EU-korrespondenten28. mars 2023EU forlenger spareplanen for gass: Krisen er ikke overEUs energiministre forlenger kravet om at EU-landene frivillig skal spare 15 prosent av gassforbruket neste år. Dette er en forlengelse av et av krisetiltakene som ble vedtatt i august i fjor.
Ekspertintervju24. januar 2023Kraftsystemet er bygget for nettoeksportI normale år tjener forbrukerne på eksport av norsk kraft. Men nå er vi i en ekstraordinær situasjon, sier NTNU-professor Asgeir Tomasgard.
Fem på fredag13. januar 2023Mild vinter øker risikoen for energi- og matkriseDet er stusselige forhold i skibakkene, men de virkelig alvorlige konsekvensene av tørt og mildt vintervær i Europa kan komme om noen måneder. Les også om kullprotester i Tyskland og om hvem som leder an i hydrogenkappløpet.
Ekspertintervju12. januar 2023Hvileskjær i gasskrisenMildvær og lav etterspørsel gir lavere gasspris. Men hvor lenge kan det vare? Vi spør gassanalytiker Sindre Knutsson i Rystad Energy.
Ekspertintervju22. desember 2022Bør strøm være markedsvare?Vi handler strøm i et marked. Samtidig er strøm en livsnødvendighet. Kunne vi løst det på en annen måte? Vi spør Berit Tennbakk i Thema Consulting.
Podkast21. desember 2022EU gjennom 2022: Krig, kriser og skjerpet klimapolitikkI krigs- og kriseåret 2022 har EU vedtatt ny klimapolitikk i et tempo ingen forventet for seks måneder siden.
Ekspertintervju20. desember 2022Har tyskerne skylden for høye strømpriser?Straffes vi for dum europeisk energipolitikk? Hva burde vi og de gjort annerledes? Vi spør Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy.
EU-korrespondenten13. desember 2022Striden i EU om pristak på gass fortsetterEUs energiministre klarte ikke å enes om prinsippene for en prisreguleringsmekanisme for gass på sitt ekstraordinære krisemøte i Brussel tirsdag. Energiministrene møtes igjen mandag.
EU-korrespondenten12. desember 2022EU må bygge enda mer fornybar enn planlagt for å unngå gasskrise neste årEU-landene må bla opp 100 milliarder euro ekstra i investeringer i blant annet energiøkonomisering og fornybar energi. Dette må til om de skal dekke et gap i gassbehovet som IEA i en fersk rapport mener vil være på 27 milliarder kubikkmeter vinteren 2023-24.
EU-korrespondenten7. desember 2022EU-kompromiss kan senke taket på gassprisenEUs pristak på gass kan bli satt lavere enn foreslått hittil. Terskelen for å iverksette prismekanismen kan også bli senket, ifølge et utkast til kompromiss fra det tsjekkiske formannskapet.
EU-korrespondenten5. november 2022EU-kommisjonen vil ha innsyn i gasskontrakterEUs felles innkjøp av gass vil gi EU-kommisjonen rett til innsyn i gasskontrakter over en viss størrelse. Selv om det er frivillig å delta i ordningen, legges det opp til at EU-kommisjonen kan legge press på medlemslandene for at selskaper skal delta i innkjøpsmonopolet.
Podkast26. oktober 2022EU sliter med energipris-tiltak, men klimapolitikk-lokomotivet ruller– Forhandlingene om lovforslagene og direktivene i Fit for 55 er godt i gang. Men EU-landene sliter mer med å enes om tiltak som kan dempe energiprisene på kort sikt, sier Energi og Klimas Brussel-korrespondent, Alf Ole Ask.
EU-korrespondenten25. oktober 2022EU dypt uenig om å subsidiere gass til elektrisitetEU-kommisjonen lanserer en mer omfattende reform av strømmarkedet for å unngå at subsidiert gass skal brukes i strømproduksjonen.
EU-korrespondenten21. oktober 2022EU-toppmøte enig om prinsippet for felles innkjøp av gassStor politisk vilje til å enes om å sikre lavere gasspriser i EU, men fortsatt stor uenighet om hvordan dette skal gjennomføres i praksis.
Europas grønne skifte13. oktober 2022EU jakter gassløsning – på kort og lang siktEnergikrisen ulmer videre mens EU-apparatet og medlemsland leter etter løsninger. Norge ser nye muligheter for langsiktig rolle for gassen.
Fem på fredag7. oktober 2022Advarer om tre timers rullerende strømbruddMed «worst case scenario» blir det tre timers rullerende strømavbrudd for britene til vinteren. Les også om raskere utfasing av tysk kullkraft, og en fornybarvekst som overgår veksten i strømforbruket.
Nyhet3. oktober 2022– For tidlig å si om Europa får en kald vinterVil kaldt og tørt vær med lite vind gjøre vinteren enda dystrere i Vest-Europa? Vi kan ikke si allerede nå hvordan vinteren kommer til å bli, sier Erik Kolstad, som forsker på langtidsvarsler.
Fem på fredag30. september 2022Tyskland møter Putins energikrig med strømpakke på nær 2000 milliarder kronerI tillegg til saken om tysk strømstøtte kan du lese at solenergi sto for halvparten av verdens nye kraftkapasitet i 2021. Og: BP, Eni, ExxonMobil, Chevron og Shell har unnlatt å rapportere utslipp fra fakling, ifølge BBC.
#Klimavalg27. september 2022Strøm(pris)krisen: Det trengs en reform som gir mer til folk med dårlig rådDet er folk med lave inntekter som treffes hardest av de høye strømprisene. Det er nødvendig med reformer som gir både bedre fordeling og riktige insentiver til investering og sparing.
Podkast21. september 2022Industridød og saktegående skiheiser– Høsten og vinteren blir tøff, men neste høst og vinter kan bli verre, sier fagsjef i Norsk Industri, Knut L. Baumann.