Kommentar5. september 2023Nye langtidsvarsler på Yr (beta)Meteorologisk institutt og NRK med nytt 21-dagersvarsel utviklet som en del av forskningsprosjektet Climate Futures.
Ekspertintervju28. august 2023Skyldtes Hans klimaendringene?Det ønsker Meteorologisk institutt å finne ut i et nytt forskningsprosjekt. Målet er å bestemme avtrykket av klimaendringene i ekstreme værsituasjoner, sier klimaforsker Hans Olav Hygen.
Kommentar21. august 2023Hvorfor feilet juli-varselet?Varm sommer i sør, kaldt i nord? Slik ble det ikke, så hva gikk galt med varselet?
Nyhet21. august 2023Nordmenn undervurderer forsker-enighet om klimaendringerDen reelle konsensusen blant klimaforskere om at klimaendringene i stor grad er menneskeskapte, er på 97–100 prosent. Nordmenn tror enigheten er langt lavere, viser undersøkelse.
14. august 2023Global oppvarming: Slik beregnes temperaturøkningenDet er de langsiktige trendene som teller i analyser av klimaet. Det får konsekvenser for hvordan vi beregner økningen i global temperatur siden førindustriell tid.
Aktuelt7. juli 2023Globalt havnivå: Slik måles havstigningenEndringer i globalt havnivå er en av de viktigste indikatorene på jordens klimatilstand. Havnivået bestemmes ved bruk av flere uavhengige metoder som supplerer hverandre.
Ekspertintervju5. juli 2023Hydrogen har tolv ganger sterkere klimaeffekt enn CO₂Selv om hydrogen ikke er en klimagass, er klimaeffekten av hydrogenlekkasjer mye sterkere enn for CO₂. Maria Sand forklarer mekanismene bak.
Ekspertintervju29. juni 2023Skeptisk til CO₂-fjerning som klimastrategiÅ fortsette med klimautslipp og fjerne CO₂ fra atmosfæren senere, er ifølge Christoph Heinze en dårlig klimastrategi. I alle fall hvis vi bryr oss om havet – og om hva havet betyr for oss mennesker.
Kommentar14. juni 2023Mot varm juli i Sør-NorgeSannsynligheten er høyere for at juli blir varm i Sør-Norge enn i Nord-Norge. De kalde prognosene for den nordlige delen av landet er knyttet til lave havtemperaturer i Norskehavet.
Ekspertintervju7. juni 2023KlimakoblerenEystein Jansen er en av Norges fremste klimaforskere. Det har han blitt blant annet fordi han har koblet sammen forskere og fagmiljøer som før ikke snakket helt samme språk.
Podkast7. juni 2023– Det har ikke vært min rolle å være aktivist– Min rolle har vært å levere kunnskap. Ikke lage politikk. Men jeg mener vi har levert nok kunnskap til at politikerne burde gjort mer, sier klimaforsker Eystein Jansen.
Kommentar26. mai 2023Juni 2023: Oppdatert varselDet nyeste klimavarselet for juni gir økt sannsynlighet for en kald periode i hele landet i uke 23, som begynner 5. juni.
Kommentar18. mai 2023Sesongvarsel for sommeren 2023Sannsynligheten for en varm juni i Norge er høyest i sør og lavest i nord. For nedbør er usikkerheten i værmodellene høy.
Kommentar26. april 2023Prognoser frem mot 17. maiNedbørsprognosene ser lovende ut for mai. Utsiktene for temperatur er mer usikre.
Ekspertintervju10. april 2023Ny forskning: Norskehavet blir surereData fra en periode på godt over 20 år viser at Norskehavet forsures raskere enn gjennomsnittet i verden. Havforsker Ingunn Skjelvan forklarer.
Kommentar28. mars 2023En nølende vårMånedsvarsel: Frem til midten av april ligger hele landet i et område der det antas å bli kaldere enn normalt.
Nyhet20. mars 2023Klimapanelet: Det må handles nå – dypt, raskt og varigDet hviler et tungt ansvar på 2020-tallets beslutningstakere: Jo mer temperaturen øker, desto verre konsekvenser. Dype utslippskutt og tilpasning – alt må gjøres raskt, samtidig og effektivt.
Fem på fredag17. mars 2023Matsvinn er klimabombeStudie avdekker gigantiske utslipp fra svinn når hele matsystemet granskes. Også om Sunaks grønne løfter, EUs jakt på råmaterialer, treplanting mot sandstormer og – litt – klimafinans til utviklingsland.
Kommentar22. februar 2023Prognoser for mars 2023: mulighet for kuldeperiodeEn brå stratosfærisk oppvarming gjør at det går mot lengre perioder med østavind og en kald mars måned. Starten på den kalde perioden er foreløpig ventet i uke 10.
Kommentar25. januar 2023Prognose for februar 2023Sannsynligheten er stor for at februar for det meste blir mild. Det viser flere statistiske modeller.
Kommentar19. desember 2022Evaluering av varselet for november 2022Varselet og fasiten: Det ble varmere enn forventet i Sør-Norge (Bergen og Oslo), mens det ble tørrere enn forventet på Vestlandet og i Nord-Norge (Bergen og Tromsø).
Kommentar16. desember 2022Værprognose for januar 2023Det blir mest sannsynlig varmere enn normalt i Norge i januar. Sør-Norge kan også bli våtere enn normalt, med mange lavtrykk inn mot kysten, viser værprognosen fra Climate Futures.
Kommentar6. desember 2022Oppdatering av prognosene for desember og første blikk på julen 2022I det meste av Norge er det sannsynlig at det blir kaldere enn normalt de neste to ukene. Kaldt og lite vind også i områder vi utveksler strøm med, kan bety høye strømpriser.
Kommentar17. november 2022Varsel for desember 2022 (og januar 2023)Norge blir mest sannsynlig varmere enn normalt i desember, mens varselet tyder på at det blir kaldt og mindre vind enn normalt i deler av Tyskland, Frankrike og Polen.
Kommentar28. oktober 2022Sterke signaler om mild novemberTemperaturvarsler for Norge og resten av Europa tyder på at det blir varmere enn normalt i november – godt nytt for strømprisene.
Kommentar19. oktober 2022Varsel for november 2022 og ny visning av prognoserHva sier prognosene – blir Bergen våt og varm i november, eller kanskje kald og tørr? Hva med Oslo og Tromsø?
Kommentar4. oktober 2022Oppdaterte prognoser for oktober 2022Nyere varsler for temperatur og nedbør i oktober. Det er sprik mellom varslene, noe som er typisk på høsten, da været er skiftende og «kaotisk» – og vanskelig å varsle.
Nyhet3. oktober 2022– For tidlig å si om Europa får en kald vinterVil kaldt og tørt vær med lite vind gjøre vinteren enda dystrere i Vest-Europa? Vi kan ikke si allerede nå hvordan vinteren kommer til å bli, sier Erik Kolstad, som forsker på langtidsvarsler.
Kommentar21. september 2022Varsel for oktober 2022Varsel for temperatur og nedbør for oktober, basert på en statistisk modell som bruker historiske værobservasjoner for de siste ca. 30 år og data fra sesongvarslingsmodeller.
Kommentar2. september 2022Oppdatert varsel for september 2022De nyeste månedsvarslene for temperatur og nedbør.
Ekspertintervju31. august 2022Utslippene er årsakenKlimapanelet fastslår så sikkert som de kan at det er menneskeskapte utslipp av klimagasser som er årsak til oppvarmingen. Klimaforsker Lea Svendsen forklarer hvorfor.
Ekspertintervju24. august 2022Ny forskning: CO₂-fangst kan gi rask nedkjølingHvis omveltningen i Nord-Atlanteren svekkes, kan det føre til kjøling på nordlige breddegrader. Den kjølingen kan bli forsterket av CO₂-fangst, ifølge Hanna Lee og Jörg Schwinger.
Kommentar24. august 2022Varsel for tidlig høst 2022Varsel for temperatur og nedbør for september og oktober, for Norge og resten av Europa.
Kommentar2. august 2022Oppdatert varsel for august 2022Det ser ut til å gå mot enda en tørr periode på Østlandet, og det kan se ut til at det blir vått langs kysten i nord.
Kommentar23. juli 2022Sesongvarsel antyder mye nedbørNytt sesongvarsel fra klimavarsling.no for august og september: Foreløpig ser det ut til at det vil komme en del nedbør, etter hvert også på Østlandet.
Kommentar28. juni 2022Oppdatert varsel for sommeren 2022Gjennomsnitt av modellsimuleringer gir opptil én grad varmere enn normalt i det meste av Norge i juli, og noe varmere lengst i nord.
Kommentar17. juni 2022Nytt sesongvarsel med hovedvekt på juli 2022Her kommer vårt varsel for temperatur og nedbør for juli, basert på en statistisk modell som bruker historiske værobservasjoner for de siste ca. 30 år og data fra sesongvarslingsmodeller.
Kommentar3. juni 2022Oppdatert varsel for juni og juli 2022, med fokus på tørken på ØstlandetNytt på Energi og Klima: Klimavarsler (sesongvarsler og månedsvarsler) fra forskningsprosjektet Climate Futures.
Nyhet10. mai 2022Halvparten av nordmenn ønsker langt mer inngripende klimatiltakFolk flest har mer tro på at Norge når klimamålene i 2030 enn forskere og journalister. 50 prosent vil at myndighetene innfører langt mer inngripende tiltak mot klimaendringer.
Fem på fredag6. mai 2022Uutholdelig hete presser samfunn mot tålegrensenLangvarig hetebølge i Sør-Asia har dystre følger for folkehelse, matproduksjon og økonomi – men bør ikke overraske lesere av FNs klimarapporter. Også om Kinas giga-planer for sol og vind og CO₂-skatt på skipsfart.
Ekspertintervju9. mars 2022Ekspertintervjuet: Hvorfor gjør vi så lite når vi vet så mye?Vi har aldri hatt så mye kunnskap om klimaendringene. Likevel gjør vi ikke nok for å møte dem. Vitenskapsteoretiker Kjetil Rommetveit prøver å forklare hvor det butter.
Ekspertintervju14. februar 2022Ekspertintervjuet: Menneskeskapt ekstremværKlimaforsker Friederike Otto leder en forskergruppe som på bare en uke kan vurdere om et ekstremvær ville vært mulig uten menneskeskapt oppvarming. Her forklarer hun hvordan de gjør det.
Ekspertintervju29. september 2021Ny forskning: Derfor vokser noen isbreer når det blir varmereGrønlandsisen har krympet med økende temperatur, likevel har isdekket blitt høyere på isbreer spesielt nær kysten. En ny studie viser at dette ikke er så paradoksalt som det kanskje høres ut som.
Klimatv.no9. august 2021Se presentasjonene av rapporten fra FNs klimapanelFNs klimapanel har lagt frem sin nye rapport. Her kan du se den internasjonale og den norske presentasjonen.
Fem på fredag6. august 2021Styrtregn, flommer, tørke, skogbranner – hvor mye skyldes klimaendringene?I hvilken grad kan ekstremværet i sommer kobles til klimaendringer? Noen svar kommer trolig fra FNs klimapanel mandag. Les også om nye investeringstall for fornybar energi, Costa Rica som vil forby oljeutvinning – og siste nytt fra Kinas kommunistparti.
Fem på fredag25. februar 2021Mer stormer og hetebølger i Europa når havstrømmer svekkesNy studie viser at det blir mer stormer og hetebølger i Europa – og havstigning på østkysten av USA – fordi havsirkulasjonssystemet i Nord-Atlanteren svekkes. Les ellers om spanske Iberdrolas gigantinvesteringer og at skolebussene i USA blir elektriske.
Ekspertintervju14. januar 2021Ekspertintervjuet: Vippepunkter er viktige å vite omFortellinger om vippepunkter i klimasystemet kan være skremmende. Likevel må vi ha kunnskap om dem for å vurdere risikoen ved global oppvarming riktig, mener professor Tim Lenton.
Podkast19. november 2020Dette bør Norge ta med seg fra Boris Johnsons «revolusjonsplan»Podkast: Med en prislapp på 144 milliarder kroner, skal ti satsingsområder gi 250 000 nye arbeidsplasser og bringe britene frem mot nullutslipp i 2050.
Aktuelt9. juli 2020Varsler jordens klima på kort siktNesten over alt på jorden vil gjennomsnittstemperaturen trolig bli høyere i de kommende fem årene enn den har vært de siste tiårene. Det kommer frem i en ny rapport med klimavarsler for den nærmeste fremtiden.
Innsikt23. juni 2020Der været kommer fraNår lavtrykkene slår inn over Norge, kommer de som regel fra vest, og har beveget seg gjennom en stormbane. Camille Li fra Bjerknessenteret og UiB forklarer hva det egentlig innebærer.
Nyhet19. mai 2020Hvordan koronatiltakene fikk globale CO₂-utslipp til å stupe7. april var utslippene av CO₂ på verdensbasis hele 17 prosent lavere enn snittet per dag i 2019. For hele 2020 kan utslippene falle med opptil 7 prosent avhengig av hvor lenge koronatiltakene varer, ifølge en ny studie.
Klimatv.no27. mars 2020Spør ein klimaforskar i heimekontorProfessor Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret, svarte på spørsmål om klimaendringane frå heimekontoret på Sotra.