Slik skal Norfund re-investere pengene fra salget av SN Power

Podkast: Norfund-sjef Tellef Thorleifsson og hans kollegaer er allerede i gang med å finne nye prosjekter innen fornybar energi i utviklingsland.

Etter fjorårets salg av SN Power til Scatec, har statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utlandet – Norfund – akkurat nå en velfylt lommebok. Til sammen er ca 10 milliarder kroner tilgjengelig for re-investering i nye prosjekt.

Men administrerende direktør Tellef Thorleifsson er opptatt av at midlene raskt skal settes i arbeid. – Vi er allerede i forhandlinger om nye, store utbygginger, sier han i podkasten Energi og Klima.

Skiller seg fra bistand

Han sier midlene som nå er tilgjengelig, er et resultat av at fondets strategi fungerer.

– Grunnen til at vi kan investere mer enn hva vi får tilført, er at vi resirkulerer kapital. Vi selger oss ut av virksomheter vi har eid en stund, og vi har hatt gevinster som gjør at vi får mer å reinvestere. Det er en modell som skiller seg fra tradisjonell bistand ved at vi styrker privat sektor, men på en slik måte at vi kan bruke pengene mange ganger.

Hør resten av samtalen med journalist Martin Larsen Hirth og Ivar Slengesol, direktør for strategi og forretningsutvikling i Eksportkreditt om blant annet:

  • hvorfor fondet solgte til akkurat Scatec?
  • hvilke typer prosjekt de ser etter for å re-investere gevinsten fra SN Power-salget?
  • hva som ligger bak det litt hårete utsagnet om at Norfund «investerer der ingen andre tør»?
  • potensialet for sterkere samhandling mellom norske aktører innen fornybar energi i utviklingsland?

Ukens anbefalinger

Tellef Thorleifsson (t.v) og Ivar Slengesol. Foto: Norfund / Eksportkreditt

Tellef Thorleifsson: Jeg vil trekke frem prisfallet innen solenergi. Senest forrige uke var det ny prisrekord i Saudi-Arabia, hvor vinnerbudet var 0,01 dollarcent per kWh.

Ivar Slengesol: Rapporten «Unlocking Private Climate Finance in Emerging Markets» fra The Climate Finance Leadership Initiative, hvor Norfund er deltaker. Den gir en god beskrivelse av utviklingen innen grønne investeringer i utviklingsland.

Martin Larsen Hirth: EU har satt som mål å få 40 GW elektrolysekapasitet innen 2030. Nå har Thema Consulting laget en nyttig oversikt som viser hvor langt unna mål man er, fordelt på hvilke land prosjektene planlegges i.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcast, PocketCast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.