– Skal Sverige være et foregangsland på klima, må vi raske på!

– Jeg kan ikke se at de fire partiene som nå er i regjeringsforhandlinger har politikk som er i nærheten av det som trengs for å nå klimamålene. Snarere tvert imot, sier Mattias Goldmann.

--:--
--:--

Torsdag 15. september leverte Sveriges statsminister Magdalena Andersson fra Socialdemokraterna sin avskjedssøknad.
Ulf Kristersson fra Moderaterna er i gang med regjeringsforhandlinger med de øvrige tre partiene som utgjør høyre-siden i svensk politikk: Kristdemokraterna, Liberalerna og Sverigedemokraterna.

– Alle partiene bortsett fra Sverigedemokraterna støtter Sveriges mål om netto null utslipp innen 2045. Men politikken fra disse fire partiene på høyre side er ikke i nærheten av hva som trengs. Snarere tvert imot. Det eneste området hvor høyre-partiene er mer ambisiøse enn venstre-partiene er på karbonfangst og -lagring (CCS) og karbonfangst og -bruk (CCU), sier Goldmann.

Mattias Goldmann

Goldmann er grunnlegger av 2030-sekretariatet, en organisasjon som jobber for at Sverige skal nå målet om 70 prosent redusert klimapåvirkning fra transportsektoren innen 2030. I 2016 ble han også utnevnt til den mektigste innen bærekraft i Sverige.

I denne podkastepisoden snakker podkastvert Kirsten Å. Øystese med Mattias Goldmann om:

– Hvorfor ikke klimasaken fikk større plass i den svenske valgkampen?

– Hva betyr et regjeringsskifte for svensk energi- og klimapolitikk?

– Hva er de fire partiene på høyre side i svensk politikk enige om innen klima- og energifeltet og hva er de uenige om?

– Vil valgresultatet gi en ny vekst for kjernekraft?

– Hva kreves nå av politikk for at Sverige skal nå egne klimamål?

– Hvem ligger best an til å få ansvar for klimapolitikken i en ny regjering?

– Er det et reelt alternativ at Ulf Kristersson søker å samarbeide med Magdalena Andersson i stedet for Sverigedemokraterna?

– Og når tror Goldmann at Sverige vil ha en ny regjering på plass?

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcasts, PocketCast, Spotify, Podme eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.