Seks episoder du bør lytte til i påsken

Elektrifisering, børsnoterte batterifabrikker, livsløpsanalyser eller vindkraftopprør? Energi og Klimas podkast har noe for alle.

Minst en gang i uken kommer Energi og Klima med en fersk podkast – som du kan abonnere på helt gratis i din foretrukne podkastavspiller (se lenker i bunnen av artikkelen).

Her er noen av våre favorittepisoder til nå i 2021.

1) Den store elektrifiseringsdebatten

Hvem som trenger mer kraft, hvor mye som er tilgjengelig, hvordan kraften skal brukes og hvilke konsekvenser det får, har vært den store energidebatten denne vinteren. I Energi og Klima har vi hatt besøk av flere personer som sitter tett på diskusjonen.

Først ut var Hildegunn T. Blindheim, direktør for klima og miljø i Norsk Olje og Gass, som mente elektrifisering av sokkelen var nødvendig for å nå Norges klimamål i 2030. Litt mer tvilende var NVE-sjef Kjetil Lund som påpekte at kombinasjonen av få store prosjekt for ny kraftproduksjon, kombinert med forventet vekst i kraftbehov, gjør at Norge står foran noen veivalg. For mange vil ha kraft – bare i Herøya industripark hos Sverre Gotaas er det ønske om 1000 MW.

2) – Kjøp av klimakvoter gir ikke bedre resultat i livsløpsanalyser

Hva skal til for å måle utslipp fra vugge til grav? Forskningssjef Hanne Lerche Raadal ved NORSUS gjestet podkasten for å forklare hvorfor det blir stadig viktigere.

3) Han mener spesielt en årsak var utløsende for vindkraftopprøret

Da Anders Totland innså at han ikke skjønte hvorfor stadig flere protesterte mot vindkraft, bestemte han seg for å gå grundig til verks. Det resulterte i boken «Vindmøllekampen – Historia om eit folkeopprør».

4) Allerede neste år skal de første battericellene fra
Freyr være klare

I slutten av januar ble det kjent at Freyr, som planlegger fabrikk i Mo i Rana, skulle bli børsnotert i New York og samtidig sikret seg 7,3 milliarder kroner i finansiering. Vi snakket med konsernsjef Tom Jensen om den store begivenheten og planene fremover.

5) Nysnø – hva er status to og et halvt år etter starten?

– Vi har vært med på å starte mobiliseringen av grønn kapital, sa administrerende direktør i det statlige investeringsfondet Nysnø, Siri Kalvig, da hun oppsummerte fondets første leveår.

6) Hva skjer i verdens største utslippsland?

I mars la Kina frem sin nye femårsplan – den fjortende i rekken – hvor klima- og energipolitikken fikk stor plass. En av Norges fremste kina-eksperter, seniorforsker Gørild Heggelund fra Fridthjof Nansens institutt, er blant dem som tviler på at Kina vil forsterke sitt klimamål før FNs klimatoppmøte i Glasgow i november.

Abonner på Energi og Klima som podkast

Selv om du alltid vil finne siste episode her på nettsiden, er det enkleste for deg å abonnere på Energi og Klima. Helt gratis! Det gjør du enten i iTunes, Google Podcast, PocketCast, Spotify eller Podbean. Da finner nye episoder automatisk veien til ditt øre.