Bank of America tror fossilselskaper kan bli saksøkt

Prins Charles selger fossilaksjer og Chile bygger billig solenergi. Kina og Japan i konflikt om elbiler og hydrogen, mens Bank of America tror fossilselskaper kan bli saksøkt.

Hver fredag presenterer redaksjonen i Energi og Klima fem viktige nyhetssaker fra uken som er gått. Her er mine utvalgte.

SOM ASBEST OG TOBAKK: Fossile energiselskaper risikerer å bli saksøkt på linje med tobakksindustrien og asbestprodusenter på grunn av ansvaret de har for klimaendringer, mener Abyd Karmali, sjef for klimafinans i Bank of America. Søkelys på denne risikoen har kommet for alvor i løpet av de siste tre-fire ukene – i etterkant av den britiske sentralbanksjefen Mark Carneys tale, som Energi og Klima var først med å plukke opp i Norge. Det er britiske The Telegraph som bringer saken der Karmali sier at Paris-toppmøtet sannsynligvis vil bli en banebrytende hendelse som “begynner å lukke døren for deler av fossilindustrien”. Saken i The Telegraph er skrevet av Ambrose Evans-Pritchard – @AmbroseEP på Twitter. Han er en mann det er verd å lese. Ta også med dere denne om hvordan fossilindustrien gambler på at klimapolitikken mislykkes.

KONGELIG AKTIVIST: Den britiske tronfølgeren – hans kongelige høyhet prins Charles – er kjent for sitt engasjement i klima- og miljøspørsmål. Han har ment mye om dette lenge, men det er likevel verd å merke seg at han nå slutter seg til den voksende bevegelsen i retning nedsalg av fossile investeringer. Prins Charles oppfordrer til fossilt nedsalg, “divestment”. Når dette synet nå har nådd det britiske kongehuset, er det vel på tide å konstatere at det er å betrakte som “mainstream”. Han har også solgt ut sine egne investeringer i fossil energi. For de spesielt interesserte legger vi også ut en link til en tale prins Charles holdt i 2013 der han advarte mot risikoen for “asset stranding”.

SOL OG VIND I CHILE: Chile er et land med store vind- og solressurser og behov for mye ny energi. En auksjon som ble avsluttet denne uken ga priser på solenergi ned til $65/MWh. Det mest oppsiktsvekkende er likevel at spanske Abengoa nå kan levere solenergi “natta over” – altså med lagring, for $97/MWh. Dette var lavere enn konkurransen fra kull og gass kunne tilby. Det er Reneweconomy som bringer denne saken – et australsk nettsted som har mange gode saker om det globale energiskiftet.

SAUDI-SABOTASJE: Av G20-landene har alle så nær som ett land sendt inn sine løfter og handlingsplaner til FN foran Paris-toppmøtet. Det som mangler er Saudi-Arabia. Det er kanskje ikke tilfeldig – landet er verdens største oljeeksportør og vil være blant taperstatene i et klimaregime som strammes til. Denne saken i Forbes beskriver hvordan Saudi-Arabia har opptrådt i de internasjonale klimaforhandlingene over mange år, og at USAs utenriksminister John Kerry ikke fikk noe særlig gehør hos Saudi-Arabias kong Salman etter en visitt i petro-diktaturet forrige helg.

GIGANTENES KAMP: Japan satser på hydrogen, Kina på el-biler. Denne analysen fra Reuters om fremtidens bilindustri har en interessant innramming eller “framing”. Det handler ikke om utslippsfrie bilers kamp mot de fossile konkurrentene, men om hvilken utslippsfrie teknologi som vil vinne: Hydrogen eller el. Japanerne har stor tro på hydrogen. Både Toyota og Honda lanserer nye hydrogen-modeller. Kineserne går for elbiler – med støtte fra sjefen selv, Xi Jinping. Det er en viss erfaring for at både Japan og Kina har kapasitet til å utvikle og skalere ny teknologi. Kanskje et tema å holde øye med for det lille oljelandet Norge?

ENDELIG LØFTE-OPPTELLING: Vi tar også med en bonus-sak. Nå er den endelige opptellingen av løftene foran Paris-toppmøtet klar. Her er en sak på NRK som oppsummerer kort, på bakgrunn av klimapanelets eget materiale.