Ny, britisk klimaplan: Skal nå null i 2050

Storbritannias klimaråd anbefaler å gå for nullutslipp i 2050, dagen etter at det britiske parlamentet erklærte klimakrise i landet. Les også om kull-nedgang i Europa og USA og australsk protest mot Equinor.

Hver uke plukker redaksjonen ut fem aktuelle saker fra internasjonale medier og nettsteder. Dette er mine utvalgte:

Nullutslipp i 2050

Torsdag kom en ny rapport fra Storbritannias klimaråd, the Committee on Climate Change (CCC), bestilt av de britiske, skotske og walisiske regjeringer i etterkant av Paris-avtalen og halvannengrads-rapporten fra IPCC. Her foreslår CCC utslippsmål på netto null i 2050 for Storbritannia, netto null i 2045 for Skottland og 95 prosent kutt (fra 1990) i 2050 for Wales. CCC påpeker at grunnlaget er på plass og at kostnaden for omstillingen er overkommelig – men at tiltakene må trappes opp betydelig. Nøkkelen her er kombinasjonen av elektrifisering og fornybar energi, men rapporten nevner også flere andre løsninger, blant annet sunnere matvaner og satsning på hydrogen. Vi har hørt mye om netto null-mål i det siste, så hva er egentlig så ambisiøst med dette forslaget? Anbefalingen fra CCC spesifiserer at målet kan lovfestes som 100 prosent reduksjon av klimagasser sammenlignet med 1990 – og dette skal dekke alle sektorer, inkludert internasjonal luftfart og shipping.

Det forventes at forslaget vil bli vedtatt, skriver Financial Times.

Udramatisk nedgang for Ørsted

E24 melder om nedgang for danske Ørsted – men hvor dramatisk er det egentlig? Selv sier Ørsted at resultatet er i tråd med forventningene. Ørsteds driftsresultat falt med 7 prosent sammenlignet med første kvartal i 2018. Nedgangen er ikke på grunn av fornybarsatsingen, men heller lavere gassinntekter og at de i 2018 fikk inn et større engangsbeløp. Faktisk har deres produserende vindmølleparker på land og til havs sett en inntektsøkning på 13 prosent. 

I 2017 gikk de bort fra navnet og profilen DONG, Dansk Olie og Naturgas, ved å bli Ørsted, og strategisk gå fra fossilt til fornybart. Selskapet arbeider med en egen grønn omstilling og har som mål å produsere 99 prosent fornybar energi innen 2025. Per 2018 var dette tallet på 75 prosent. Samtidig skal CO₂-intensiteten reduseres med 98 prosent fra 2006-nivå innen 2025 – og her er tallet foreløpig på 72 prosent.

Og mer vind i seilene skal selskapet få: Dagen før kvartalsrapporten traff Ørsted investeringsbeslutning om havvindmølleparken Changhua 1 og 2a i Taiwan, melder Recharge. Vindmølleparken får en kapasitet på 900 MW – nok til å forsyne én million husstander i Taiwan med strøm.

Tysk kraftselskap dropper kull

Det tyske kraftselskapet RWE har annonsert at de stopper investering i nye kullkraftverk, samtidig som de kansellerer kullkraftverksprosjektet BOAplus, melder Clean Energy Wire. «In the future, RWE will focus on electricity generation from renewable energy sources. Consequently, the company will no longer invest in new coal-fired power stations,» står det i selskapets pressemelding. Her melder selskapet også at de har redusert sine utslipp med 34 prosent siden 2012.

RWE er ikke alene: Det franske kraftselskapet Engie vil samtidig selge fire kullkraftverk i Tyskland og Nederland. Dette er en del av selskapets strategi for å satse på fornybar energi.

Surfer mot Equinor

Equinor har, som Ørsted, fjernet oljen fra navnet – men ikke fra virksomheten. Nå vil selskapet bore i noe av Australias helligste: Australbukta, The Great Australian Bight. Det omstridte prosjektet har fått mye omtale internasjonalt, og søndag møttes surfere til demonstrasjon på Bondi Beach, skriver The New York Times. Her gjennomførte de et rituale kalt «paddle out». Vanligvis brukes dette for å minnes en avdødd surfer. Men søndag ble det brukt for å markere motstand mot Equinor og deres planer om å bore langs den australske kysten. Dette er en av flere protester mot Equinor.

Samtidig går Australia mot valg 18. mai. I valgkampen har mange løftet frem misnøye med regjeringens satsning på klima. I dag er Australias mål å redusere utslippene med 26-28 prosent innen 2030 fra 2005-nivå. Les mer om valget og partienes klimapolitikk i denne saken fra Carbon Brief.

Fornybar passerer kull i USA

For april og mai er det forventet at det for første gang vil produseres mer elektrisitet fra fornybar enn kull i USA, ifølge the Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA). Dette er et tegn på at man nærmer seg et vippepunkt i USAs kraftproduksjonsmiks, skriver IEEFA. Veksten i vind- og solkraft har vært spesielt sterk. Sol produserer nå 48 ganger mer elektrisitet enn for ti år siden. Kullforbruket, på sin side, er på laveste nivå siden 1979.

Bonus-sak

En liten bonussak: The New York Times har laget en super guide om mat og klima: Your Questions About Food and Climate Change, Answered. du for eksempel spise vegansk? Du finner svarene her.