Om nordmann med klimautfordring til amerikanere og amerikaner med klimaoppfordring til nordmenn - Energi og Klima

Om nordmann med klimautfordring til amerikanere og amerikaner med klimaoppfordring til nordmenn

Ukas utvalgte nyhetssaker har alle en link til USA. Les også om oljeselskapet på solshopping, USAs fornybarrekord og sjarmoffensiven «gratis fyll med sol» i San Francisco.  

Denne artikkelen er over 2 år gammel.

Hver fredag kl. 11 omtaler vi fem nyhetssaker vi har merket oss spesielt den siste uken. Jobben går på rundgang i redaksjonen.

Her er mine utvalgte:

BILL MCKIBBEN VIL GJØRE OLJEFONDET FOSSILFRITT: USAs verdenskjente miljø- og klimaaktivist, Bill McKibben, har kastet øynene på Norge og verdens største pengebinge, Oljefondet. McKibben, som også er forfatter og journalist, er en av opphavsmennene til den verdensomspennende grasrotbevegelsen 350.org. En kampsak for McKibben & co er å få verdens store investeringsfond til å selge seg ut av fossil energi, under paraplynavnet «gofossilfree». Nå har McKibben og co pekt ut det norske Oljefondet. Våre politiske topper vil helt sikkert merke seg kampanjen med overskriften: Dear Norway: Please divest! Kampanjen støttes i Norge av Fremtiden i Våre Hender, Greenpeace og WWF.

ELDAR SÆTRES VOKSENOPPLÆRING I HOUSTON: Statoils konsernsjef, Eldar Sætre, har denne uken vært i USA og «utfordret oljeeliten på den store oljekonferansen i Houston», som DN skriver. Sætre har drevet voksenopplæring overfor amerikanske oljedirektører som nødig tror på menneskeskapte klimaendringer og langt ifra ser behovet for å ta konsekvensene av klimatrusselen. Budskapet i Sætres tale, som du i sin helhet kan lese på få minutter her, er at det som trengs nå er en pris på CO2-utslipp og at oljenæringen må bidra til å finne løsninger hvis den skal beholde legitimiteten i samfunnet. Redaktør i energiogklima.no, Anders Bjartnes, har analysert talen. Han viser at Sætre glemte å nevne følgende: svikten i etterspørselen etter olje og gass som kommer som et resultat av en vellykket klimapolitikk. Det er oljeselskapenes virkelig store klimatrussel.

HELLER SOL ENN SKIFER I USA: Når sjefen i Frankrikes største olje- og gasselskap, Total, nå leter etter investeringsmuligheter i USA, vender han ryggen til fossil energi og kaster øynene på solindustrien. Patrick Pouyanne deltok på samme oljekonferanse som kollega Eldar Sætre og benyttet anledningen til å framsnakke solenergi. Pouyanne mener USA er et land der du kan tjene penger på å investere i solenergi. Franske Total er et av verdens største oljeselskap og var tidlig ute med å posisjonere seg i solenergien, i 2011 kjøpte selskapet 66 prosent av aksjene i børsnoterte SunPower.

GRØNT SKIFTE I USA: Tallene for ny installering av energiproduksjon i februar i USA kom nettopp. De viser at 98 prosent av all nyinstallert energi i USA i februar i år var fornybar energi. Mesteparten av dette var solenergi. Så når Total-sjefen leter etter investeringsmuligheter innen sol i USA, skulle han ha plenty å velge mellom.

«GRATIS FYLL MED SOL»: Sistesaken er også en gladsak fra USA som på sitt vis kan fortelle noe om  hvorfor utskiftingen av fossilbiler til elbiler kan komme til å skyte fart i tiden fremover. Nettstedet Cleantechnica meldte denne uken at tre gratis solcelledrevne ladestasjoner for elektriske biler kommer til San Francisco i 2015. Ved å vise i praksis at solenergi er gratis i det øyeblikket du har bekostet og installert solcellepanelene, vil organisasjonen «11th Hour Project» bidra til å åpne amerikanernes øyne for at det å fylle elektrisitet på tanken på en og samme tid kan være kostnadseffektivt og en effektiv klimaløsning. Slikt trengs i USA, der om lag halvparten av elektrisitetsproduksjonen er basert på CO2-verstingen kull.

(Fem på fredag utgår neste uke (1. mai). Spalten er tilbake 8. mai).

Bli abonnent!

Kommentarfeltet er stengt.