Podkast29. juni 2022Krigen har ikke svekket EUs klimapolitikk– Verken pandemien eller krigen i Ukraina har satt EUs klimapolitikk på vent. Men energisituasjonen på kort sikt er svært krevende, for å si det forsiktig, sier Brussel-korrespondent, Alf Ole Ask.
Nyhet28. juni 2022Norsk klimaspagat blir en mer slitsom øvelseNy forskning på norsk klimapolitikk: Det grønne skiftet knytter Norge tettere til Europa, med økt konfliktnivå som konsekvens. Skillet mellom Norge som oljeprodusent og klimaforkjemper brytes ned.
EU-korrespondenten24. juni 2022EU er under hardt press for å bremse de høye energipriseneHellas og Italia ledet an i et opprør på EU-toppmøte mot de høye energiprisene som nå skader økonomien i en rekke EU-land. Nok en gang gikk EU-toppene fra hverandre uten et konkret svar.
EU-korrespondenten23. juni 2022Europaparlamentet vil skjerpe viktige deler av EUs klimapolitikkFrikvoter for industrien skal fases ut innen 2032, men Europaparlamentet vil utsette at bygg og veitransport skal omfattes av et kvotehandelssystem.
Kommentar22. juni 2022Dobbelt farevarsel fra IEA – energikrise og klimakrise blir utfallet uten kraftig løft i grønne investeringerDet trengs svært rask opptrapping i investeringer som tar ned etterspørselen etter olje og gass. Uten dette vil verden styre mot både energikrise og klimakrise – med økende risiko for uro og konflikter som resultat.
#Klimavalg21. juni 2022Hele folket på studiesirkel: Klimautvalget 2050 inviterer til bred debattDet er nesten bare drøvtyggerne det er plass til når klimagassutslippene skal kuttes 90–95 prosent. Resten må bort – og det er bare 28 år igjen til 2050.
EU-korrespondenten20. juni 2022EUs innføring av karbontoll kan gi dramatisk karbonlekkasje og økte CO2-utslipp, frykter HydroCO2-utslippene fra verdens aluminiumsindustri har økt med omkring 10 millioner tonn i år. Grunnen er at produksjon flyttes fra Europa til særlig land i Asia, viser en beregning fra European Aluminium.
#Klimalederen18. juni 2022Den utslippstunge arven fra Jens Stoltenberg og Erna SolbergDet trengs innsats som gir dyp dekarbonisering i den norske økonomien. Beslutninger nå avgjør hvor vi står om ti eller tyve år. Les også om virkningene av Putins krigføring i de globale energimarkedene.
EU-korrespondenten13. juni 2022Mens resten av EU skal strupe forbruket av gass, innfører Spania og Portugal subsidier på gasskraftEU har godkjent at Spania og Portugal kan bruke mer enn 84 milliarder kroner på å kutte prisen på gass og eventuelt kull. Dette er første gang EU godtar at medlemsland direkte griper inn i energimarkedet.
EU-korrespondenten8. juni 2022Hvor lenge skal bensinbilen være til salgs i EU?Med knapt flertall slo Europaparlamentet fast at det ønsker å stanse salg av nye bensin- og dieselbiler i 2035. Nå gjenstår det å få med seg EUs medlemsland.
EU-korrespondenten8. juni 2022Europaparlamentet ble ikke enig om karbontoll og reform av kvotemarkedetEt flertall i Europaparlamentet stemte ned et kompromissforslag om å utvide EUs kvotehandel, fordi det ble for lite ambisiøst.
EU-korrespondenten7. juni 2022Støre forsikrer EU om at de skal få havvind fra NorgeNorge ser frem til å utvikle et juridisk rammeverk og infrastruktur for å sende norsk kraft fra havvind til EU. Det skriver statsminister Jonas Gahr Støre i et brev til EU.
Fem på fredag3. juni 2022Norge på 70. plass på global rangering av klimapolitikkenNorge på 70. plass på global indeks over landenes klimapolitikk og klimaløsninger. Tysklands energiomstilling trues av mangel på 150000 ingeniører. Og: Lakseoppdretter legger ned fordi havet er blitt for varmt.
EU-korrespondenten27. mai 2022EUs nye klimapakke kan skape EØS-floker for regjeringenMaksimum to års behandlingstid for konsesjon for vindmøller. Tøffe krav om solceller på taket. Dette kan bli påbudt i Norge gjennom EØS-avtalen.
EU-korrespondenten25. mai 2022EU bøyer av i striden om norsk vannkraft til grønt hydrogenEU åpner for at norsk vannkraft kan brukes til å lage grønt hydrogen. Dette går frem av et forslag fra EU-kommisjonen.
EU-korrespondenten23. mai 2022EU-eksperten Georg Riekeles: EØS-avtalen er ikke nok for å henge med i Europas grønne skifteNorge bør la seg inspirere av handels- og teknologiplattformen som EU og USA har laget for å få til et grønt industripartnerskap med EU. Det mener assisterende direktør Georg Riekeles i den brusselbaserte tenketanken European Policy Centre.
EU-korrespondenten18. mai 2022EU har kriseplanen klar om Russland stenger gassenPristak på gass, felles innkjøp og en mer samordnet kriseplan over landegrensene. Det er de kortsiktige tiltakene som EU-kommisjonen peker på dersom Russland stanser gass-eksporten.
EU-korrespondenten18. mai 2022EU-kommisjonen foreslår å heve fornybarmålet til 45 prosentMer fornybar energi er nøkkelen for EU til å gjøre seg uavhengig av russisk gass og nå klimamålene. Nå vil EU-kommisjonen gjøre det lettere å bygge ut sol- og vindkraft i EU-landene.
EU-korrespondenten13. mai 2022Vestre lobbet i EU for norsk CO2-kompensasjon til industrienEuropaparlamentet og medlemslandene skal snart starte forhandlinger som avgjør skjebnen til strømstøtte i milliardklassen til norsk industri.
Nyhet12. mai 2022Enova: Satser der det monner mestHvordan få best mulig effekt av statlige midler til energieffektivisering og klimakutt? Markedsdirektør Øyvind Leistad forklarer hvordan Enova tenker når de prioriterer satsingsområder.