Fem på fredag29. september 2023Seks portugisere mot EuropaSeks barn og unge møtte Norge og 31 andre europeiske land i høring i et historisk klimasøksmål denne uka. Les også om IEAs netto null-veikart, troen på ammoniakk og Frankrikes varmepumpe- og elbilmål.
EU-korrespondenten4. september 2023Nye konsesjonsregler for gruvedrift truer samiske rettigheterNæringsminister Jan Christian Vestre advarer EU mot å vedta Kommisjonens forslag til nye regler for forenklet konsesjonsbehandling for blant annet gruvedrift. Regjeringen mener forslaget bryter med de internasjonale forpliktelsene overfor samene som Norge har sluttet seg til.
#Klimalederen2. september 2023Norges grønne omstilling – mange saker i spillDen norske klima- og energiomstillingen er inne i en periode der svært mange saker er i spill. Det er sterkt behov for sterkere og tydeligere lederskap.
Ekspertintervju28. august 2023Skyldtes Hans klimaendringene?Det ønsker Meteorologisk institutt å finne ut i et nytt forskningsprosjekt. Målet er å bestemme avtrykket av klimaendringene i ekstreme værsituasjoner, sier klimaforsker Hans Olav Hygen.
Fem på fredag25. august 2023Det er ikke over ennåEkstremvær har preget august over store deler av verden, og mer er etter alt å dømme i vente. Les også om seilskip, hydrogen i Kina og tretopper som blir for varme for fotosyntese.
EU-korrespondenten23. august 2023Mr. EØS er ny klimasjef i EU-kommisjonenEU-kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič overtar som ansvarlig for klimasakene i EU.
Nyhet21. august 2023Nordmenn undervurderer forsker-enighet om klimaendringerDen reelle konsensusen blant klimaforskere om at klimaendringene i stor grad er menneskeskapte, er på 97–100 prosent. Nordmenn tror enigheten er langt lavere, viser undersøkelse.
Kommentar14. august 2023«Global koking»?Hvordan vi snakker om klimaendringene påvirker folks holdninger til klimahandling. Til tross for alvoret i klimaspørsmålet er det derfor grunn til å balansere språkbruken mellom alarm og oppmuntring.
Fem på fredag11. august 2023Ein sommar prega av klimaendringarVi har lagt bak oss ein sommar med nye dystre klimarekordar. Les også: Ekstremver kostar stadig meir, historisk toppmøte om Amazonas, Ørsted med havvind-åtvaring og mindre utslepp frå «ny» type kyr.
Nyhet9. august 2023Er klimaendringene en trussel?De fleste nordmenn mener klimaendringene er en alvorlig trussel – generelt sett. Men langt færre ser klimaendringene som en personlig trussel – og andelen er gått ned siden 2021, særlig blant unge.
#Klimavalg8. august 2023Klimaendringene er her: Dette kommer til å koste mye for oss alleI etterkant av «Hans»: Klimaendringene er her – vi må bruke mye mer av samfunnets ressurser på å håndtere dem.
EU-korrespondenten6. juli 2023Norge og Sverige innfører EUs klimapolitikk – i Norge skjer det bak lukkede dørerI Sverige utreder regjeringen nå konsekvensene av EUs klimapolitikk for svenske borgere og næringsliv. Norske myndigheter møter EU bak lukkede dører i Brussel for å avgjøre hvordan EUs omfattende klimalover skal bli innført her i landet.
Ekspertintervju29. juni 2023Skeptisk til CO₂-fjerning som klimastrategiÅ fortsette med klimautslipp og fjerne CO₂ fra atmosfæren senere, er ifølge Christoph Heinze en dårlig klimastrategi. I alle fall hvis vi bryr oss om havet – og om hva havet betyr for oss mennesker.
EU-korrespondenten28. juni 2023Høyresiden i Spania lover mer atomkraftDagens opposisjon lover å forlenge spanske atomkraftverks levetid, om den vinner valget 23. juli.
EU-korrespondenten20. juni 2023EU-landene ble ikke enige om omfattende reform av strømmarkedetEUs energiministre gikk fra hverandre mandag uten å ha blitt enige om tiltak som skulle beskytte forbrukerne mot høye priser og sikre investeringer i fornybar energi.
#Klimavalg13. juni 2023Klimamålene mot 2030: Fredes landbruket, må andre sektorer kutte (mye) merKlimakutt i landbruket: Det store spørsmålet er om vi både kan kutte utslippene mye og likevel ta vare på landbruksareal over hele landet. Ifølge utredningene bak Miljødirektoratets «kostholdstiltak» er svaret nei.
EU-korrespondenten9. juni 2023Nå skal Norge vise EU kortene i klimapolitikkenDeadline nærmer seg: Innen 29. juni skal regjeringen etter planen avgjøre om Norge kan si ja til de viktigste klimadirektivene i EUs store «Fit for 55»-pakke.
Ekspertintervju7. juni 2023KlimakoblerenEystein Jansen er en av Norges fremste klimaforskere. Det har han blitt blant annet fordi han har koblet sammen forskere og fagmiljøer som før ikke snakket helt samme språk.
Podkast7. juni 2023– Det har ikke vært min rolle å være aktivist– Min rolle har vært å levere kunnskap. Ikke lage politikk. Men jeg mener vi har levert nok kunnskap til at politikerne burde gjort mer, sier klimaforsker Eystein Jansen.
Podkast26. mai 2023– Vi må forberede oss på å håndtere mer flom og mer tørkeEtter en vinter og vår med rekordmye snø i deler av landet, har flomvarslene stått i kø. Med klimaendringene kan snøsmelte-flommene avta, mens regn-flommene øker. Samtidig vil tørkeperiodene bli lengre.
Nyhet22. mai 2023KlimaskepsisDen norske befolkningens meninger om årsaken til klimaendringene er relativt stabile over tid. Flertallet mener at klimaendringene i stor grad er forårsaket av menneskelig aktivitet. Svært få mener at klimaet ikke endrer seg.
Fem på fredag12. mai 2023Kamp om vannI Spania stiger konfliktnivået rundt vannressursene som følge av den langvarige tørken. Også om nye utslippskutt fra Biden, dårlig nytt for dansk klimamål og COP28-sjefens oljeallianse.
Ekspertintervju4. mai 2023Hvordan bli bedre på klimatilpasning?Professor Carlo Aall mener et første skritt kan være å snakke mindre om været.
EU-korrespondenten2. mai 2023Nå ber EU om innspill til klimamål for 2040Temperaturen i Europa stiger raskere enn gjennomsnittet for verden. Tørkekatastrofe rammer Sør-Europa. Krigen i Ukraina gjør energipolitikk til sikkerhetspolitikk. Dette er bakteppet når EU-kommisjonen inviterer til innspill om hva som skal være klimamålene for 2040. Og ikke minst: Hvordan de skal nås.
#Klimavalg25. april 2023Klimafinansiering: Forslagene fra Helgesen-utvalget fortjener bred støtteArbeiderpartiet og Høyre bør omfavne forslagene fra Vidar Helgesens ekspertutvalg. Dette er politikk som kan gjøre en virkelig forskjell i verden – og samtidig tjene Norges langsiktige interesser.
EU-korrespondenten24. april 2023Norge og EU undertegnet avtalen om en grønn allianseEU og Norge oppretter arbeidsgrupper som kan fordype partnerskapet innenfor det grønne skiftet. Næringslivet skal inviteres inn.
Nyhet12. april 2023Bekymring for klimaendringerNordmenns bekymring for klimaendringer er relativt stabil over tid. Litt under halvparten av befolkningen er svært eller noe bekymret for klimaendringer.
Ekspertintervju11. april 2023Ekspertintervjuet: Ny tørkesommer i Europa? Tørke over store deler av Europa skapte store problemer i fjor sommer. Den ble fulgt av en tørrere og varmere vinter enn normalt. Kan sommeren 2023 bli like ille? Vi spør Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.
Ekspertintervju10. april 2023Ny forskning: Norskehavet blir surereData fra en periode på godt over 20 år viser at Norskehavet forsures raskere enn gjennomsnittet i verden. Havforsker Ingunn Skjelvan forklarer.
EU-korrespondenten6. april 2023Atomlobbyen kuttet EUs ambisjoner for fornybar energiEuropaparlamentet og Kommisjonen ville sette EUs mål for fornybar energi til 45 prosent, men atomlobbyen anført av Frankrike ville det annerledes. Dermed endte de på 42,5 som forpliktende målsetting.
EU-korrespondenten28. mars 2023Tyskland og Sverige imot EUs klimapolitikkTyskland bremser EUs utfasing av bensinbiler. Sverige støtter ikke EUs nye regler for å bruke skogen i klimakampen. Tyskland vant frem med bilene, men Sverige tapte kampen om skogen på EUs energiministermøte.
Nyhet20. mars 2023Klimapanelet: Det må handles nå – dypt, raskt og varigDet hviler et tungt ansvar på 2020-tallets beslutningstakere: Jo mer temperaturen øker, desto verre konsekvenser. Dype utslippskutt og tilpasning – alt må gjøres raskt, samtidig og effektivt.
EU-korrespondenten28. februar 2023ESA frykter at Norge ikke klarer å svelge EUs klimapakkerNorge, Liechtenstein og Island skal om kort tid starte arbeidet med å innlemme EUs omfattende klimapakke i EØS. ESA, som overvåker EØS-avtalen, er bekymret for hvordan det vil gå.
EU-korrespondenten10. februar 2023EU-toppmøtet åpner for økte subsidier for å møte Bidens grønne pakkeEU-toppmøtet ber Kommisjonen gjøre det lettere for grønne bedrifter å få statsstøtte. Det betyr et ja til at rike EU-land kan øke subsidiene av egen industri i det grønne skiftet.
Fem på fredag13. januar 2023Mild vinter øker risikoen for energi- og matkriseDet er stusselige forhold i skibakkene, men de virkelig alvorlige konsekvensene av tørt og mildt vintervær i Europa kan komme om noen måneder. Les også om kullprotester i Tyskland og om hvem som leder an i hydrogenkappløpet.
Ekspertintervju12. januar 2023Hvileskjær i gasskrisenMildvær og lav etterspørsel gir lavere gasspris. Men hvor lenge kan det vare? Vi spør gassanalytiker Sindre Knutsson i Rystad Energy.
Nyhet28. desember 2022Lyden av 2022Gjennom 2022 har Energi og Klimas podkast vært innom klimaforskning, havvind, politikk hjemme og ute, naturkrisen, FN-toppmøter, energikrisen, og vi har vært tett på Brussel.
EU-korrespondenten12. desember 2022EU må bygge enda mer fornybar enn planlagt for å unngå gasskrise neste årEU-landene må bla opp 100 milliarder euro ekstra i investeringer i blant annet energiøkonomisering og fornybar energi. Dette må til om de skal dekke et gap i gassbehovet som IEA i en fersk rapport mener vil være på 27 milliarder kubikkmeter vinteren 2023-24.
EU-korrespondenten28. november 2022EUs import av LNG gir CO₂-sjokkEU soper verdensmarkedet for flytende nedkjølt gass (LNG) for å dekke opp bortfallet av russisk rørgass. Det øker utslippene av CO₂ i verden.
Fem på fredag25. november 2022Over 20000 ekstra dødsfall i Europas hetebølgerHetebølgene i 2022 var dødelige – vi må bli mer bevisste på helsefarene, sier forsker. Også om klimasøksmål mot den svenske stat, kritikk av utslippskreditter – og bare litt mer COP27.
EU-korrespondenten22. november 2022EU-kommisjonen spår store prishopp på gass ut 2023Russiske gasskutt, flaskehalser og manglende importkapasitet for flytende gass (LNG) vil føre til store prishopp på gass også neste år. Derfor foreslår EU-kommisjonen tiltak som skal hindre de verste toppene.
COP2721. november 2022Dette er hovedpunktene fra klimatoppmøtet i Sharm El-SheikEt eget fond skal hjelpe land som rammes hardt av klimaendringene. Men COP27 kom ikke videre med utslippskutt, og oljeland blokkerte utfasing av fossil energi.
Kommentar8. november 2022Dommedagsprat eller alvorMotorvei til klimahelvete? Levende mareritt? Ifølge forskere overdriver verken FNs generalsekretær eller de fattige landene alvoret i klimakrisen, skriver Svein Tveitdal.
Kommentar5. november 2022Finansiering av «tap og skade»: Nøkkel til suksess i Sharm El-SheikFattige land har krevd det i 30 år: En ordning for betaling av klimakatastrofer i fattige land som skyldes utslipp i de rike. Egypt må få til konkret handling på dette punktet under klimakonferansen, skriver Svein Tveitdal.
EU-korrespondenten25. oktober 2022EU dypt uenig om å subsidiere gass til elektrisitetEU-kommisjonen lanserer en mer omfattende reform av strømmarkedet for å unngå at subsidiert gass skal brukes i strømproduksjonen.
Podkast28. september 2022– Vi kan ikke vente med havvind til all kunnskap er på bordet– Vi vet ikke alt om hvilke effekter havvind har på havstrømmer og økosystemer. Men å vente på kunnskapen har også negative konsekvenser all den tid klimaendringene akselererer, sier direktør ved Havforskningsinstituttet, Nils Gunnar Kvamstø.
Fem på fredag16. september 2022– Verden er på vei inn i ukjent terreng av ødeleggelserNy rapport: Ukjent terreng av ødeleggelser venter oss fordi utslippskuttene uteblir. Les også: Kan spare 12 billioner dollar ved å bytte fossil med fornybar energi. Joe Biden med nytt og hårete havvindmål, og tyskerne kjøper stadig flere biler.