Kinesisk kullstopp kan sluse enorme beløp til fornybar

Over 100 milliarder kroner ekstra til fornybar årlig hvis Kina omdirigerer pengestrømmen. Også om: Australsk gigaeksport av solkraft, bitcoins søppelproblem.

Hver fredag presenterer redaksjonen i Energi og Klima fem nyhetssaker fra uken som har gått. Denne uken har jeg valgt ut disse:

Xi Jinping i FN: Én setning, potensielt store ringvirkninger

“China will step up support for other developing countries in developing green and low-carbon energy, and will not build new coal-fired power projects abroad.”

Slik lyder den engelske oversettelsen av klimautspillet den kinesiske presidenten leverte i en videotale til FNs hovedforsamling onsdag. Tolkningsarbeidet er i full sving: Hva mente Xi egentlig, og hva blir implikasjonene?

Én følge kan være at Kina vil flytte kapitalen som de til nå har investert i kullkraftprosjekter, til fornybar energi. I så fall vil grønne investeringer gjøre et hopp, skriver Bloomberg. De siste 20 årene har Kinas energiinvesteringer utenlands vært dominert av fossil energi. Rundt 52 milliarder dollar har gått til kullkraft. Nivået på investeringer i fossil energi fra to statlige banker ligger rundt 12,8 milliarder dollar i året. I fjor ble det investert drøyt 300 milliarder dollar i ny fornybar energi globalt, så en slusing av Kinas utenlandsinvesteringer til fornybar ville gjøre en stor forskjell.

En større satsing på fornybar utenlands er også en forretningsmulighet for Kina, som er ledende på vind- og solkraft, påpeker flere eksperter.

Xis formulering etterlot mange spørsmål, skriver Li Shuo fra Greenpeace på Twitter. Skal en kullstopp iverksettes umiddelbart? Gjelder den bare finansiering, eller bygging også? Gjelder den bare for statlige aktører? Vil den bli fulgt opp av tilsvarende stopp for olje og gass? Presiseringer vil trolig komme litt etter litt fremover.

Et større spørsmål er om verden har flere klimanyheter i vente fra Kina frem mot FN-toppmøtet i Glasgow (COP26) 1. november. Beijing har ennå ikke sendt inn sitt nasjonalt bestemte bidrag (klimaplan), minner Li Shuo om.

  • I vårt nyhetsbrev COP26 får du oversikt over nyheter og analyser frem mot klimatoppmøtet.

Slik vil Australia eksportere sol til Singapore

Verdens største kombinerte sol- og batteriprosjekt blir større og større. “Sun Cable”, som skal produsere kraft for eksport til Singapore, vil nå bygge 20 GW solceller i Nordterritoriet i Australia, skriver RenewEconomy. Til sammenligning: Hele EUs kapasitet var i 2020 på 137 GW, ifølge SolarPower Europe, hvorav 18,7 GW ble bygd i fjor.

Prosjektet inkluderer 36-42 GWh med batterilagring, og bygging av en over 4000 km lang undersjøisk kabel til Singapore. Indonesia har nå gitt tillatelse til forundersøkelser i landets farvann. Kabelen skal kunne dekke 15 prosent av Singapores kraftbehov fra 2028.

– Australia kan bli en supermakt innen fornybar energi, sier Mike Cannon-Brookes, en av investorene.

Folkehelsealarm: Luftforurensning fra fossil energi enda mer skadelig enn antatt

Verdens helseorganisasjon (WHO) har skjerpet retningslinjene for nivåene av svevestøv og nitrogendioksid (NO2). – Luftforurensning er en trussel mot folkehelsen i alle land, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De anbefalte maksnivåene for svevestøv fra bl.a. forbrenning av fossil energi er halvert. Maksnivået for NO2, som hovedsakelig kommer fra dieseleksos, er redusert med hele 75 prosent. De nye retningslinjene fra WHO er strengere enn dagens norske regler. For NO2 anbefaler WHO maks 10 mikrogram/m3 i årsmiddel, mens de norske reglene ble skjerpet til 30 mikrogram/m3 i fjor.

Bitcoin-produksjon ansvarlig for søppelberg

“Gruvedrift” med datamaskiner for å lage nye bitcoins har 30700 tonn med avfall som biprodukt, ifølge en ny forskningsartikkel.

Til nå har omverdenen vært mest opptatt av all strømmen som går med til å lage kryptovalutaen. Men når datamaskinene som brukes, blir utslitt og kasseres, genereres det også masse elektronikksøppel. En bitcoin-maskin har en levetid på bare 1,29 år, ifølge forskerne bak studien. Typen prosessorer som brukes i bitcoin-“gruvene” er også så spesialiserte at de ikke kan resirkuleres og brukes til noe annet.

Fridays for Future demonstrerer i over 350 tyske byer før valget

Greta Thunberg deltar fredag på klimademonstrasjon i Berlin to dager før det tyske valget. Fridays for Future-bevegelsen mobiliserer i over 350 tyske byer. Thunberg og Luisa Neubauer, en av lederne for FtF i Tyskland, anklager Tysklands politiske partier for kollektiv fiasko i kampen mot klimaendringer.

Tyske velgere rangerer klima på topp blant viktige saker, men likevel har valgkampen dreid seg vel så mye om kanslerkandidatenes personlige egenskaper.

En gjennomgang av partienes programmer gjort av forskningsinstituttet DIW, konkluderer med at De Grønne har det beste programmet sett opp mot Tysklands mål om å kutte utslipp med 65 prosent innen 2030.

En artikkel fra Politico drøfter årsaker til at De Grønne ikke har klart å profitere på sitt sakseierskap i klimaspørsmålet, og har falt på målinger gjennom valgkampen. Én grunn er at nesten alle partier nå støtter klimamålene, slik at debatten dreier seg om virkemidler – og det kan fort bli for teknisk for velgerne.

Bonussak: Fotovinner

‘Disappearing green future’ har fotografen Zvonimir Zvonar kalt vinnerbildet fra Rogoznica, Kroatia sommeren 2021. (Foto: © Zvonimir Zvonar, Climate Change PIX /EEA.)

Det europeiske miljøbyrået har kåret vinneren av fotokonkurransen Climate Change Pix. Flere finalister på konkurransens Flickr-side.