Ekspertintervju30. august 2023Neste generasjons kjernekraftDagens kjernekraftverk er bygget på den samme, grunnleggende teknologien som har eksistert i over 70 år. Men ny og mer radikal teknologi er på vei.
Ekspertintervju24. mai 2023Energikrise gir nye batteritrenderDyrere strøm og økt elektrifisering har påvirket batteriforskningen, forklarer seniorforsker Fride Vullum-Bruer.
Ekspertintervju11. mai 2023Hvordan kan solcellene bli mer effektive?Vi trenger mer solkraft. Det krever raskere utbygging og mer effektiv teknologi. Hvordan får vi det til? Vi spør forsker Kristin Bergum.
#Spirprisen13. mars 2023Disse tre selskapene kan vinne SPIR-prisen 2023Årets SPIR-vinner blir enten Birdsview, Glocal Green eller Invertapro. Vinner kåres fredag 17. mars under klimafestivalen Varmere Våtere Villere i Bergen.
#Spirprisen24. februar 2023Tilbyr boligeiere heldigital og gratis energirådgivingHvilke tiltak kutter strømregningen din mest? Plattformen Vilda gir deg svarene man før måtte gå til en energirådgiver for å få, og kobler deg med både bank og håndverker for å få jobben gjort.
#Spirprisen24. februar 2023Gjør gamle skip og plattformer om til byggematerialerNordic Circles har etablert en helt ny verdikjede for gjenbruk av metall fra gamle skip og plattformer i byggebransjen.
#Spirprisen24. februar 2023Larver fra Voss kan erstatte soya fra BrasilNår larvene til selskapet Invertapro har spist seg feite og store på matavfall, tørkes de og blir til gjort om til bærekraftig dyrefôr og gjødsel.
#Spirprisen24. februar 2023Skal kutte utslipp fra skipsfart og industri med grønn metanolOm ti år vil det produseres grønn metanol fra mange lokasjoner rundt om i Norge. Det er ambisjonen til oppstartsselskapet Glocal Green.
#Spirprisen24. februar 2023Skal maksimere levetiden for eksisterende infrastrukturVed hjelp av ny teknologi tilbyr gründerne bak Birdsview en effektiv «helsesjekk» av kritisk infrastruktur. Målet er å gi infrastruktureiere presis informasjon om det reelle behovet for utskifting og fornying.
#Spirprisen6. januar 2023Nå kan du nominere kandidater til SPIR-prisen 2023Hvem fortjener årets SPIR-pris? SPIR skal løfte frem gründere og oppstartsbedrifter i Norge som er en del av løsningen på klimakrisen. Nominasjonsfrist: 23. januar.
Debatt12. desember 2022Regjeringen tar sjansen på enøkEnergi og Klimas redaktør etterlyser enøk-tiltak regjeringen allerede gjør. Da blir kritikken hul, skriver statssekretær i Klima- og miljødepartementet Ragnhild Sjoner Syrstad (Ap).
Debatt27. juni 2022Grøn region Vestland – vi tenker ikke stort nok!Grøn region Vestland likner mer på “business as usual” enn et stort taktskifte i omstillingen fra petroleumsindustri til grønne industrier, skriver Jana Midelfart Hoff og Knut Vindenes fra Vestland Høgre.
Nyhet12. mai 2022Enova: Satser der det monner mestHvordan få best mulig effekt av statlige midler til energieffektivisering og klimakutt? Markedsdirektør Øyvind Leistad forklarer hvordan Enova tenker når de prioriterer satsingsområder.
EU-korrespondenten2. januar 2022Mette Frederiksen: I 2025 skal Danmark ha sin første utslippsfrie innenriks flyruteDen danske statsministeren Mette Frederiksen markerer 50 års dansk EU-medlemskap med å erklære at EU skal være en klimaunion.
EU-korrespondenten16. november 2021EU støtter ikke CO₂-rensing på KlemetsrudEU-kommisjonen vedtok i dag å bruke 11 milliarder kroner (1,1 milliarder euro) for å støtte prosjekter for avkarbonisering. Fortum Oslo Varme på Klemetsrud er ikke på listen.
Nyhet12. juni 2021Havvind: – Norske rammevilkår gir utbyggerne mye frihetDen norske regjeringen vil gi havvindutbyggerne mye mer frihet til å utforme prosjektene enn det som er vanlig i andre europeiske markeder, sier havvindanalytiker Søren Lassen.
Fem på fredag11. juni 2021USA skal gjere grønt hydrogen 80 prosent billegare på ti årBiden-administrasjonen lovar strategisk satsing på hydrogen fram mot 2030. Les også: Forskarar åtvarar mot massiv skogplanting som klimatiltak. Mange nye klimasøksmål er under planlegging i Europa.
Klimainnovasjon18. mai 2021Klimainnovasjon: Vil øke bærekraft med loddrett landbrukLes også om: Klimavennlig fordelsprogram, brenselceller på byggeplassen, resirkulerte turbinblad og klimatrygg byplanlegging.
Podkast29. april 2021– Ulikhet i markedsforhold har vært et større problem enn teknologi for norsk havvindbransjePodkast: Forsker Jens Hanson har sett på hva som gir innovasjon og vekst for nye næringer.
Nyhet20. april 2021TeknologioptimismeVil teknologiske nyvinninger løse klimaproblemene? Ja, mener omtrent halvparten av befolkningen. Men teknologioptimismen er fallende.
Klimainnovasjon19. april 2021Klimainnovasjon: Finn klimaavtrykket ditt i nettbankenLes også om: Elektrisk løypemaskin, ladenettverk for el-båter, hurtigladere med batteri i bakhånd og database for sirkulærøkonomi.
Klimainnovasjon22. mars 2021#Klimainnovasjon: Elbil-produsenten Polestar lager elektrisk varesledeLes også om: Batteri på byggeplassen, el-fly fra Rolls-Royce, gründervirksomhet i maritim sektor og nye former for vindturbiner.
Klimainnovasjon9. november 2020#Klimainnovasjon: Nordmenn kaster mest elektronikk i hele verden. Er dette løsningen?Les også om: Norges lengste fergesamband skal gå på hydrogen, resirkulering av isopor og hvordan forbrukere kan tjene penger på å miste strømmen.
Podkast26. oktober 2020Det begynte med en whiskey-kveld. Nå vil Evoy erobre det globale markedet.Da Leif Stavøstrand sa opp lederjobben for å bli gründer, fikk han oppleve hvor uttrykket «hakeslepp» kom fra.
Kommentar15. oktober 2020Tesla varsler store fremskritt i batteriteknologi – den elektriske transportrevolusjonen skyter fartDet er kun kostnader og begrensninger ved batteriene som har holdt de elektriske løsningene tilbake. Dette er nå i rask endring. Batterirevolusjonen fører til en transportrevolusjon.
Nyhet8. oktober 2020– Seriøs interesse i EU for å støtte karbonfangst og -lagringMålet om netto nullutslipp i 2050 og den grønne given har gitt gjennombrudd for karbonfangst og -lagring (CCS) i EU. Det er seriøs interesse for å støtte CCS-prosjekter økonomisk, sier EU-forsker.
Kommentar28. september 2020Ny mandatperiode: Hvordan skal Enova-milliardene fordeles?Oljenæringen og de store industriselskapene vil ha endringer i Enovas mandat som gjør det lettere å få støtte til klimatiltak i sektorer som er en del av EUs kvotesystem. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn har fått en lang «ønskeliste» fra industri, fagbevegelse og forbrukerorganisasjoner.
Rapporter16. september 2020Slik kan Norge bidra best til grønn omstillingNorske prosjekter kan få mer fart på teknologiutviklingen i sektorer som IEA mener er avgjørende for å få til nødvendige klimakutt. Utslippsfri skipsfart, karbonfangst og hydrogen er felt hvor teknologiutviklingen henger etter.
Kommentar11. september 2020Hydrogenteknologien er moden og Vegvesenets anbefaling er klarStatens vegvesen anbefaler hydrogendrift på Vestfjordsambandet. Både fra et nærings- og klimaperspektiv vil det fremstå som uforståelig dersom regjeringen velger å gå på tvers av dette rådet, skriver aktørene som vil levere hydrogen til fergene.
Debatt13. juli 2020Etter korona: Mot grønt skifte i flyindustrienPolitikere og industri i Europa har lansert initiativer som kan gi en grønn omstilling av luftfarten. Også Norge er på kartet gjennom planer om å bygge verdens største anlegg for fornybart flydrivstoff på Herøya.
Debatt3. juli 2020Er dette en suksessoppskrift for grønn skipsfart?HeidelbergCement og Felleskjøpet Agri er villige til å inngå sjøtransport-kontrakter med en varighet på opp mot 20 år. Kravet de stiller til rederiene er at skipet som benyttes skal være utslippsfritt.
#Klimavalg3. juni 2020Regjeringa la fram eit hydrogennotat, ikkje ein hydrogenstrategiRegjeringas hydrogenstrategi er nyttig lesing for dei som vil lære meir om hydrogen som klimaløysing, men planen er ueigna som styringsverktøy. Tydelege mål og nye verkemiddel må på plass.
Kommentar19. mai 2020Equinor bør ikke splittes, men få et klart og grønt mandatDet er mulig å bygge et grønt industrilokomotiv fra Norge. Da bør Equinor ikke splittes i flere deler, men få et klart mandat om at fremtiden som skal bygges, er fornybar og grønn. Hvis det settes en tydelig retning, vil selskapet omstille seg raskt.
Ekspertintervju11. mai 2020Ekspertintervjuet: – Slutt å nøle med hydrogensatsingen!– Vi har vært for trege med energiovergangen i Norge, men nå har vi muligheten, sier Nils Røkke fra SINTEF. Han tror koronakrisen har ført til en helt nødvendig realitetsorientering.
#Klimavalg5. mai 2020Å utsette nullutslippskrav i verdensarvfjordene er feil medisinStortinget må stå bom fast på kravet om nullutslipp i verdensarvfjordene fra 2026. Vi trenger større innsats og høyere tempo i arbeidet for utslippsfri skipsfart, ikke forsinkelser.
Nyhet17. februar 2020Oljeservicetopp: Vi får aldri en ny oljeoppturDen norske oljenæringen går inn i en stabil periode, men en ny opptur kommer aldri, mener oljeservicetoppen Ståle Kyllingstad. Han ser gode muligheter for leverandørindustrien i havvind – og etterlyser større offentlig satsing på karbonfangst og -lagring.
Kommentar20. november 2019Klimarisiko er også mulighet for norsk industriKlimarisiko handler om å sikre konkurransekraft i det grønne skiftet. En strengere internasjonal klima- og miljøpolitikk gir store muligheter for norsk prosessindustri.
Nyhet24. oktober 2019“Grønt” CO₂ + hydrogen: Elektrobrensel kan overta som drivstoffTreforedlingsindustriens karbondioksid kan bli «gull verdt» når den fanges og blandes med grønt hydrogen til produksjon av drivstoff og brensel. Slik kan tungtransport og industri avkarboniseres, ifølge svensk forskning.
Kommentar17. oktober 2019Vi må snakke om i morgenDet er en helt overveldende mangel på samlet innsats og investering for å forberede oss på et klimaforandret Norge – og verden. Og det er faktisk helt krise.
Nyhet30. mai 2019Hydrogen skal gjøre svensk stål klimavennligHYBRIT er et svensk industrisamarbeid for å lage stål uten utslipp av CO₂. Da må koksen som brukes i produksjonen skiftes ut mot hydrogen helt nede på atomnivå. Det er ikke gjort i en håndvending.
Debatt2. april 2019Årsaker til prisfall på solenergiMarkedsstimulerende politikk har bidratt med rundt 75 prosent av kostnadsreduksjonene i solcelleproduksjon fra 2001 til 2012, ifølge ny forskning fra Massachusetts Institute of Technology (MIT).
#Spirprisen14. mars 2019Disse ti kandidatene kan vinne SPIR-prisen 2019Årets ti SPIR-kandidater er klare. Om kort tid vil juryen plukke ut hvilke tre kandidater som går videre til finalen. Hvem er dine favoritter?
#Spirprisen8. mars 2019Trådløs deling av mikroskala strømSmå, bærbare energiløsninger skal produsere, lagre og levere strøm trådløst. HYRE benytter induktiv strømoverføring som en universell stikkontakt». Løsningen kan gi millioner av mennesker tilgang til elektrisitet.
#Spirprisen8. mars 2019Bildegjenkjenning skal gjøre vannkraftverkene mer effektiveVed hjelp av autonome kamera og bildegjenkjenning vil GeoMonitor gjøre det enklere for kraftselskapene å redusere vanntap fra produserende vannkraftverk.
#Spirprisen7. mars 2019Vil høste strøm fra tidevannetMed tidevannsforskjeller på opptil ti meter er Storbritannia særlig egnet for tidevannskraftverk. Norske Tidetec posisjonerer seg for å kunne levere turbinløsning til de første kraftverkene.
#Spirprisen6. mars 2019Vil bygge et nettverk av autonome droner og tilby droneflyging som en tjenesteSevendof utfordrer ideen om at «alle» virksomheter må ha sine egne droner og dronepiloter.
#Spirprisen5. mars 2019Nytt bygningsmateriale kan erstatte betongBetong er det vanligste byggematerialet i verden. Det har mange fordeler, men er også kilde til store klimagassutslipp globalt. Nå vil et oppstartsselskap fra Arendal tilby entreprenører et grønt alternativ til betong. Foamrox heter det.
Kommentar4. mars 2019Forskning og fullskala er avhengige av hverandre for å lykkes med CO₂-håndteringVerden er avhengig av CO₂-håndtering om vi skal nå målene i Paris-avtalen, men vi lykkes ikke om vi ikke satser på både forskning og fullskalaprosjekter samtidig.
#Spirprisen4. mars 2019Insekter kan bli til fiskefôr og gjødselI dag selger Invertapro tørkede melbiller som snacks. Fra 2020 ønsker de å levere insekter som fôr til oppdrettsnæringen.
#Spirprisen1. mars 2019Kobler bygninger sammen i mikronettMed omfattende elektrifisering av transportsektoren, øker også faren for overbelastning i strømnettet. IRene iSolutions er et alternativ til de som vurderer kostbare nettforsterkninger. Ved å koble flere bygg sammen i mikronett, gjør plattformen det mulig å redusere effekttoppene mot resten av nettet.
#Spirprisen28. februar 2019Vil lage hydrogen fra havvind og lagre på havbunnenDeep Purple vil bruke havvind til å spalte vann og produsere hydrogen. Hydrogenet skal lagres i tanker på havbunnen og benyttes til å forsyne oljefelt og fartøy med utslippsfri energi.
#Spirprisen26. februar 2019Lydløs, luktfri og utslippsfri båtidyllEr det gode båtlivet motorstøy og diesellukt, eller er det klukking fra bølger og lukt av salt sjø? Evoy vil eliminere utslipp fra båter verden rundt med hel-elektriske fremdriftssystemer som kan erstatte dieselmotoren i eksisterende og nye båter.