Kan pensjonsforvalterne i Agder nok om klimarisiko?
Klimaendringer og klimapolitikk kan begge deler føre til store økonomiske tap, særlig for den som ikke følger med i timen. Kan de som forvalter pensjonspengene dine nok om klima og klimarisiko?

Klimaendringer og klimapolitikk kan begge deler føre til store økonomiske tap, særlig for den som ikke følger med i timen. Kan de som forvalter pensjonspengene dine nok om klima og klimarisiko?
Det beste vern mot klimarisiko er å bidra til verdiskaping i tråd med målene i Paris-avtalen og FNs bærekraftsmål, mener Geir Bergskaug og Rolf Søraker i Sparebanken Sør.
Med bråstopp i markedet for gassturbiner kollapset General Electrics markedsverdi. Oljefondets aksjer i storkonsernet mistet tre fjerdedeler av verdien. Et særtilfelle eller et forvarsel om hva som kan komme med økende finansiell klimarisiko?
Norske banker bør ta rollen som aktive, utålmodige og positive pådrivere i det grønne skiftet, skriver sjeføkonom Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest.
Utviklingen i utbyggingen av fornybar energi.
Rektor ved Universitetet i Stavanger (UiS), Klaus Mohn, har det siste året holdt en rekke foredrag om finansiell klimarisiko. Du finner lenker til presentasjonene i denne artikkelen.
Som første internasjonale pensjonsfond har MP Pension ekskludert Equinor frå porteføljen sin. Det danske pensjonsselskapet meiner Equinors vedtekne strategi er i konflikt med internasjonale klimamål.
Tradisjonell klimarapportering forteller om hvordan et selskap påvirker klimaet gjennom egne CO2-utslipp. Rapportering om klimarisiko snur perspektivet: Hvordan påvirker klimaendringer og klimapolitikk selskapets virksomhet?
– Ungdommene som i dag streiker for klimaet, vil stille helt andre krav til oss som bank. De vil kreve økt åpenhet om hva vi gjør og ønske seg helt nye produkter. Jeg tror for eksempel at tradisjonelle billån er på vei ut, sier administrerende direktør i Sbanken Magnar Øyhovden.
Finansnæringen må forstå hvordan klimaendringer og klimapolitikk kan påvirke verdiene de forvalter og evnen til å møte kundeforpliktelser. Næringen må også tilpasse seg økte forventninger og flere reguleringer rundt håndtering av klimarisiko.
Skal vi løse klimakrisen, må vi bygge ut mer vann-, vind-, sol-, tidevann- og bølgekraft. Det vil koste. Og det haster. Opprinnelsesgarantier skaper inntekter som investeres i ny fornybar energi.
– Klimarisiko, i betydningen fysisk risiko og overgangsrisiko, er komplisert. Derfor vil vi delta i prosjektet «Sustainable Edge» i regi av CICERO Senter for klimaforskning og ENOVA med oppstart nå i juni, forteller Jan-Eilert Nilsen og Rolf Jarle Brøske i SpareBank 1 SMN i Trondheim.
– I vår region snakker vi ikke så mye om klimarisiko, men heller om alle de mulighetene for næringsutvikling og verdiskaping som ligger i den store omstillingen, sier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i børsnoterte Sparebanken Vest.
Hvordan vil klimapolitikken og klimaendringene påvirke den norske økonomien, finansnæringen og små og store selskaper? Det er tema på åpent møte på Litteraturhuset i Bergen fredag 5. april.
Oljefondet vil fortsatt være tungt lastet med oljeaksjer – også etter et delvis nedsalg. Shell, Exxon, BP, Total, Chevron og «big oil» for øvrig kan foreløpig puste lettet ut. Neste trekk fra Oljefondet bør være å følge disse selskapenes atferd ekstra tett.
Betydningen av klimarisiko for selskapets fremtidsutsikter er noe mange jobber med. Svarene i Klimastiftelsens kartlegging tyder likevel på at arbeidet ikke er kommet særlig langt.
Klimarisiko må på dagsordenen i de største norske finans‐ og børsselskapene – det er beskjeden selskapene får fra sine omgivelser. Selskapene har også begynt å følge opp, med plassering av ansvar og drøftinger i ledelse og styre, men mange er ennå bare i startfasen.
God rapportering av egne klimagassutslipp er sentralt ved flere sider av arbeidet med klimarisiko. 36 av de 55 selskapene i Klimastiftelsens kartlegging lager årlig klimaregnskap, mens 45 selskaper har redusert egne utslipp siste år.
Åmund T. Lundes viktigste oppgave som toppsjef i Oslo Pensjonsforsikring er å øke verdiene. Derfor er klimarisiko fast tema både i ledelsen og på styremøtene. – Klimarisikoen er reell og den må håndteres her og nå, sier Lunde.
Finansnæringen bør integrere klimarisiko og bærekraft i sine opplærings‐ og sertifiseringsprogram. Bærekraft må bli en obligatorisk del av økonomiutdannelsen.