Disse tre selskapene kan vinne SPIR-prisen 2023

Årets SPIR-vinner blir enten Birdsview, Glocal Green eller Invertapro. Vinner kåres fredag 17. mars under klimafestivalen Varmere Våtere Villere i Bergen.

SPIR er en grønn innovasjonspris som skal løfte frem gründere og oppstartsbedrifter i Norge som er en del av løsningen på klimakrisen. Her er årets finalister:

Finalist 1: Birdsview

Birdsview-teamet: F.v. Ole Håkon Ødegaard, Simen Husøy, Sondre Nærland, Max Moeschinger (på huk), Johan Besse Stamnes, Olav Skogen, Dinosshan Thiagarajah (liggende) og Endre Dåvøy.

Birdsview er et ungt norsk teknologiselskap med ambisjon om å endre måten vi bevarer kritisk infrastruktur for en mer bærekraftig, sikker og grønn fremtid på. Teknologien de har utviklet, kombinerer konvensjonell radarteknologi med en avansert software som gjør det mulig å vurdere tilstanden til kritisk infrastruktur på en effektiv og presis måte, for eksempel om strømstolper er råtne på innsiden.

Les mer om Birdsview: Skal maksimere levetiden for eksisterende infrastruktur

Finalist 2: Glocal Green

Gjengen bak Glocal Green: F.V.: Dag Nikolai Ryste (adm. dir.), Johannes Håskjold (gründer) og Kristian E. Vik (Chief Green Officer). Foto: Glocal Green

Glocal Green er et oppstartselskap som jobber med etablering av Norges første fabrikk for produksjon av bio-e-metanol, også omtalt som grønn metanol. Som for hydrogen og ammoniakk kommer også metanol i ulike farger – avhengig av innsatsfaktorene. Metanol inneholder karbon og hydrogen. I Glocal Green skal de hente karbonet fra biologiske restråstoffer og avfall fra blant annet skog, landbruk og havbruk. I tillegg ønsker de å bruke hydrogen produsert ved hjelp av fornybar energi.

Les mer om Glocal Green: Skal kutte utslipp fra skipsfart og industri med grønn metanol

Finalist 3: Invertapro

Deler av Invertapro-teamet: Bak f.v.: Siv Gangdal, Trude Tronerud Andersen, Andrea Amoroso og Kenneth Fjellanger. Foran f.v.: Giuseppe Russo, Tore Iguset Styve, Alexander Solstad Ringheim og Åsne Nordbustad Tvedt.

Invertapro er et insektselskap som ble etablert i 2016 – den gang med 5 000 larver. Nå har de cirka en million larver som de fôrer med matavfall, som i dag kommer fra næringsmiddelindustrien. Etter cirka åtte uker med fôring blir larvene tørket og solgt som høyverdig proteinkilde til dyrefôr – til både fisk, fjærfe og kjæledyr. Larvelort nyttes til å produsere gjødsel til landbruket, så ingenting blir til overs fra produksjonen. 

Les mer: Larver fra Voss kan erstatte soya fra Brasil

Finalen finner sted under klimafestivalen Varmere Våtere Villere

Hvem av disse tre som vinner SPIR-prisen 2023, blir avgjort på finalen, som i år er lagt til klimafestivalen Varmere Våtere Villere, fredag 17. mars i Bergen.

Her vil alle de tre finalistene få mulighet til å presentere seg for publikum og svare på spørsmål fra juryen og salen.

Vinner får faglig kompetanse til en verdi av 200 000 kroner og en pengepremie på 50 000 kroner.

Det er Eviny, PWC, Bergen Næringsråd og Energi og Klima som står bak SPIR-prisen.