Ekspertintervju11. november 2022Ny rapport: Verdens utslipp stiger fortsattÅrets oppdatering fra Global Carbon Budget er klar: Utslippene bare fortsetter å vokse, selv om verdens land lover kutt som aldri før.
Ekspertintervju31. august 2022Utslippene er årsakenKlimapanelet fastslår så sikkert som de kan at det er menneskeskapte utslipp av klimagasser som er årsak til oppvarmingen. Klimaforsker Lea Svendsen forklarer hvorfor.
Aktuelt15. februar 2022Året da utslippene spratt opp igjenSterk økonomisk vekst og fullt trykk på kullkraftverk i Kina og India sørget for at de globale utslippene spratt tilbake igjen i 2021 og nærmet seg nivået fra før koronaen.
Nyhet4. november 2021Globale utslipp: Tilbake til startEtter koronaknekken i 2020 har de globale CO₂-utslippene gått raskt opp igjen og er nesten tilbake på nivåene fra før pandemien, viser siste rapport fra Global Carbon Project.
EU-korrespondenten1. oktober 2021Norge vil støtte de EU-landene som vil fase ut bensinbilen raskestSamferdselsdepartementet mener at Norge bør støtte de EU-landene som ønsker de strengeste utslippskrav for biler.
Ekspertintervju12. august 2021Klimarapporten: Naturlige buffere blir mindre effektiveSå langt har havet og fotosyntesen på land bremset oppvarmingen. Men jo varmere det blir, jo mindre vil den effekten hjelpe oss, sier den nye rapporten fra FNs klimapanel. Klimaforsker Are Olsen forklarer.
Ekspertintervju8. juni 2021Ekspertintervjuet: Utslippsfeilen som forplantet segUtslippsfeilen som ble oppdaget i fjor er nå rettet. Men det er først og fremst andre årsaker til at utslippsfallet ikke er så imponerende i år, forklarer Robbie Andrew.
Nyhet9. mars 2021Kinas femårsplan: Ingen lovnader om raske kuttMålet om å nå utslippstoppen innen 2030 ligger fast, men foreløpig mangler detaljene for hvordan det skal skje.
Fem på fredag5. mars 2021Kinas kolavhengigheit er verdas mest akutte klimaproblemVerdas CO₂-utslepp er alt tilbake til nivået før korona. Det må Kina ta mykje av skulda for. Les også: Vi kastar nesten ein milliard tonn mat per år. Den britiske sentralbanken får klimamandat.
Ekspertintervju17. desember 2020Ekspertintervjuet: Havets opptak av karbonOm lag en fjerdedel av menneskeskapte CO₂-utslipp havner i havet. Men det har sin pris.
Ekspertintervju14. desember 2020Ekspertintervjuet: Koronaknekken i CO₂-utslippene ble kortvarigUtslippene av klimagasser fikk en tydelig koronaknekk i starten av 2020. Det viser tall fra den årlige rapporten Global Carbon Budget. To av forskerne bak rapporten, Robbie Andrew og Glen Peters fra CICERO, presenterer her noen av hovedfunnene.
Fem på fredag4. desember 2020Koronarekylen – Kina setter ny utslippsrekordKinas utslipp har allerede passert fjorårets nivå. Andre saker: Netto null-visjoner gir optimisme, klimasøksmål mot Norge i Strasbourg, 2020 nær varmetoppen, kvinneeffekt i styrerommene.
Fem på fredag27. november 2020Rekordhøy CO₂-konsentrasjon i atmosfærenKoronapandemien til tross, CO₂-konsentrasjonen er rekordhøy. Les også: Kritikken hagler mot Danmarks grønne skattereform og stålprodusenten LKAB vil trenge en tredjedel av Sveriges strømproduksjon for å bli fossilfri.
Rapporter16. september 2020Slik kan Norge bidra best til grønn omstillingNorske prosjekter kan få mer fart på teknologiutviklingen i sektorer som IEA mener er avgjørende for å få til nødvendige klimakutt. Utslippsfri skipsfart, karbonfangst og hydrogen er felt hvor teknologiutviklingen henger etter.
Nyhet19. mai 2020Hvordan koronatiltakene fikk globale CO₂-utslipp til å stupe7. april var utslippene av CO₂ på verdensbasis hele 17 prosent lavere enn snittet per dag i 2019. For hele 2020 kan utslippene falle med opptil 7 prosent avhengig av hvor lenge koronatiltakene varer, ifølge en ny studie.
Fem på fredag28. november 2019Rekordstor nedgang i kullkraft i 2019Selv om Kina åpner et nytt kullkraftverk annenhver uke, faller verdens totale kullkraftproduksjon. Les også: Har vi allerede mistet kontrollen over jordens klima? EU erklærer klimakrise og Indias høyesterett mener folket har rett på ren luft.
29. august 2019Ekspertintervjuet: Historien bak Keeling-kurvenI over 50 år har den såkalte Keeling-kurven vist hvordan CO₂-innholdet i atmosfæren øker. Vi har snakket med Ralph Keeling, sønnen til mannen kurven er oppkalt etter.
Kommentar4. mars 2019Forskning og fullskala er avhengige av hverandre for å lykkes med CO₂-håndteringVerden er avhengig av CO₂-håndtering om vi skal nå målene i Paris-avtalen, men vi lykkes ikke om vi ikke satser på både forskning og fullskalaprosjekter samtidig.
Debatt18. februar 2019Utslippene fra skipsfarten er både lavest og høyest på seks årDe offisielle utslippstallene fra norsk skipsfart har betydelige svakheter. Det bør det ryddes opp i før arbeidet med å halvere sektorens utslipp tar til for fullt.
Nyhet5. desember 2018Rekordhøye CO₂-utslipp i 2018Karbonbudsjettet er ute: De globale karbonutslippene økte både i 2017 og 2018. Nye tall fra Global Carbon Budget viser at årets utslipp vil bli høyere enn noensinne.