av strømmen sin fra solenergi i 2035, men tiltak mot Kina skaper problemer. Les også blant annet om nye varmerekorder og Tyskland som styrer mot den største utslippsøkningen på 30 år.
Kommentar29. juni 2021Ny kamp om fornybar energi i EUFornybardirektivet skal revideres. Nå intensiveres kampen før EU-kommisjonen legger frem «sommerpakken». De første lekkasjene fra Brussel forteller oss litt hvor de viktigste slagene vil stå.
Ekspertintervju21. juni 2021Ekspertintervjuet: Derfor tror NVE at vi får 7 TWh norsk solkraft i 2040Men mye er usikkert i prognosen, og noe er holdt helt utenfor. Jarand Hole i NVE forklarer.
Podkast27. mai 2021– Vi skal røske ut hjertet på dagens energisystem og sette inn et nyttPODKAST: – Vi er nødt til å tåle at sol og vind komplett dominerer de fleste energimarkeder, selv om det er ubehagelig. Det kommer til å koste arbeidsplasser i selskaper som ikke lenger lykkes, sier forskningssjef ved IFE, Erik Marstein.
Nyhet29. mars 2021Innmeldte behov for kraft tilsvarer nesten syv ganger Oslos maksforbrukSiden 2018 har Statnett samlet mottatt henvendelser om å koble 14 300 MW nytt forbruk til kraftnettet, viser ferske tall.
Fem på fredag19. mars 2021Strømproduksjonen må tredobles for å nå klimamålRask utbygging av store mengder sol- og vindkraft er det viktigste tiltaket for å nå målene i Parisavtalen. Les også: India kan bli neste gigant som vedtar mål om netto null utslipp, og trålfiske frigjør like mye CO₂ som den globale flytrafikken.
Podkast25. februar 2021Derfor mener NVE-sjefen man må diskutere veivalg for elektrifiseringenPodkast: – Det er ikke mulig å få oppfylt alle ønsker på en gang, sier Kjetil Lund om elektrifisering og kraftbehov.
Fem på fredag19. februar 2021Iskaldt oppgjør i TexasFrosne vindturbiner fikk først skylden, men den virkelige synderen i kuldebølgen i Texas er fossil energi. Les også om hydrogen som tar av, Norges stempel som klimahykler og mulig kullboom i India.
#Klimavalg9. februar 2021EØS + mye fornybar strøm = ny grønn industriNorges vei ut av oljealderen forutsetter vekst i grønne deler av økonomien. Ny grønn industri forutsetter på sin side nok fornybar strøm – og sterk kobling til Europa gjennom EØS og EUs grønne giv.
Podkast26. november 2020– Et veikart for hydrogen bør peke på konkrete knutepunktPodkast: Hva er suksesskriteriene for at satsingen på hydrogen i Norge nå skal skyte fart?
Debatt10. november 2020Uten ny kraftutbygging, venter vanskelige valgNye analyser viser at vi ikke kan få både billig strøm, grønn industri, utslippsfri transport – og samtidig unngå ny kraftutbygging.
Nyhet26. oktober 2020Forventer sterkere vekst i kraftbehovet enn tidligere antattNorge kan gå mot kraftunderskudd og høyere kraftpriser enn nabolandene om det ikke bygges ut mer kraftproduksjon, skriver Statnett i ny analyse.
Nyhet18. mars 2020Tyskland kuttet mer klimagasser i 2019 enn alt Norge slipper utHjulpet av dyre CO₂-kvoter og billig gass klarte Tyskland å kutte 54 millioner tonn av sine klimagassutslipp i 2019. Men flere sektorer enn kraft og industri må bidra hvis 2030-målet skal nås.
Kommentar11. februar 2020Billig sol og vind + hydrogen forandrer altStorbritannia og Europa for øvrig trenger verken naturgass, forbrenningsmotorer eller kraftverk med karbonfangst. Store mengder vind- og solkraft pluss hydrogen kan gjøre jobben mest kostnadseffektivt, skriver forfatteren Chris Goodall i ny bok.
Fem på fredag7. februar 2020Historisk fall for kolkraft over heile Europa2019 var første gong sol og vind produserte meir elektrisitet enn ko