Aktuelt21. februar 20222021: Et år i klimakrisens tegn2021 ble et av de varmeste årene målt noensinne. Og ekstremværet som fulgte ble forklart med menneskeskapte klimaendringer.
Ekspertintervju29. september 2021Ny forskning: Derfor vokser noen isbreer når det blir varmereGrønlandsisen har krympet med økende temperatur, likevel har isdekket blitt høyere på isbreer spesielt nær kysten. En ny studie viser at dette ikke er så paradoksalt som det kanskje høres ut som.
Aktuelt7. mai 2021Havstigning fra smeltevann kan halveresBegrenses global oppvarming til 1,5 grader, halveres landisens bidrag til havnivå i dette århundret, viser ny forskning.
Aktuelt4. mai 2021Ny forskning: Isbreene smelter raskereI en ny studie har forskere gjort den mest omfattende målingen noensinne av ismasse på isbreer verden over gjennom 20 år. Vi har snakket med UiO-forsker Robert McNabb, en av forfatterne.
Ekspertintervju17. februar 2021Ekspertintervjuet: Havsirkulasjonen svekkes i Nord-AtlanterenHavstrømmene i Nord-Atlanteren sammenliknes ofte med et transportbånd. Svekkes det transportbåndet, får det konsekvenser for hele planeten.
Aktuelt3. februar 2021Globalt havnivå: Slik måles havstigningenEndringer i globalt havnivå er en av de viktigste indikatorene på jordens klimatilstand. Havnivået bestemmes ved bruk av flere uavhengige metoder som supplerer hverandre.
Ekspertintervju20. januar 2021Ekspertintervjuet: Ustabile isbremmer i AntarktisIsbremmer i Vest-Antarktis kan være nært et vippepunkt: Kollapser de, kan det føre til en mye raskere forflytning av ismasser ut i Amundsen-havet, og et vesentlig bidrag til havstigningen.
Ekspertintervju18. januar 2021Ekspertintervjuet: Grønlandsisen nær vippepunktetFør, når kloden har vært like varm som den er i dag, var Grønlandsisen mindre. Observasjoner viser også at isdekket er på retur. Selv om vi klarer å stanse full kollaps, kan det gi mye havstigning på kort sikt.
Aktuelt24. oktober 2019Ekspertintervjuet: De store ismassene smelter rasktInnlandsisen på Grønland og isbremmer i Antarktis smelter raskere enn antatt. Samtidig er det mindre havis rundt polene enn vi noensinne har målt tidligere.
25. september 2019Ekspertintervjuet: Store endringer i polare strøk, viser ny IPCC-rapportKlimaendringene er spesielt store i polare strøk, slår en ny rapport fra FNs klimapanel (IPCC) fast. Professor Lars H. Smedsrud er en av forfatterne bak rapporten som ble offentliggjort 25. september.
Nyhet14. august 2019Havstigning betyr alvorlig klimarisiko for kystkommunene i TrøndelagHavet stiger og stormfloene blir kraftigere. Fageksperter anbefaler sterkt at kommunene i Trøndelag forholder seg til statlige veiledninger for ikke å komme i erstatningsansvar, særlig når man etablerer boligområder.
Debatt4. oktober 2018Parisavtalen: Sjelden har en halv grad betydd så mye for menneskehetenDet er sjelden en halv grad har betydd så mye for menneskeheten: Det er kanskje valget mellom 195 eller 186 stater i verden. En allianse av hele 39 stater er bekymra for sin fremtid på grunn av klimaendringene.
Fem på fredag14. september 2018Eiendomsmarkedet trumfet klimatilpasning – nå rammer FlorencePolitikerne i Nord-Carolina satset på utvikling av kystområdene – mot klimaforskernes råd. Trump fortsetter å demontere klimapolitikken, men møter motkrefter. Les også om ris og klima og forventet etterspørselsfall for fossil energi.
Nyhet9. november 2017Ekspertintervjuet: Øystater slåss for fremtidenCOP23 pågår akkurat nå – hva går møtet ut på, hvem er de viktigste spillerne, og hvor går konfliktlinjene? CICEROs forskningsdirektør Steffen Kallbekken forklarer.
Fem på fredag27. oktober 2017Elbiler på kullkraft trumfer dieselbilerElbiler bidrar med 50 prosent mindre CO₂ enn fossilbiler. Les også om storbyer som bannlyser fossilbusser, at havet kan stige 1,3 meter og om Teslas demonstrasjon av solenergiens fleksibilitet.
Fem på fredag7. september 2017Det norske valget: strid om olje og klima vekker interesseDen norske valgkampen vekker interesse. Olje og klima er en stor sak. Ellers om Irma og en fin karbonbudsjett-kalkulator.
Kommentar2. august 2017Karbonbudsjettet: misforstått og misbruktMange innen oljeindustrien og en del politikere misbruker karbonbudsjettet for 2 graders global oppvarming til å legitimere utvinning og bruk av fossile ressurser i mange tiår framover. Dette er uansvarlig og farlig.
6. juli 2017Selv liten havstigning kan få store konsekvenserUsikkerhet om fremtidig havstigning gjør at norsk samfunnsberedskap er basert på de mest pessimistiske anslagene fra FNs klimapanel – som nyere forskning viser kanskje ikke går langt nok. Nå skal forskere ta grep for å få mer presise framskrivinger.
3. juli 2017Havet kan stige dobbelt så mye som tidligere anslåttNy forskning viser at FNs klimapanel kan ha betydelig undervurdert hvor raskt havet vil stige. Det kan bety at vi må måle havstigningen i år 2100 i meter, ikke centimeter.
28. juni 2017Hva betyr issmelting og kalving fra isbreer for havstigningen?Forskning på isbremmer rundt Grønlandsisen og i Antarktis viser at klimamodellene har undervurdert bidraget fra issmelting og kalving på havstigningen. Hvor stort bidraget virkelig er, kan forskerne ennå ikke svare sikkert på. Forsker Fiamma Straneo forklarer hva dette egentlig betyr.