– Slipp Statkraft fri

Podkast: Det offentlige eierskapet i norsk kraftbransje kan gjøre det vanskelig å få en fornybar «supermajor», mener Ivar Slengesol og Jørgen Gudmundsson.

«The new energy giants are renewable companies», skrev Bloomberg denne uken om Enel, NextEra Energy, Ørsted og Iberdrola. Hvilke forutsetninger trengs for at norske selskap blir blant de virkelig store aktørene? Både Ivar Slengesol fra Eksportkreditt og Jørgen Gudmundsson fra Sbanken peker på det offentlige eierskapet av norsk kraftbransje.

– Skal du ha vekst og ta risiko, så er ikke staten den beste eieren. En vekstmotor som Statkraft trengs å slippes fri i mine øyne, sier Jørgen Gudmundsson om selskapet som er heleid av den norske stat. Tidligere i høst uttalte konsernsjef Christian Rynning-Tønnessen at Statkrafts vekstmulighetene kun var begrenset av tilgang på kapital.

Som eksempel på uheldige sider ved offentlig eierskap, trekker Ivar Slengesol frem en situasjonen fra 2015. Da trakk partene i budsjettforliket på borgerlig side tilbake fem milliarder kroner som var lovet Statkraft for ytterligere satsing. Det førte til at selskapet ikke ville investere i nye havvindprosjekter. – Akkurat på dette tidspunktet begynte havvind å ta av som vekstbransje, så der tapte Statkraft og i forlengelsen norske skattebetalere, sier Slengesol.

Jørgen Gudmundsson, Chief Risk Officer i Sbanken (fra v.) og Ivar Slengesol, direktør for strategi og forretningsutvikling i Eksportkreditt. Foto: Sbanken/Eksportkreditt

Hør mer om:

  • De fire selskapene som ifølge Bloomberg er globale «supermajors» i fornybarsektoren
  • Tidligere børsraketter og hvor lenge dagens tetsjikt vil lede an
  • I hvor stor grad børsrekorder gir en reell indikasjon på et selskaps verdi
  • Hvorfor både offentlig og privat sektor i enda større grad må finne sin indre kremmer og blir dansk og hollandsk i stilen.

Ukens anbefalinger

Jørgen Gudmundsson: Jeg vil anbefale Transcendence Group sitt webinar om sustainable finance.

Ivar Slengesol: I strømmen av gode analyser vil jeg trekke frem DNV-GL sin siste rapport om flytende havvind. Med 19 sider er det også en god introduksjon til dem som vil lese seg opp.

Martin Larsen Hirth: Nettstedet CarbonBrief har foretatt en grundig analyse av hydrogen. Hvorfor snakker alle om det? Hva vil det koste? Hvem er foregangsland og hvordan vil det bidra til å nå klimamålene. 

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima.

Det gjør du enten i iTunes, Google Podcast, PocketCast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.