– Når naturen ikke har en pris i kroner og øre, blir verdien ofte satt til null

Podkast: Økologien må inn i økonomien, mener Kristin Magnussen, partner i Menon Economics, om inngrep i naturen.

Kristin Magnussen har en doktorgrad i miljø- og ressursøkonomi fra NMBU og har jobbet i 30 år med forvaltning, forskning og utredning innen ressursforvaltning, miljø- og samfunnsøkonomiske analyser.
– Mange har vært skeptiske til å sette en prislapp på naturen. Men slik jeg ser det, kan vi – ved å sette en pris på naturen – få verdien med i de samfunnsøkonomiske analysene, før vi treffer en beslutning om vi for eksempel skal bygge nye veier eller nye vindkraftanlegg, sier Magnussen.

Hør hele samtalen som podkast

I samtalen mellom Magnussen, prosjektleder i Norsk Klimastiftelse, Kirsten Øystese og journalist i Energi og Klima, Martin Hirth, kan du høre mer om:

  • hvordan natur verdsettes i samfunnsøkonomiske analyser i dag, og hvilke fordeler og ulemper det har?
  • hvordan slike vurderinger gjøres i andre land?
  • hva som gjør det vanskelig å sette en tallfestet pris på natur?
  • hvordan og hvorfor synet på naturens verdi har endret seg de siste årene?
  • hvorvidt en egen naturavgift kan innføres for inngrep i natur?
  • hva Magnussen ville endret i verdsetting av naturen om hun fikk bestemme selv?

Ukens anbefalinger:

Kristin Magnussen: Rapporten «The Economics of Biodiversity» av professor Sir Partha Dasgupta. Den kommer både i full utgave på over 600 sider og en godt overkommelig forkortet versjon.

Kirsten Øystese (t.v.) og Kristin Magnussen.
Foto: Norsk Klimastiftelse / Menon

Kirsten Øystese: Boken «På naturens skuldre» av Anne Sverdrup-Thygeson. 60 små fascinerende og godt fortalte historier om hvor imponerende, kompleks og rar naturen er.

Martin Larsen Hirth: Climate Action Tracker har gitt ut en ny analyse etter klimatoppmøtet i USA i slutten av april som viser hvor langt unna man er å begrense temperaturstigningen til 1,5 grader i 2100.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis!

Det gjør du enten i iTunes, Google Podcast, PocketCast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.