Nyhet10. juli 2023Hva er en bærekraftig investering? Spørsmål og svar om EUs taksonomiMed detaljerte kriterier for hver bransje vil EU definere om investeringer er bærekraftige og klimavennlige. Hvordan skal dette fungere, og hva blir konsekvensene?
Debatt26. april 2023Etterspurt: Nye finansverktøy for å verdsette en grønnere fremtidHandelshøyskoler må utruste studentene med nye verktøy for å vurdere klimainvesteringer og -risiko. Grønne realopsjoner er en metode for å bake inn fleksibilitet og redusert klimarisiko i investeringsprosjekter, skriver tre BI-forskere.
Debatt10. januar 2023Nå må norsk næringsliv rapportere på naturDen ferske globale naturavtalen setter oss på en ny kurs: Det vil bli obligatorisk for bedrifter å måtte rapportere på hva virksomheten deres betyr for naturen, skriver Anne Karin Sæther og Benedicte Bjerknes.
Kommentar9. januar 2023Klimasatsingen i finansnæringen: Er alt grønnvasking?Trenger standardisering: Markedsføringen av ESG-fond gir uttrykk for miljøambisjoner. Men ofte avslører «den lille skriften» at målet er å sikre aksjonærfortjeneste, skriver Victoria Lavold og Lars Erik Mangset.
Nyhet30. november 2022SEBs sjefsstrateg for bærekraft: – Taksonomien bidrar allerede til omstillingen– Taksonomien er knapt iverksatt og må forbedres mye. Likevel påvirker den allerede prioriteringene i finansverdenen, sier medlem i EUs arbeidsgruppe for bærekraftig finans, Karl-Oskar Olming i SEB i Stockholm.
EU-korrespondenten2. februar 2022EU-kommisjonen står på sitt: Atomkraft og gass blir “grønn”EU-kommisjonen står ved sitt forslag om at gass og atomkraft kan betegnes som bærekraftig i en overgangsperiode. Nå er det opp til Europaparlamentet og medlemslandene å si ja eller nei til forslaget.
Debatt1. desember 2021Bærekraft handler om mer enn bare elbiler på veieneJeg skal gi elbilskeptikerne rett i én ting: En haug med elbiler på veiene løser ikke alle problemer. Bilbransjen må bli mer sirkulær, reparasjon må lønne seg, skriver Ida Hatlebrekke i Møller Mobility Group.
EU-korrespondenten28. oktober 2021EU-kommisjonen kan åpne for at gass merkes som «grønn energi»Energikrisen i EU kan føre til at både gass og atomkraft klassifiseres som «miljømessig bærekraftig» – i alle fall for en periode. Det vil være godt nytt for norsk olje- og gassindustri som sender milliarder av kubikkmeter gass til Europa.
Nyhet12. oktober 2021Grønnvasking av fond: Humpete start for EUs nye reglerHvilke aksjefond er bærekraftige? Nye EU-regler kritiseres for å være uklare og halvferdige, men bransjefolk tror på bedring på sikt: Både selskaper og fond kan vente seg mer detaljerte krav.
Podkast15. september 2021– Næringslivet må ha minst like ambisiøse klimamål som NorgePODKAST: – Selskaper som ønsker å operere innenfor målene i Parisavtalen kan ikke ha mindre ambisiøse mål enn netto null utslipp i 2050, sier Hanne Løvstad, leder for bærekraft og klimarisiko i PwC.
Kommentar5. juli 2021Fra grønnvasking til netto null-mål som betyr noeEr bedrifters «netto null»-mål uttrykk for at næringslivet bretter opp ermene for å bidra til klimamålet? Eller er det bare en ny måte å grønnvaske på? Selv om mange selskaper setter slike mål, er de ikke alltid så ambisiøse som de ser ut til.
Kommentar22. juni 2021Bedrifters bærekraftsarbeid: Best i klassen er ikke bra nokEt godt, forskningsbasert grunnlag for arbeidet med bærekraft er viktig for å forstå risiko, og for at norsk næringsliv «treffer» med sine løsninger og produkter i omstillingen til bærekraft.
Kommentar14. juni 2021Nye EU-regler: Nå skal kundenes bærekraftpreferanser kartleggesNytt krav til finansansatte: Nå må de kartlegge kundenes preferanser innen bærekraft i forbindelse med blant annet rådgivning om investeringer. Endringen er del av en tiltakspakke fra EU-kommisjonen som skal bidra til økt flyt av kapital til bærekraftige investeringer.
Nyhet11. juni 2021Svært få ansatte i finans synes de kan nok til å ta opp klimarisiko og bærekraft med kunderBare 16 prosent av ansatte i finans opplever at de har god nok kompetanse til å snakke med kunder om klimarisiko og bærekraft. Men hele 60 prosent er motivert til å jobbe mer med temaene, viser Finansforbundets nye kartlegging.
Nyhet9. juni 2021Investor: – Markedet for kjøp og salg av eierandeler i oljeservice er borte– Vi har nok sett den siste private equity-transaksjonen innen oljeservice, sier Pål Stampe i Altor Equity Partners. Han er overrasket over kraften i omstillingen og hvor fort investorer har forlatt oljeservicenæringen.
Podkast22. april 2021Grønn IT: Langt mer enn å redusere Netflix-brukenPodkast: Norske bedrifter bør som et minimum benytte datasentre som bruker grønn strøm, mener bærekraftsansvarlig i ATEA, Elisabeth Nissen Eide.
Europas grønne skifte21. april 2021EU lovfester 2030-mål og klimanøytralitet innen 2050Parlamentet og rådet i EU er enige om den nye klimaloven og 2030-målet. Samtidig er taksonomien for bærekraftige investeringer vedtatt, men regler for gass, kjernekraft og landbruk utsettes.
Europas grønne skifte14. april 2021– Risikerer å svekke troverdigheten til grønne finansreglerKonfliktene tårner seg opp rundt EUs taksonomi for bærekraftige investeringer kort før de endelige reglene skal fastsettes. Også om: EUs karbontoll og tysk trussel mot gjenreisingsplan.
Nyhet19. mars 2021– EUs taksonomi bra for forbrukerne og klimaetEUs nye finansregelverk vil føre til at flere forbrukere investerer i grønne og bærekraftige fond, mener Jorge Jensen i Forbrukerrådet. Reglene kan også forebygge grønnvasking.
Kommentar15. mars 2021En ode til taksonomienEUs taksonomi er et imponerende godt forsøk på å skape en definisjon av bærekraft. Det er koblingen mellom forskning og klimamålene som er taksonomiens anker og som gjør klassifiseringssystemet genialt.
Podkast26. januar 2021– Norge må våge å stake ut sin egen kursPodkast: Teknolog og investor Silvija Seres mener det er to områder hvor Norge kan samle kreftene og satse hardt.
Ekspertintervju11. januar 2021Ekspertintervjuet: Bærekraft er bra for bunnlinjenMen selv om det er både lønnsomt og etisk det eneste forsvarlige, går implementeringen tregt, sier NHH-professor Magne Supphellen.
Podkast7. januar 2021– Bare på de fem årene siden Paris-avtalen, har det vært en stor endringPodkast: Hvordan kan klimaforsker Tore Furevik være forsiktig optimist når klimaendringene stadig øker?
Ekspertintervju4. januar 2021Ekspertintervjuet: Vil belønne klimavennlig adferdSnart vil innbyggere i Gdansk i Polen få kompensasjon for å treffe bærekraftige valg. Det har forskere fra Norge og Polen fått i stand. Ari Tarigan fra Universitetet i Stavanger forklarer.
Podkast10. desember 2020Slik jobber bedriftene for å bli klimanøytralePodkast: Elektrifisering, kvotekjøp, skogplanting og lagring av andre sine utslipp, er noe av det som tas i bruk. Hva er reelle tiltak og hva er grønnvasking?
Podkast1. desember 2020– Vi må røskes litt opp, for lite av det vi gjør i dag er bærekraftig nokPodkast: Hvordan man forholder seg til EUs nye kriterier for bærekraft må bli en del av norske bedrifters strategiarbeid, mener Heidi Finskas fra KLP og Hanne Løvstad fra PWC.
Ekspertintervju23. november 2020Ekspertintervjuet: E-fuel krever drahjelp for å bli lønnsomtKan man produsere drivstoff av fanget karbon bærekraftig, er det et spennende alternativ, mener Hans-Aksel Haugen.
Ekspertintervju25. juni 2020Ekspertintervjuet: Vi trenger flere havvindprosjekter nåSkal vi akselerere omstillingen, må det komme flere konkrete prosjekter raskt. Det krever tydelige ambisjoner og målrettet satsing på havvind fra staten. Akkurat som da vi bygget olje- og gassnæringen, sier Jens Hanson.
Debatt10. juni 2020Ny rapport viser begynnende grønn utlånstrendFlere banker og andre långivere tilbyr nå lavere rente på utlån til klimavennlige prosjekter og selskaper.
Ekspertintervju20. mai 2020Ekspertintervjuet: Vi trenger et mer bærekraftig næringslivStaten bør gripe sjansen til å gjøre raske endringer i lovverket for å sikre et mer bærekraftig næringsliv etter koronakrisen, mener jusprofessor Beate Sjåfjell.
Kommentar14. mai 2020Hva er klimavennlige investeringer? Slik vil EUs nye system endre finansbransjenEUs nye system for å klassifisere bærekraftig økonomisk aktivitet vil revolusjonere hvordan utslipp og karbonfotavtrykk måles. For første gang blir det mulig for finansbransjen å systematisk vurdere om investeringer er i tråd med Paris-avtalen.
Kommentar12. november 2019Grøn omstilling: Vi bør lære av vår industrihistorieKorleis skal vi møte reduksjonen i oljeaktiviteten på ein slik måte at vi kjem styrka ut som industrinasjon? Vi bør ha lært av vår nære industrihistorie at det er dårleg industripolitikk å vente for lenge.
Klimatv.no24. juni 2019Næringslivets klimakonferanseRegjeringens konferanse om klimaomstilling og norsk næringsliv. Med bl.a. Thina Saltvedt, Idar Kreutzer, Hanne Thornam, Kikki Kleiven, Erna Solberg, Ola Elvestuen.
Kommentar13. februar 2019Handle lokalt og selje globalt!Det er på høg tid for Noreg å jakte på grøne moglegheiter i internasjonale marknader – med ambisiøse mål for eksport av nye produkt og tenester.
Nyhet27. desember 2018Jakter på små og store utslippskuttGod rapportering av egne klimagassutslipp er sentralt ved flere sider av arbeidet med klimarisiko. 36 av de 55 selskapene i Klimastiftelsens kartlegging lager årlig klimaregnskap, mens 45 selskaper har redusert egne utslipp siste år.
Debatt3. september 2018Politikerne er handlingslammet. Kan fondskapitalen redde kloden?Det er ikke nok å trekke investeringer ut av oljeaksjer og det vi trenger mindre av. Impact-investorer – eller “bærekraftsinvesteringer” – kan sørge for at fondskapitalen går til prosjekter og bedrifter som vi trenger mer av.
Klimatv.no19. juni 2018Klima-tv fra GK-frokost: Bør kapitalistene få betalt for å redde kloden?Onsdag 20. juni sendte Klima-tv fra Geelmuyden Kieses frokostmøte om bedrifters samfunnsansvar og bærekraftig økonomisk politikk. Innledere: Oljefondets Carine Smith Ihenacho og Greenpeace-leder Truls Gulowsen. Se opptaket her.
Klimatv.no15. mai 2018#Klimafrokost: – Kan privat sektor gjøre en effektiv klimainnsats?Tirsdag 15. mai arrangerte Norsk klimastiftelse og Business for Peace-stiftelsen (BfP) #Klimafrokost med Christiana Figueres som hovedinnleder og med tema: Kan privat sektor gjøre en effektiv klimainnsats? Se opptak av møtet her.
Kommentar16. april 2018Kan vi stole på næringslivets klimalederskap?Det er nødvendig med tillit mellom aktørene for å oppnå effektiv innsats mot klimaendringer. Årets Business for Peace-konferanse setter søkelys på hvordan tillit kan bygges – mellom land og mellom næringsliv og politikk.
Nyhet5. april 2018#Klimarisiko: – Mer bærekraft og mindre klimarisiko er et konkurransefortrinn, sier Nanna Ringstad– Produktene vi må bruke mindre av fremover kan fort bli stranded assets – dette bør ansatte i finansnæringen ha kunnskap om og orientere kundene om, sier Nanna Ringstad, spesialrådgiver for samfunnsansvar og næringspolitikk i Finansforbundet.
Kommentar7. desember 2017Sammen for bedre klimaVeien til et bedre klima starter i arbeidslivet, og vi som jobber der har ansvar for å finne de gode løsningene sammen.
Nyhet5. april 2017Slik håndterer Storebrand klimarisiko– Alle storinvestorer gjør finansielle vurderinger av cashflows før de investerer. For oss er det like naturlig å også vurdere samfunnsrisiko og klimarisiko, sier Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand.
29. desember 2016Forskning og næringsliv for en bærekraftig verdenFNs bærekraftmål beskriver store samfunnsutfordringer som påvirker klimapolitikk, forskning og næringsliv i alle verdens land. Hvis vi skal nå målene innen 2030, må forskningen skape mer enn ny og bedre teknologi. Vi må også gjøre folk og næringsliv i stand til å ta de riktige valgene.
Kommentar7. november 2016Samfunnsutfordringer driver innovasjon i næringslivetSkal vi klare å nå FNs bærekraftsmål, må alle øke innsatsen og dra i samme retning. Dette gjelder også næringslivet. Både oppgaven og oppsiden er formidabel, men foreløpig ligger vi dessverre bak skjema, skriver toppsjefene i Hydro, DNV GL og Cermaq.
Kommentar2. september 2016Hva ville Jens Evensen gjort?Jens Evensen, oljeeventyrets far, tenkte langt frem. Han var opptatt av omstilling, ressursforvaltning og fremtidige muligheter. Ville han åpnet for oljeboring i Lofoten?
Kommentar18. juli 2016Bedrifter kan kutte utslipp i egen driftBedrifter og offentlige virksomheter kan oppnå store besparelser og lavere utslipp ved å bli mer bevisst på sin egen drift. Men når det kommer til ny teknologi, er det viktig at noen går foran.
Nyhet11. juli 2016Forankring på toppen avgjørendeKnut Aaland har ansvaret for Askos klimaarbeid. Her er hans oppskrift på hva som må gjøres når et selskap vil skjerpe klimaprofilen og kutte utslipp.
Kommentar6. juli 2016Frå seminar til grøn industriEi grøn reindustrialisering av Norge krev leiarskap og ein aktiv stat.
Kommentar28. juni 2016Aktivt skogbruk er bedre for klimaet enn skogvernAktiv bruk av skogen for å binde karbon i produkter som erstatter fossilt materiale, er bedre enn å verne skog for å lage et karbonlager.
Nyhet21. juni 2016Kan det bli lønnsomt og effektivt å produsere avansert biodrivstoff i stor skala i Norge?Veien fram til en norsk biodrivstoffindustri er langt fra noen rett og oversiktlig riksvei. Turen går via tekniske hindringer, kapitaltørke og bærekraftbekymringer. Vil Stortingets påtrykk hjelpe?
Klimatv.no2. mai 2016Seminar: Solenergi, bærekraft og det grønne skiftetOpptak av frokostmøte tirsdag 3. mai med klimaminister Vidar Helgesen og Raymond Carlsen, Terje Osmundsen og Roar Haugland fra Scatec Solar.
Kommentar27. januar 2016KLP fra kull til fornybarUttrekk fra kullselskaper har redusert KLPs karbonavtrykk. Samtidig har investeringer i fornybar energi i utviklingsland gått etter planen – med høyere risiko og høyere avkastningskrav.
Kommentar19. januar 2016Europa vil bli sirkulærEUs pakke om sirkulær økonomi vil påvirke store deler av norsk næringsliv og norske husholdninger.
Kommentar28. november 2015Kundene våre skal slippe å jakteNisjefond er ikke nok. Vi har størst tro på forandring når vi flytter all vår kapital i en mer bærekraftig retning, skriver Philip Ripman, senioranalytiker for bærekraftige investeringer i Storebrand.
Kommentar26. november 2015På jakt etter bærekraftige fondDet er verken lett eller billig å finne investeringsmuligheter som unngår kull og tjæresand.
Kommentar26. februar 2015Det grøne «Drømmeløftet»Noreg treng ein grøn visjon og ein konkret plan for omstilling.
Kommentar21. juni 2012Kan et stykke papir bli bærekraftig business?Næringslivet må stimuleres hvis Rio+20 skal bidra til en bedre verden. 14 nordiske selskaper lanserer tre forslag for å gjøre privat sektor til sentral aktør for en bærekraftig utvikling.
Debatt25. april 2012Fra “verstinger” til globale ledereUnilever, Nestle og Walmart er blant de beste på bærekraft.