#Klimavalg31. mai 2023Regningen for havvind bør sendes til oljesektoren og industrienSatsingen på bygging av havvind er ulønnsom og vil kreve store subsidier. Noen må betale. Oljesektoren og industrien peker seg ut som naturlige mottakere av regningen.
#Klimalederen27. mai 2023Norge når nok 2030-målene – men trolig ved hjelp av kvotekjøpKlimamål og kvotehandel: Stadig mer tyder på at kvotekjøp i ulike former blir redningen for at Norge skal nå sine klimamål i 2030.
Fem på fredag26. mai 2023Trøbbel i gjære før DubaiDe forente arabiske emirater vil ha en oljetopp til president for klimatoppmøtet i vinter. Et drøyt hundretalls parlamentarikere ber ham trekke seg.
EU-korrespondenten15. mai 2023EU vil ha milliarder fra Norge – men partene klarer ikke en gang å bli enige om å møtesForhandlingene om Norges EØS-kontingent står i stampe. Penger til grønn omstilling er et av Norges prioriterte områder.
Podkast10. mai 2023– Norge må investere 420 milliarder i strømnett og ny kraft innen 2030– Skal vi ta klimamålene på alvor må vi bygge ut 13,3 TWh vannkraft, 13,3 TWh solkraft og 13,3 TWh vindkraft innen 2030, sier fornybardirektør i Pareto Securities, Lars Ove Skorpen.
#Klimavalg9. mai 2023Etter Ap-landsmøtet: Kraftopprøret er bare satt på pauseDet varslede kraftopprøret på Ap-landsmøtet ble ikke noe av. Men stridssakene innen klima- og energipolitikken er ikke borte.
Ekspertintervju27. april 2023Kjernekraft: Er smått bedre enn stort?Små modulære reaktorer skaper debatt i Norge. Vi spør fysikkprofessor Sunniva Siem hva det egentlig handler om.
EU-korrespondenten30. mars 2023Slik skal EU nå fornybarmålet: Hurtigbehandle ny vindkraftEU-landene og Europaparlamentet er enige om å binde seg til å øke andelen fornybar energi til 42,5 prosent i 2030. De er også enige om å gjøre prosedyrer for utbygging av fornybar energi lettere og raskere.
EU-korrespondenten28. mars 2023EU forlenger spareplanen for gass: Krisen er ikke overEUs energiministre forlenger kravet om at EU-landene frivillig skal spare 15 prosent av gassforbruket neste år. Dette er en forlengelse av et av krisetiltakene som ble vedtatt i august i fjor.
#Klimalederen25. mars 2023Det grønne skiftet er ikke noe teselskapNorsk politikk er sterkt preget av konflikter knyttet til klima- og energiomstillingen. Politikerne må se etter løsninger som kan få ting til å gå mest mulig smidig – for eksempel ved smart bruk av eksisterende infrastruktur.
EU-korrespondenten9. mars 2023EU-land oppfordres til å legge om strømstøtten: Bare de fattigste bør fåPengene renner ut av EU-landenes statskasser i form av energisubsidier. Men snart kan det være slutt. EU-kommisjonen varsler at den vil gjeninnføre stramme budsjettregler.
EU-korrespondenten2. mars 2023Lekket dokument: Norge og EU oppretter «samarbeidsforum» for batterier og metallerNorge og EU skal ha faste møter både på embets- og ministernivå for å drøfte spørsmål rundt samarbeid om batteriproduksjon og utvinning av sjeldne metaller.
EU-korrespondenten27. februar 2023USA knuser Europa på hydrogenUSA ligger langt foran Europa når det gjelder hydrogenprosjekter som faktisk er besluttet bygget. Dette kan bli forsterket av USAs grønne subsidiepakke, IRA.
EU-korrespondenten14. februar 202390 prosent utslippskutt i tungtransport innen 2040EU-kommisjonen tror ikke det nå er mulig å sette et mål for når tungtransporten på vei er helt utslippsfri. Det går frem av et nytt forslag om CO₂-reduserende tiltak for tungtransporten som ble lagt frem tirsdag.
#Klimavalg1. februar 2023Motgift mot lettvinte løsninger og påfunnEnergikommisjonen leverer mange gode forslag, men det viktigste bidraget er virkelighetsbeskrivelsen og analysen. Utredningen er et godt kunnskapsgrunnlag for opplyste politiske valg.
Debatt30. januar 2023Energi(sløse)landetNorge er en nasjon med stort energioverskudd, og de fleste politikerne vil bygge ut enda mer. Men hvem tar ansvaret for politikken om hvordan vi bruker energien, spør Erik Eid Hohle.
EU-korrespondenten10. januar 2023I USA ville Yara fått milliarder i støtte til grønn ammoniakkproduksjonHadde Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn ligget i USA, ville den fått 22 milliarder kroner i subsidier over ti år for å bli helt grønn. President Joe Bidens generøse subsidier kan tappe EU og Norge for grønne investeringer, advarer gjødselgiganten Yara.
#Klimalederen27. desember 2022Strøm(pris)krisen må løsesDet må leveres mer og bedre politikk for å løse strøm(pris)krisen. Klima- og energipolitikken risikerer å miste nødvendig støtte i befolkningen.
Ekspertintervju22. desember 2022Bør strøm være markedsvare?Vi handler strøm i et marked. Samtidig er strøm en livsnødvendighet. Kunne vi løst det på en annen måte? Vi spør Berit Tennbakk i Thema Consulting.
Fem på fredag16. desember 2022Raudblå regjering gjer klima til hovudsakDanmarks nye regjering skjerpar målet om netto null og lover å gjere det som trengs for å redusere klimagassutsleppa med 70 prosent innan 2030. Les også: Storbanken HSBC droppar nye olje- og gassprosjekt.