#Klimavalg21. juni 2022Hele folket på studiesirkel: Klimautvalget 2050 inviterer til bred debattDet er nesten bare drøvtyggerne det er plass til når klimagassutslippene skal kuttes 90–95 prosent. Resten må bort – og det er bare 28 år igjen til 2050.
Podkast3. juni 2022– LO-kompromiss er viktig for StørePODKAST: – Hadde LO gått inn for mindre kraftsamarbeid eller sterkere inngripen i strømmarkedet, ville LO havnet nærmere Sp og Rødt og det ville gjort det vanskeligere for Støre, sier ansvarlig redaktør i Energi og Klima, Anders Bjartnes.
#Klimavalg31. mai 2022Kraftkabler, Acer, EØS og oljepolitikken: Hvor lander LO?Høye strømpriser og EUs energiunion/Acer kan bli en politisk molotov-cocktail i fanget på LO-leder Peggy Hessen Følsvik og statsminister Jonas Gahr Støre. EU/EØS-motstanderne kan få sin største seier i fagbevegelsen på en mannsalder.
EU-korrespondenten30. mai 2022EU-toppene skyver strid om EUs kvotemarked foran segHvordan skal EU finansiere sin store Repower EU-plan, uten å påføre kvotemarkedet for CO2 varig skade? Det er et spørsmål som skyves under teppet på EU-toppmøtet i Brussel.
Podkast27. mai 2022LO-kongressen: Frustrasjon og sterkt engasjement om klima og energiPODKAST: – De høye energiprisene treffer alle lommebøker og alle bunnlinjer. Derfor skaper det engasjement, sier LO-topp Are Tomasgard. På LO-kongressen kan det bli temperatur når olje, klimamål, kabler og europeisk energisamarbeid skal diskuteres.
Nyhet12. mai 2022Enova: Satser der det monner mestHvordan få best mulig effekt av statlige midler til energieffektivisering og klimakutt? Markedsdirektør Øyvind Leistad forklarer hvordan Enova tenker når de prioriterer satsingsområder.
Nyhet11. mai 2022Legger opp til stor økning i norsk havvindFrem mot 2040 vil regjeringen tildele områder for havvindutbygging i norsk farvann på 30 GW, en mangedobling i forhold til dagens planer. Den nye kraften kan bli ført både til Norge og europeiske land.
EU-korrespondenten10. mai 2022Norge ikke invitert når Danmark holder toppmøte om havvind i NordsjøenDanmark kupper plassen som europamester i havvind. Sammen med EU-kommisjonen, Nederland, Tyskland og Belgia skal Danmark enes om en felles visjon for utbygging av havvind i Nordsjøen.
Ekspertintervju5. mai 2022Ekspertintervjuet: Potensialet kan være størreForskere på SINTEF viser at økt satsing på energieffektivisering kan frigjøre så mye som 22 TWh i 2050. SINTEF-forsker Synne K. Lien forklarer.
EU-korrespondenten4. mai 2022EU kan trappe ned import av russisk olje i løpet av åretEU-kommisjonen foreslår å fase ut russisk olje i Europa, men i Asia tar de i mot russisk olje med åpne armer.
Ekspertintervju2. mai 2022Ekspertintervjuet: Mye energi å spare i gamle bygningerNVEs beregninger viser at det er stort effektiviseringspotensial å hente i småhus. Men de billigste kilowattimene kan man spare i næringsbygg.
Ekspertintervju27. april 2022Ekspertintervjuet: Vi må snakke mer om energieffektiviseringEnergieffektivisering kan løse store deler av klimaproblemet. Så hvorfor snakker vi ikke mer om det? Vi spør geografiprofessor Håvard Haarstad.
#Klimavalg26. april 2022Kort tidshorisont i energipolitikken kan gi dårlige beslutningerBeslutninger om havvind og kraftkabler må vurderes i lys av hva som tjener Norge i det lengre løp. Omgivelsene rundt oss er i rask endring.
#Klimavalg5. april 2022Hvordan kutter vi CO2 og behovet for russergass? Svaret er mer fornybar energiNorges beste svar på budskapet fra FNs klimapanel er å bygge ut store volum havvind som bidrar til at Europa blir kvitt både CO2-utslipp og russergass.
Nyhet4. april 2022Ny rapport fra Klimapanelet: Nå er det opp til politikerneParis-målene er foreløpig utenfor rekkevidde. Selv om klimapolitikk virker, selv om vi har teknologien og ressursene som kreves. Det er politikken det står på, heter det i den tredje delrapporten fra FNs klimapanel.
EU-korrespondenten4. april 2022Bidens gasshjelp til EU truer klimamåleneUSA skal øke eksporten av LNG til EU for å erstatte russisk gass. Produksjonen av den amerikanske LNG-gassen har ti ganger høyere utslipp av CO2 enn norsk rørgass.
Fem på fredag11. mars 2022Kinas balansegangKrigen i Ukraina får Russland til å støtte seg mer mot Kina. Men Xi Jinping er neppe helt fornøyd med Putin. Les også om oljebransjen, hydrogen, Amazonas og dansk gassbruk.
Ekspertintervju10. mars 2022Ekspertintervjuet: Solenergi mot gassavhengighetKan solenergi hjelpe Europa ut av avhengigheten av russisk gass? Og hvordan påvirker Ukraina-krigen verdikjedene i solbransjen? Erik Stensrud Marstein i IFE svarer.
Ekspertintervju9. mars 2022Ekspertintervjuet: Hvorfor gjør vi så lite når vi vet så mye?Vi har aldri hatt så mye kunnskap om klimaendringene. Likevel gjør vi ikke nok for å møte dem. Vitenskapsteoretiker Kjetil Rommetveit prøver å forklare hvor det butter.
EU-korrespondenten3. mars 2022Norge med brev til EU om karbontollI et brev til EU er finansminister Trygve Slagsvold Vedum opptatt CO2-kompensasjonsordningen ikke omfattes av karbontoll i første fase. Dette er strømstøtte i milliardklassen til kraftkrevende industri.