EU-korrespondenten23. juni 2022EU vil at Norge trapper opp investering i olje og gassI en felles erklæring mellom Norge og EU støtter EU Norges fortsatte leting og investeringer for å bringe olje og gass til det europeiske markedet.
EU-korrespondenten16. juni 2022Milliarder i spill når Norge og EU skal enes om EØS-kontingenten28 milliarder kroner de siste syv årene, har Norge, Island og Liechtenstein betalt for EØS-avtalen. Norge har betalt nesten alt, og nå kan det bli dyrere.
EU-korrespondenten16. juni 2022Norge og EU diskuterer hva som skal til for å starte norsk magnesiumproduksjonNorge og EU-kommisjonen forhandler om et grønt industripartnerskap. Et konkret tema i forhandlingene er hva som skal til for at det igjen kan produseres magnesium i Norge.
EU-korrespondenten7. juni 2022Støre forsikrer EU om at de skal få havvind fra NorgeNorge ser frem til å utvikle et juridisk rammeverk og infrastruktur for å sende norsk kraft fra havvind til EU. Det skriver statsminister Jonas Gahr Støre i et brev til EU.
EU-korrespondenten27. mai 2022EUs nye klimapakke kan skape EØS-floker for regjeringenMaksimum to års behandlingstid for konsesjon for vindmøller. Tøffe krav om solceller på taket. Dette kan bli påbudt i Norge gjennom EØS-avtalen.
EU-korrespondenten24. mai 2022EU-notat: Dramatisk kutt i EUs gassbehov etter 2030Gassforbruket i EU vil etter 2027 synke mer enn bortfallet av russisk gass, ifølge EU-kommisjonens beregninger.
Debatt25. april 2022Se #Klimafrokost: Kan Norge bidra til omstillingen i et Europa i krig og klimakrise?For å nå Paris-målene må utfasingen av fossil energi i EU holde høyt tempo. Samtidig skal EU kvitte seg med Putins gass. Kan Norge bidra? Se opptak av #Klimafrokost.
EU-korrespondenten22. april 2022Vestre skryter av industripartnerskap med EU som ennå ikke finnesNæringsminister Jan Christian Vestre skryter av at regjeringen har inngått industrielle partnerskap med EU og Tyskland. Men så langt er det bare snakk om samtaler.
Debatt20. april 2022Helomvending i norsk klimapolitikk?Ap og Sp vil ta alle klimakutt innenlands. Å si fra seg fleksibiliteten i EU-avtalen er radikalt og kan innebære høye kostnader, mindre langsiktighet og stor risiko, skriver SSB-forskerne Brita Bye og Taran Fæhn.
EU-korrespondenten19. april 2022Norsk bioetanol-satsing kan hindres av EUs tollkvoteNorsk bioetanol laget av skog kan bli en betydelig eksportvare til et EU som trenger fornybar energi. Problemet er at den norske produksjonen om få år hemmes av for liten tollfri kvote inn i EU, frykter Norsk Industri.
Kommentar7. april 2022EUs taksonomi – er norske aktører klare?EUs taksonomi får bred støtte i norsk finansnæring. De nye bærekraftreglene skaper likevel hodebry for mange, og enkelte frykter en taksonomiboble, skriver forskere fra prosjektet PLATON.
Nyhet31. mars 2022Slik kan norsk «krigsprofitt» redusere EUs avhengighet av RusslandBør Norge bruke av de enorme ekstrainntektene fra gasseksport til å fremskynde EUs grønne skifte – og dermed kutte gass- og oljeimport fra Russland? Et nytt EU-verktøy åpner en snarvei til raske resultater.
EU-korrespondenten3. mars 2022Norge med brev til EU om karbontollI et brev til EU er finansminister Trygve Slagsvold Vedum opptatt CO2-kompensasjonsordningen ikke omfattes av karbontoll i første fase. Dette er strømstøtte i milliardklassen til kraftkrevende industri.
#Klimavalg1. mars 2022Energisikkerhet og klimakutt – to sider av samme sakKrigen i Ukraina: Energisikkerhet og klimakutt må gå hånd i hånd når Europa skal slutte å bruke russisk gass. Norsk klima- og energipolitikk må formes i samsvar med våre naboland og alliertes interesser.
Debatt8. februar 2022Norsk sokkel må elektrifiseres med havvindElektrifisering av sokkelen må til, men kan bidra til kraftunderskudd som fortrenger grønn industri. En mye raskere utbygging av havvind er trolig eneste løsning på floken, skriver Stig Schjølset og Jon Evang i Zero.
EU-korrespondenten22. januar 2022Espen Barth Eide vil ha mer handling – mindre prat om grønn industripolitikkKlima- og miljøminister Espen Barth Eide er bekymret for at Norge ikke klarer å henge med i den grønne industriutviklingen i EU. Han mener dette kan ramme norske satsinger som havvind, karbonfangst, CO2-lagring og produksjon av såkalt blått hydrogen fra gass.
Ekspertintervju18. januar 2022Ekspertintervjuet: – Lite gunstig å telle skog som EUOm Norge baker skogopptak inn i klimamålene, vil vi bryte klimaavtaler og risikere å bli hengende etter i kappløpet om å utvikle nye grønne næringer, sier CICERO-forsker Fay Farstad.
#Klimavalg3. januar 2022Strømkrisen: Hva er neste trekk fra Støre?Strategisk handling etterlyses: Jonas Gahr Støre må komme med svar i energipolitikken som leverer også når den akutte krisen er over.
EU-korrespondenten29. november 2021ESA avgjør hvor mye Norge kan bruke på hvert klimatiltakStatsstøtte er et helt sentralt virkemiddel for å nå klimamålene. Men ifølge EØS-avtalen er det ikke lov å bruke mer enn det som er nødvendig. Hvor grensen skal gå, avgjør blant andre Gjermund Mathisen, direktør for statsstøtte og konkurranse i EFTAs overvåkingsorgan ESA.
EU-korrespondenten26. november 2021EUs fjerde energipakke skaper ny Acer-strid for regjeringenEU vedtok fjerde energipakke med en utvidelse av Acers rolle i 2019. I Norge ber energiselskapene om at pakken snarest blir en del av EØS, men regjeringen skynder seg ytterst langsomt.