Null klimaeffekt for Venstre
Venstre har fått null effekt blant velgerne etter tre år med statsråden i Klima- og miljødepartementet. Sammen med Frp havner partiet nå på bunnen i en kåring av partienes energitiltak for hus og heim.

Venstre har fått null effekt blant velgerne etter tre år med statsråden i Klima- og miljødepartementet. Sammen med Frp havner partiet nå på bunnen i en kåring av partienes energitiltak for hus og heim.
Mandatet gir stor frihet for Enova til å utforme støtteordninger, mener panelet.
Industrien fikk ikke oppfylt sitt hovedønske om å fjerne skillet mellom kvotepliktig og ikke-kvotepliktig sektor.
Podkast: – Jeg ville vært flau om jeg var politiker, sier Andreas Thorsheim i Otovo om vekstvilkårene for fornybar energi i Norge.
Oljenæringen og de store industriselskapene vil ha endringer i Enovas mandat som gjør det lettere å få støtte til klimatiltak i sektorer som er en del av EUs kvotesystem. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn har fått en lang «ønskeliste» fra industri, fagbevegelse og forbrukerorganisasjoner.
Småbedrifter som arbeider med varmepumper, solenergianlegg og energieffektivisering, er glemt av regjeringen i Grønn tiltakspakke. Vi ber Stortinget sikre at Enovas støtteordninger for slike viktige miljøtiltak styrkes, skriver 22 organisasjoner.
Hva bør vi som samfunn og eiere kunne forvente av et stort oljeselskap – med den norske stat som hovedeier – i klimakrisens tid?
Enova-sjef Nils Kristian Nakstad advarer mot at klimapolitikken blir preget av små forbedringer, mens det som trengs er store og fundamentale skift.
Skal flytende havvind bli et kostnadseffektivt alternativ, vil det være behov for å bygge ut i mye større skala enn Hywind Tampen. Det vil åpne for masseproduksjon, raskere og billigere utbygging og nye løsninger for drift og vedlikehold.
Møtes cruisenæringen med umulige klimakrav, seiler skipene og utslippene til andre havner. Stiller vi tøffe, men oppnåelige klimakrav, kan næringen bli renere.
Elektrisitet, biogass, hydrogen; biler, busser og båter. Vi skal bygge om landet gjennom et stort politisk og teknologisk eksperiment der transportsektoren drives mot nullutslipp.
Med planene for Hywind Tampen kan Equinor ta nok et steg mot konkurransedyktig flytende havvind, men det gjenstår å se om prosjektet lar seg realisere i Norge.
Det er gode nyheiter at Equinor ønsker å forsyne deler av felta Gullfaks og Snorre med kraft frå flytande havvindturbinar. Men det er ikkje opplagt at staten bør være så raus som Equinor ber om.
Solberg II-regjeringa får eit langt tydelegare klimaoppdrag enn den første. Då er det bra at den nye klima- og miljøministeren Ola Elvestuen (V) også overtek ansvaret for klimafeltets største pengepott – Enova.
Det virker ikke sånn i valgkampen, men Norge må venne seg til at de offentlige budsjettene blir strammere. Det vil gjelde også for klimapolitikken.
Enova strammer inn støtteordningene overfor oljesektoren. De nye reglene betyr at et betydelig antall prosjekter som Statoil og andre selskaper fikk støtte til i 2016 heretter faller utenfor subsidieregimet.
Norge kommer aldri til å nå klimamålene for 2030 om ikke statens penger brukes langt mer målrettet enn vi har sett til nå. Samtidig må både politikken og pengebruken fremme systemskifte i retning nullutslipp. Vi må se nøye på hvordan Enovas milliarder blir brukt.
Enova mener kraftselskapene sover i timen.
Nullutslipp er målet og må være den styrende normen når klimautslippene fra transportsektoren skal ryddes vekk. Det må alltid lønne seg å gjøre det miljø- og klimamessig riktige valget.
Stortinget kan løfte ambisjonene for Norges bidrag i det grønne skiftet – både hjemme og ute – betydelig. Målet må være å styrke linken mellom verdiskaping og klima.