India kan bytte kull mot fornybar-finans

India har massive kullplaner, men signaliserer forhandlingsvilje i Paris. Les også om John Kerry og Exxon, utslipp fra rik og fattig og Indonesias skogproblem.

Hver fredag presenterer redaksjonen i Energi og Klima de viktigste sakene på klima- og energifeltet i uken som har gått. Her er mine utvalgte.

Kullgapet: Det er 2440 kullkraftverk under planlegging i verden i dag. Dersom alle disse blir bygd, vil utslipp fra kullkraft være 400 prosent høyere i 2030 enn de kan være under et scenario for to graders oppvarming av kloden. Det viser en rapport fra Climate Action Tracker.

India er et av landene som har store planer om utbygging av kullkraft. Landet trenger enorme mengder ny kraftkapasitet – 300 millioner indere er uten elektrisitet – og satser også stort på fornybar og atomkraft. I Paris signaliserte et ledende medlem av Indias forhandlingsdelegasjon denne uken at kullplanene kan nedskaleres hvis internasjonal støtte til å finansiere fornybar blir en del av den globale klimaavtalen. Da vil landet erstatte deler av kullsatsingen med sol- og vindkraft.

Ekstrem ulikhet: Verdens rikeste 10 prosent står for halvparten av alle klimagassutslipp, har Oxfam regnet ut i en ny rapport. Den fattigste halvparten av klodens befolkning genererer bare 10 prosent av utslippene, men de lever i land som er klart mest utsatt for klimaendringer. Fattigere land – som India – påpeker gjerne og ofte at de rike landene må stå for mest av utslippskuttene, og dette er et av de vanskelige punktene i klimaforhandlingene.

Kerry om Exxon: USAs utenriksminister John Kerrys klimaengasjement strekker seg tilbake til 1970-tallet. I et stort intervju med Rolling Stone sier han blant mye annet at Paris-forhandlingene vil sende et budskap om oppvåkning både til markedsaktører og folk flest (og han har stor tro på hva den neste Musk eller Jobs vil utrette). Men Kerry går også tungt inn i den aktuelle saken om hvorvidt Exxon Mobil har løyet til investorer og offentligheten om hva selskapet visste om klimaendringer. “Dette er tobakksindustrien om igjen”, sier Kerry. Han tror Exxon Mobil risikerer å tape milliarder på et av de største massesøksmålene i historien.

Skjult avskoging: Skog- og torvbrannene i Indonesia i høst har medført utslipp av 1,75 milliarder tonn CO₂, ifølge nye beregninger. I så fall rykker Indonesia i løpet av noen måneder opp fra sjette- til fjerdeplass på listen over land som slipper ut mest på årsbasis. På enkelte dager har Indonesias utslipp til og med overgått Kinas.

Avskoging er et viktig element i utslippsmålene Indonesia har levert inn til klimaforhandlingene. Greenpeace har tatt for seg dataene som ligger til grunn for beregningene, og funnet en mengde feil og utelatelser. Eksempelvis skal arealet skog i 1990 ha blitt kraftig nedjustert i forhold til tidligere publiserte data. Det får det til å se ut som det har foregått mindre avskoging de siste 25 årene enn det som faktisk er tilfelle, skriver Greenpeace.

Stiligste klimavisualisering: Mange medier benytter i disse dager anledningen til å presentere klimadata på nye måter. Washington Post har laget den stiligste jeg har sett: Her er klimasystemet en retro maskin med sammenkoblede rør, gass- og trykkmålere. Hver indikator har naturligvis sin egen utdypende forklaring.

Klikk på bildet for å teste klima-maskinen. (skjermbilde fra washingtonpost.com)
Klikk på bildet for å teste klima-maskinen. (skjermbilde fra washingtonpost.com)