EU-korrespondenten28. mars 2023Tyskland og Sverige imot EUs klimapolitikkTyskland bremser EUs utfasing av bensinbiler. Sverige støtter ikke EUs nye regler for å bruke skogen i klimakampen. Tyskland vant frem med bilene, men Sverige tapte kampen om skogen på EUs energiministermøte.
Nyhet20. mars 2023Klimapanelet: Det må handles nå – dypt, raskt og varigDet hviler et tungt ansvar på 2020-tallets beslutningstakere: Jo mer temperaturen øker, desto verre konsekvenser. Dype utslippskutt og tilpasning – alt må gjøres raskt, samtidig og effektivt.
EU-korrespondenten28. februar 2023ESA frykter at Norge ikke klarer å svelge EUs klimapakkerNorge, Liechtenstein og Island skal om kort tid starte arbeidet med å innlemme EUs omfattende klimapakke i EØS. ESA, som overvåker EØS-avtalen, er bekymret for hvordan det vil gå.
EU-korrespondenten10. februar 2023EU-toppmøtet åpner for økte subsidier for å møte Bidens grønne pakkeEU-toppmøtet ber Kommisjonen gjøre det lettere for grønne bedrifter å få statsstøtte. Det betyr et ja til at rike EU-land kan øke subsidiene av egen industri i det grønne skiftet.
Fem på fredag13. januar 2023Mild vinter øker risikoen for energi- og matkriseDet er stusselige forhold i skibakkene, men de virkelig alvorlige konsekvensene av tørt og mildt vintervær i Europa kan komme om noen måneder. Les også om kullprotester i Tyskland og om hvem som leder an i hydrogenkappløpet.
Ekspertintervju12. januar 2023Hvileskjær i gasskrisenMildvær og lav etterspørsel gir lavere gasspris. Men hvor lenge kan det vare? Vi spør gassanalytiker Sindre Knutsson i Rystad Energy.
Nyhet28. desember 2022Lyden av 2022Gjennom 2022 har Energi og Klimas podkast vært innom klimaforskning, havvind, politikk hjemme og ute, naturkrisen, FN-toppmøter, energikrisen, og vi har vært tett på Brussel.
EU-korrespondenten12. desember 2022EU må bygge enda mer fornybar enn planlagt for å unngå gasskrise neste årEU-landene må bla opp 100 milliarder euro ekstra i investeringer i blant annet energiøkonomisering og fornybar energi. Dette må til om de skal dekke et gap i gassbehovet som IEA i en fersk rapport mener vil være på 27 milliarder kubikkmeter vinteren 2023-24.
EU-korrespondenten28. november 2022EUs import av LNG gir CO₂-sjokkEU soper verdensmarkedet for flytende nedkjølt gass (LNG) for å dekke opp bortfallet av russisk rørgass. Det øker utslippene av CO₂ i verden.
Fem på fredag25. november 2022Over 20000 ekstra dødsfall i Europas hetebølgerHetebølgene i 2022 var dødelige – vi må bli mer bevisste på helsefarene, sier forsker. Også om klimasøksmål mot den svenske stat, kritikk av utslippskreditter – og bare litt mer COP27.
EU-korrespondenten22. november 2022EU-kommisjonen spår store prishopp på gass ut 2023Russiske gasskutt, flaskehalser og manglende importkapasitet for flytende gass (LNG) vil føre til store prishopp på gass også neste år. Derfor foreslår EU-kommisjonen tiltak som skal hindre de verste toppene.
COP2721. november 2022Dette er hovedpunktene fra klimatoppmøtet i Sharm El-SheikEt eget fond skal hjelpe land som rammes hardt av klimaendringene. Men COP27 kom ikke videre med utslippskutt, og oljeland blokkerte utfasing av fossil energi.
Kommentar8. november 2022Dommedagsprat eller alvorMotorvei til klimahelvete? Levende mareritt? Ifølge forskere overdriver verken FNs generalsekretær eller de fattige landene alvoret i klimakrisen, skriver Svein Tveitdal.
Kommentar5. november 2022Finansiering av «tap og skade»: Nøkkel til suksess i Sharm El-SheikFattige land har krevd det i 30 år: En ordning for betaling av klimakatastrofer i fattige land som skyldes utslipp i de rike. Egypt må få til konkret handling på dette punktet under klimakonferansen, skriver Svein Tveitdal.
EU-korrespondenten25. oktober 2022EU dypt uenig om å subsidiere gass til elektrisitetEU-kommisjonen lanserer en mer omfattende reform av strømmarkedet for å unngå at subsidiert gass skal brukes i strømproduksjonen.
Podkast28. september 2022– Vi kan ikke vente med havvind til all kunnskap er på bordet– Vi vet ikke alt om hvilke effekter havvind har på havstrømmer og økosystemer. Men å vente på kunnskapen har også negative konsekvenser all den tid klimaendringene akselererer, sier direktør ved Havforskningsinstituttet, Nils Gunnar Kvamstø.
Fem på fredag16. september 2022– Verden er på vei inn i ukjent terreng av ødeleggelserNy rapport: Ukjent terreng av ødeleggelser venter oss fordi utslippskuttene uteblir. Les også: Kan spare 12 billioner dollar ved å bytte fossil med fornybar energi. Joe Biden med nytt og hårete havvindmål, og tyskerne kjøper stadig flere biler.
Ekspertintervju14. september 2022Ny forskning: Netthat øker med ekstremtemperaturBlir det for varmt eller for kaldt, sender Twitter-brukere ut flere meldinger med hatefullt språk, viser ny forskning. Klimaforsker Annika Stechemesser forklarer.
Ekspertintervju8. september 2022Hvorfor gjør vi ikke mer?Det er ikke lenger tvil om klimakrisen, sier FNs klimapanel. Så hvorfor gjør vi ikke mer? Vi spør Thea Gregersen, forsker og ekspert på klimapsykologi.
Ekspertintervju6. september 2022Oppvarmingen merkes over hele klodenKlimaendringene merkes i alle bebodde områder av planeten. Og vi må regne med mer av det i årene som kommer, forklarer klimaforsker Stefan Sobolowski.